Smörstekt rödspätta med kapris, salvia & bladpersilja

31 maj 2012
-
Vad var det han sa, min gode vän Erik från smögen? "När marken är grön smakar spätta skön, när marken är vid smakar ho skid" Nåt i den stilen var det, på bred bohuslänska. Och vad gäller rödspätta så är det just bohusläningarna vi skall ta lärdom av. Det är nu som den skall ätas, denna rödspottade plattfisk, när marken är grön. Den är inte så fast och fin i köttet som "tungorna" man fantastiskt god och mjäll i smaken. Färsk, nyfångad spätta, med skinn och ben, stekt i smör med lite örter och citron - det är värt all möda i världen! Ät allt, förutom benen...


Smörstekt rödspätta med kapris, salvia & bladpersilja
2 port   

2    st rödspättor á ca 400gr   
2    stora salviablad   
150 gr smör   
2    matskedar torrsaltade kapris   
1    dl finhackad bladpersilja   
1/2 citron till serveringen       
vetemjöl till panering       
salt       
vitpeppar från kvarn


1. Öppna och tag ur rödspättorna, skär av huvudet och klipp bort fenorna runt om. Skölj ur i innuti och rensa bort blodranden längs ryggbenet. Om så önskas flås översidan så att den är skinnfri. Torka av. Krydda utan och innan med salt och vitpeppar.

2. Vänd fiskarna noga i vetemjöl.

3. Hetta upp 50 gr smör tillsammans med salviabladen i en stor stekpanna. Lägg i fiskarna när smöret är brynt. Stek på medelhög värme ca 4 minuter på var sida. Tillsätt mer smör i pannan om det blir torrt.

4. Under tiden; finhacka bladpersilja, skär 2 stora klyftor av citronen, skölj den saltade kaprisen och sila av vattnet.

5. Lägg upp de gyllenbruna rödspättorna på varm tallrik.

6. Sätt panna åter på värmen och tillsätt resten av smöret. Låt det bli brynt och lägg då i kaprisen och den hackade bladpersiljan. Låt fräsa en kort stund, slå sedan smöret med innehåll över fisken, dekorera med citronklyftor.

7. Servera omedelbart med kokt färskpotatis och /eller en välkonderad sallad. En väl kyld Sancerre i glaset. Smaklig spis!

Maränger med Rabarber & Macadamia

30 maj 2012
-
Maränger är vansinnigt sött och vansinnigt gott. För mnga år sedan arbetade jag någon vecka på den då mycket välkända restaurangen Westra Piren i Göteborg. Där gjordes det väldigt goda maränger. Här är en variant på dessa goda maränger, smaksatta med rostade macadamianötter och finskurna brunoise av rabarber. Dessa smaker ger en fin brytning mot de oändligt söta marängerna. De går snabbt att göra och snabbt att äta upp, du måste testa! Prova dem gärna tillsammans med vispad grädde och färska halllon. Som att sväva på ett moln...

Rabarber- & Macadamia Maränger
ca 30 st   

200  gr strösocker
50    gr vaniljsocker   
120  gr äggvita   
50    gr macadamianötter finhackade   
50    gr brunoise av rabarber            

1. Blanda samman äggvita och socker. Värm över vattenbad till 60°C.

2. Hacka eller krossa macadamianötter och rosta dem gyllenbruna i torr panna på spisen.

3. Skär fina brunoise av rabarber.

4. Montera till hårt skum, vänd ner de rostade nötterna och brunoisen av rabarber. Klicka ut smeten på bakplåtspapper på plåtar.

5. Grädda i ugn 160°C. i 15 min.Öppna ugnen var 5:e min för att släppa ut "ånga".

6. Låt svalna och servera som småkakor eller använd i deserter.

Soppa på rostad majs, paprika och kokosmjölk

29 maj 2012
-
Det är inte så ofta som jag lagar mat med kokosmjölk men en kylig vårdag som denna är det gott med en riktigt het och sötsyrlig soppa. Smakbrytningen mellan kokos, majs, paprika, tabasco och citron värmer gott i kylan och smakar "godis". Vi tänker inte så ofta på att majs är en av världens mest odlade grödor. Med tanke på det borde vi kanske äta fler rätter baserade på majs och majsmjöl. Å andra sidan hör den inte riktigt hemma i vår mattradition...
...men gott blir det med rostad majs i soppan!


Soppa på rostad majs, paprika och kokosmjölk
4 port   

2    st färska majskolvar   
1    st röd paprika   
1    st vitlöksklyfta   
1/6 st purjolök av den ljusa delen   
1    st stjälk blekselleri   
1    dl sherry   
1    liter ljus buljong av kalv eller höns   
2    dl kokosmjölk   
1/2 citron saft och zest   
1    msk riven färsk ingefära   
1    msk sesamolja       
tabasco       
salt               
olivolja       
färsk oregano               

ost- & skinktoast att servera till   

1. Skär hälften av paprikan i fina brunoise.

2. Skala och plocka bort "skägget" på majskolvarna. Skär bort majskornen längs med kolvarna, runt om.

3. Skär ned purjolöken, selleri och resten av paprikan i fina tärningar.

4. Bryn i en bredbottnad kastrull paprikabrunoise i olivolja och slå upp på ett fat till senare. Slå i lite mer olja och bryn majskornen hårt så att de tar färg. Tillsätt vitlöksklyfta och den tärnade sellerin, paprikan och purjolöken. Deglacera med sherry och slå på buljongen. Låt koka ca 10 min.

5. Tillsätt kokosmjölken och sesamoljan, mixa allt i blender och slå tillbaks i kastrullen. Tillsätt citronsaft & zest, riven ingefära och de brynta brunoisen av paprika. Plocka ned färska blad av oregano i soppan. Tillåt ett försiktigt uppkok smaka av med salt och tabasco, soppan skall vara het.

6. Servera i djupa skålar med en ost och skinktoast vid sidan. En gewurstraminer från alsace passar i glaset.

Ravioli fyllda med nässlor med gräddkokt vitkål

28 maj 2012
-
När jag bodde i italien och mormor i huset lagade färska ravioli, då gick vi alla runt som på moln, då var det fest! Är man är på en restaurang i italien händer det inte allt för sällan när man satt sig till bords att servitören säger; "och utöver meny har vi idag färska ravioli dalla casa". Då vet man vad som gäller, beställ det! Riktigt färsk ravioli är gudoligt gott i nästen villken tappning som helst.
Jag plockade nässlor tidigare i våras gjorde jag lite puré och stoppade i frysen och nu är det dags att använda den. (det går nog fortfarande att hitta späda nässlor på lite skuggigare platser runt knuten). Vi ersätter den klassiska spenatfyllda raviolin med en fyllning av härligt mild nässelpuré & ricotta. Buon appetito!



Ravioli fyllda med nässlor med gräddkokt vitkål
4 port   

500 gr färsk pastadeg (se recept från 14 maj -12)              

fyllning:   
1     st  ägg   
100 gr puré på förvällda nässlor   
200 gr ricotta   
2     msk färskrivet ströbröd   
40   gr finhackad kokt eller rökt skinka       
riven muskot       
salt
vitpepar från kvarn       
ägg att pensla med       

servering: 
1/4 litet färskt vitkålshuvud skuret i strimlor/julienne           
2    dl grädde   
1    dl vittvin
50  gr smör
2    st salviablad   
salt
svartpeppar från kvarn       
riven parmesanost


1. Knåda en smidig pastadeg, låt ligga svalt en timme.

2. Ansa och skölj 2 liter nässlor. Koka dem 5 minuter i saltat vatten.Häll av vattnet och mixa nässlorna i matberedare. Låt svalna.

3. Blanda samman 100 gr nässelpuré med ricotta och övriga ingredienser till fyllningen. Smaka av med salt, vitpeppar och muskot.

4. Kavla pastadegen tunnt med hjälp av en pastamaskin, Lägg ut den tunnt kavlade pastan, pensla ev med en uppvispad äggula, klicka på teskedstora klickar av fyllningen. Vik över pastan och stansa ut runda ravioli. Du kan också göra raviolin med hjälp av en "ravioliramp". Fortsätt tills pastadeg och fyllning är slut. Denna sats ger fler än fyra portioner av ravioli. Lägg de Du ej behöver i frysen till senare behov.

5. Skär mycket tunna julienne av den färska vitkålen. Krydda med salt och peppar och låt ligga några minuter. Lägg i en kastrull tillsammans med vittvin och låt koka upp under lock. När det kokar lyft av locket och låt vätskan koka bort. Slå på grädden och reducera. Varmhåll.
6. Bryn smöret med salviabladen i en sauteas.

7. Koka upp rikligt med väl saltat vatten och lägg i raviolin ca 5 st per portion. Låt koka ca 3 minuter och lyft upp med hålslev och vänd dem i salviasmöret.


8. Lyft upp den gräddkokta vitkålsjuliennen och lägg en matsked i var och en av fyra djupa tallrikar. Lägg den varma raviolin runt och ringla på smöret. Servera genast med färskriven parmesanost strödd över. I glaset serveras en väl kyld Arneis från Roero i Piemonte.
Detta är gudars spis!

Rabarber- & svartvinbärspaj med mandeltäcke

Rabarberfestival, 27 maj 2012
-
Idag avslutas den sörmländska rabarberfestivalen med stor rabarberpaj tävling på Yxtaholms Slott.
Här kommer mitt 14:e receptbidrag till denna folkliga primörfest. Det är min förhoppning att jag lyckats bjuda Dig på ett spännade urval av recept kring temat rabarber som också visar på att denna vårprimör passar till m ycket mer än bara kräm och paj. Det är en primör som är spännade att använda även i varmrätter tillsammans med både kött och fisk. Den passar också utmärkt att kombinera med andra grönsaker samt många olika frukter och kryddor. Så nu när rabarbern står färdig att skörda i landet har Du chansen att experimentera helt fritt. Jag önskar lycka till med rabarberskörden!

Vad kan väl passa bättre än att avsluta detta recept-tema med ett recept på Rabarberpaj, nu i kombination med svarta vinbär och mandel. Detta recept lämnade jag härom dagen till en god vän för provbakning och provbaket lämnades idag in till Yxtaholms pajtävling och tog där hem 1:a pris. Grattis till Ella som provade att laga denna goda vinnarpaj!



2012 års vinnarpaj !!
Rabarber- & svartvinbärspaj med mandeltäcke
1 st ca 20cm ø       

Mördeg:   
500    gr vetemjöl   
125    gr strösocker   
300    gr smör   
1    st ägg   
1    st äggula               

Fyllning:   
500    gr rabarber skuren i tärningar   
350    gr socker   
1    st  citron saft + rivet skal   
250    gr svarta vinbär   
2    msk potatismjöl   
2     msk florsocker   

Mandeltäcke:
1    dl vetemjöl   
1    dl mandelmjöl   
1    dl florsocker   
50    gr smör skuret i tärningar   

1. Blanda samman vetemjöl och socker. Arbeta in smöret i tärningar till en smulig massa. Arbeta snabbt in äggen tills degen bunder samman. Låt vila svalt en timme. Denna deg räcker till två pajer, går utmärkt att frysa.

2. Kavla degen tunnt och lägg i en smord springform med löstagbar kant. Lägg i ett bakplåtspapper och fyll med torra bönor. Grädda pajskalet 20 minuter i 200°C. Förbered under tiden fyllningen.

3. Blanda de tärnade rabarberna med socker och citronsaft i en bredbottnad kastrull. Koka på hög värme till 104°C.

4. Blanda samman florsocker, svarta vinbär och potatismjöl. Tillsätt den avsvalnade kokta rabarbern.

5. Blanda vetemjöl, florsocker, mandelmjöl, citronzest samt det tärnade smöret. Arbeta samman till en finsmulig deg.

6. Tag ut pajskalet, töm ut bönorna och lyft bort bakplåtspappret. Sänk temperaturen i ugnen till 170°C.

7. Slå rabarber- & vinbärsblandningen i det varma pajskalet. Strö smuldegen över som ett täcke.

8. Ställ åter in pajen i ugnen och grädda i ytterligare 30 min tills gyllenbrun. Tag ut och låt svalna. Tag pajen ur formen och dekorera med pudrat florsocker. Servera med vispad grädde eller sötad vispad creme fraiche.

Rabarbertiramisu med hallon

Rabarberfestival, 26 maj 2012
-
Tiramisu är en av italiens absolut smaskigaste desserter smaksatt av kaffe, ägg, likör och kakao.
Jag har tillåtit mig att laga en variant med rabarber & hallon. Förförande god, prova, smaka och se!

Rabarbertiramisu med hallon


savoyardkex  eller rulltårtebotten

1     dl rabarbersylt       
250 gr mascarpone   
3     st äggula   
100  gr strösocker   
2    dl vispgrädde vispad       
1    dl outspädd rabarbersaft  
2    msk campari   
2    msk cointreaux       
200 gr hallon, gärna frysta



1 Vispa äggula och socker fluffigt.

2. Vänd ned mascarpone

3. Vänd ned den vispade grädden

4. Blötlägg savoyardkexen eller rulltårtebotten i rabarbersaft, campari & cointreaux

5. Varva, i en form, savoyardkex, mascarponecreme & rabarbersylt och hallon.
Ställ svalt några timmar, eller över natt.

6. Skeda upp på asiett och servera

Lammkotletter med rabarberchutney och gröna bönor

Rabarberfestival, 25 maj 2012
-
Lammkött är underbart gott och det är inte mycket som slår ett fat med lamkotletter. Det ör riktig "näva-mat" dvs mat som man kan käka med händerna. Det är gott att grabba en lammkotlett och gnaga rent det smakrika och saftiga köttet. En syrlig rabarberchutney passar utmärkt till!


Lammkotletter med rabarberchutney och gröna bönor
2  port  

1    st lammrack med ben, 8 kotletter   
100    gr gröna bönor   
1/4     rödlök, strimlad   
1    st burk rabarberchutney       
salt       
peppar från kvarn        
färsk rosmarin       
olivolja                                                                                   

1. Putsa benen på lamkotletterna. Skär ett rutmönster på den feta delen av kotlettraden. Krydda med salt och peppar. Bryn tillsammans med rosmarinkvisten i olivolja. Sätt in i ugn 150°C 15-20 min. Önskad kärntemperatur 58°C.

2. Skär de gröna bönorna på längden, finstrimla löken. Fräs i olivolja, krydda med salt & peppar. Slå på 3 msk vatten och brässera under lock i några minuter. Lyft på locket och låt koka torrt.

3. Tag ut köttet ur ugnen, låt vila 10 minuter. Tranchera i kotletter och servera tikllsammans med de varma gröna bönorna samt rabarberchutney. Ett krftigt rött vin från Mendosa passar utmärkt till

Rabarberchutney

Rabarberchutney 3 burkar  

400   gr tärnade rabarber   
100    gr tunnskuren rödlök   
100    gr sultanrussin   
1       st kvist rosmarin finhackad   
2       st lagerblad   
350    gr strösocker   
1       dl ciderättika eller rödvinsvinäger   
1       nypa chiliflakes
 


1. Ansa och tärna rabarber, strimla rödlök.

2. Blanda samman alla ingredienser i en bredbottnad kastrull.

3. Koka på riklig värme, rör om då och då, koka till en temperatur av 105°C.

4. Slå upp på rena glasburkar och förslut. Låt svalna.

5. Servera till grillat eller stekt kött av gris eller lamm.

Rhubarbtart

Rabarberfestival, 24 maj 2012
-
Marco Pierre White lagade på sin tid en otroligt god Lemontart baserad på double cream, extra fet grädde. Denna goda citronpaj har kommit att bli en klassiker på restauranger runt om i Europa. Senaste receptet på detta bakverk läste jag i den nyutkomna boken "Heston Blumenthal at home" (en bok jag varmt kan rekommendera) Efter att ha läst den kunde jag inte låta bli att försöka mig på en rabarbervariant på denna härligt krämiga paj.
Det är inte alltid så lätt att hitta double cream här i Sverige men det går hjälpligt att ersätta med creme fraiche men inget går upp mot riktig double cream. Let´s try it out!


Rhubarbtart
1 st ca 20cm ø       

Mördeg   
500    gr vetemjöl   
125    gr strösocker   
300    gr smör   
1    st ägg   
1    st äggula               

Fyllning   
9    st ägg   
400    gr florsocker   
1    st zest av 
1 citron   
100    gram rabarberbrunoise   
100    gr rabarbersaft           
2,5    dl double cream               

jordgubbar till serveringen           

1. Blanda samman vetemjöl och socker. Arbeta in smöret i tärningar till en smulig massa. Arbeta snabbt in äggen tills degen bunder samman. Låt vila svalt en timme. Denna deg räcker till två pajer, går utmärkt att frysa.

2. Kavla degen tunnt och lägg i en smord pajform. Lägg i ett bakplåtspapper och fyll med torra bönor. Grädda pajskalet 20 minuter i 200°C. Förbered under tiden fyllningen.

3. Blanda samman ägg, florsocker, rabarbersaft, double cream och citronzest i en skål. Värm över vattenbad till 62°C. Sila och tillsätt rabarberbrunoise.

4. Tag ut pajskalet, töm ut bönorna och lyft bort bakplåtspappret. Sänk temperaturen i ugnen till 150°C.

5. Slå äggsmeten med rabarberbrunoise i det varma pajskalet och fortsätt att grädda i ca 25 minuter eller tills äggsmeten uppnår 70°C i kärnan. Låt svalna helt före servering.

6. Servera som en utskuren tårtbittillsammans med färska jordgubbar eller precis som den är.

Har Du inte tillgång till Creme Dubble så kan Du använda Creme Fraiche istället.

Rabarber-ravioli med vaniljsås

Rabarberfestival, 23 maj 2012
-
Jag är riddare av calvadosorden, dubbad vid en högtidlig ceremoni i Casinot i Deville, och åker med största glädje på besök till Normandie. För några år sedan var jag där i maj på en rundresa för att besöka olika calvados destillerier. En kväll besökte vi en enstjärnig restaurang ute på landsbygden och till min förtjusning serverades en dessert bestående av Ravioli fylld av Rabarber. Det var en av de godaste desserter jag ätit på rabarber. Jag gick från restaurangen som på moln. I flera år har jag funderat på att återskapa denna dessert och här kommer ett försök. Det är kanske inte den lättaste efterätt att laga med väl värd några timmar i köket. Så för den som vill ge sig i kast med en extra utmaning, var så god, här kommer receptet!


Rabarber-ravioli med vaniljsås
4 port   

500  gr färsk pastadeg med florsocker (se proceduren i inlägget den 14 maj)
(500 gr vetemjöl, 100gr florsocker, 5 st ägg, en nypa salt, 1 msk matolja)
fyllning   
50    gr rabarber skurna i brunoise   
30    gr socker   
150  gr ricotta   
10    gr vaniljsocker   
50    gr florsocker   
50    gr mandelmjöl       
kardemumma      

vaniljsås   
4      st äggulor           
2,5   dl mjölk   
100  gr socker   
1/2   st vaniljstång    

lätt socker- & kanelkokta rabarber   

1. Knåda en smidig pastadeg, låt ligga svalt en timme.

2. Koka samman 50 gr rabarberbrunoise med 30 gr socker så att vätskan i stort sett kokar bort. Låt svalna.

3. Blanda samman det avsvalnade rabarberkoket med ricotta och övriga ingredienser till fyllningen.

4. Kavla pastadegen tunt med hjälp av en pastamaskin, Lägg ut den tunt kavlade pastan, pensla ev med en uppvispad äggula, klicka på teskedstora klickar av fyllningen. Vik över pastan och sporra ut fyrkantiga ravioli. Du kan också göra raviolin med hjälp av en "ravioliramp". Fortsätt tills pastadeg och fyllning är slut. Denna sats ger fler än fyra portioner av ravioli. Lägg de Du ej behöver i frysen till senare behov.

5. Vaniljsås; Vispa samman äggulor och socker. Koka upp mjölken med en kluven vaniljstång. Slå den varma mjölken över äggblandningen. Rör om och slå tillbaks i kastrullen. Värm försiktigt under omrörning tills såsen tjocknar ( det gör den vid 84°C) och sila upp i en skäl.

6.Skär och koka försiktigt rabarber med socker och kanel för att använda vid serveringen.

7. Koka raviolin 3 st/ portion i rikligt med lättsaltat och sötat vatten i ca 3 minuter. Lyft upp med hålslev.

8. Servera de varma raviolin tillsammans med den ljumma kokta rabarbern samt rikligt av vaniljsås.   
Ett passande dryckesval är det söta vinet Moulin Touchais från Loiredalen, väl kylt.

Salsiccia med rabarber & rosmarin

Rabarberfestival, 22 maj 2012
-
Att göra korv har verkligen blivit i ropet och visst är det gott med en härligt köttig korv. Det bästa med att göra sin egen korv är att Du vet precis vad Du stoppat i den. Som i all annan matlagning är det viktigt att använda bra råvaror vi korvtillverkning, det är också oerhört viktigt att hålla god hygien samt att alltid arbeta med väl kylda råvaror.
För ca 10 år sedan var jag med att plocka fram recept på en underbart god korv på lammkött och rabarber, råvaror som det var gott om i Sörmland (där jag bodde då) så här års. Ursprunget till det receptet var hämtat från ett klassiskt färskkorvrecept från Italien, Salsiccia. Denna smakrika och saftigt köttiga korv görs av fläskkött.
Så mitt bidrag av korv till årets rabarberfestival blir en salsiccia med smak av rabarber och rosmarin.
Prova, det är ett nöje att göra denna enkla korv! Allt Du behöver är arbetsglädje, fina råvaror samt en köttkvarn med korvhorn.  Vill Du inhämta mer kunskap om korvtillverkning rekommenderar jag starkt Kristofer Franzéns bok Korv.
Lycka till!



Salsiccia med rabarber & rosmarin
10 port   

1500  gr fläskkött   
500    gr späck   
200    gr fint tärnade rabarber   
1       kvist rosmarin, hackad   
3       st salviablad, strimlade   
1       st vitlöksklyfta   
1,5    dl vitt vin   
35     gr salt   
2       gr vitpeppar från kvarn   
5       meter fjälster av gris               

Servera med potatis, linser och lök                                                   


1. Tärna köttet grovt för att under lätta malningen, sätt in det i frysen så att det är nästintill fryst. Det håller då temperaturen och ger finare bitar i köttkvarnen. Mal på grov skiva kött, späck rosmarin och salvia. Fortsätt att hålla svalt Korvsmeten skall aldrig överstiga 4°C. 2. Krossa vitlöken i mortel och slå på vinet. låt stå och dra en några minuter. Sila bort vitlöken, spara .

3. Blanda väl samman det malda köttet, späcket, örterna, de tärnade rabarbern, salt, peppar och vinet.

4. Spola igenom fjälstret med kallt vatten några gånger och trä upp det på ett korvhorn. Knyt en knop på änden av fjälstret och stoppa med hjälp av en köttkvarn eller korvstoppare med korvhorn korvsmeten i fjälstret. Packa ej för hårt, låt hela fjälstret fyllas  och knut en knut i andra änden. Snurra korvar i 10-12 cm längder. Låt ligga i sluten förpackning i kylen över natten. Det går bra att frysa den korv som inte behövs kommande dag.

5. Stek eller grilla korven så att den är genomstekt. Servera tillsammans med ett kok med linser, nedskuren potatis och lök. En lättare Chianti Classico passar bra till.

Rabarberbulle

Rabarberfestival, 21 maj 2012
-
Vad är godare än ljumma kardemummabullar med kall mjölk? Att baka bullar är en lustfylld process där
man under någon timmes tid får leva tillsammans med en jäsande vetedeg. En deg som lever och utvecklas i
Dina händer. Arbeta lugnt och metodiskt, knåda med lätta händer, krydda med varlighet. baka med riktigt smör
snart står Du där med "mammas bästa bullar" här med en härlig smakkombination av kardemumma, smör,
mandel & rabarber!
- Sommargott i bersån !!!



Rabarberbulle
ca 50 st

fördeg   
700  gr vetemjöl   
25    strösocker   
75    gr jäst   
500  gr mjölk       

bortgöring   
175  gr strösocker   
10    gr salt   
50    gr ägg   
20    gr stött kardemumma   
500  gr vetemjöl   
250  gr smör       

fyllning           
250    gr rumsvarmt smör
1        st  äggula   
100    gr mandelmassa, riven   
100    gr farinsocker       
rabarbersylt

ägg & mjölk att pensla med
pärlsocker   

1. Väg upp mjöl och socker i degbunke. Blanda med jäst och mjölk. Arbeta degen i matberedare på låg hastighet ca 10 minuter. Låt jäsa på varm plats, till dubbel storlek ca 30-40 min.

2. Tillsätt socker, salt, kryddor, ägg & mjöl. Arbeta degen på låg hastighet ca 5 min. Tillsätt smöret i små bitar. Arbeta degen ytterligare ca 10 min på högre hastighet.

3. Slå upp degen på mjölat bakbord och låt jäsa under duk ca 30 min.

4. Rör smör, äggula, mandelmassa & farinsocker till en fluffig massa.

5. Kavla ut en stor rektangel ca 5 mm tjock. Bred ut ett rikligt lager med mandel- & smörblandning. Bred ut ett tunnt lager med rabarbersylt. Rulla samman och skär ut snäckor, lägg på bakplåtspapper på plåt.
Upprepa tills degen är slut.

6. Vispa samman 1 ägg med lite mjölk och en nypa salt. Pensla bullarna försiktigt. Strö på pärlsocker

7. Låt bullarna jäsa ca 60 min.

8. Grädda gyllenbruna i 215°C, ca 12min

8. Servera ljumma med ett stort glas mjölk.

Rabarbersylt


Enkelt men gott! Den allra enklaste form av rabarbersylt gjord på bara socker rabarber och lite pressad citron. Denna sylt går att använda till pannkakor, ostkaka, till diverse bakverk och desserter. Lätt att koka och lätt att äta, gjord på billiga råvaror, en sylt att laga många gånger till slut blir du en mästare på att koka sylt. Sedan kan Du prova samma recept på bär och frukter eller varför inte fortsätta med rabarber och komplettera med andra smaker av kryddor, örter eller bär. Låt fantasin flöda. Rabarbersylten precis som den är passar utmärkt till nedanstående bullar.

Rabarbersylt


1000  gr ansade rabarber   
800    gr strösocker   
1        st saft av citron                                                                                                                           

1. Skär rabarber i tärningar

2. Marinera rabarber i sockret och citronsaften, under plastfilm, ca 24 timmar.

3. Koka alltsammans, gärna i kopparkittel, till en temperatur av 107°C. 4.

4. Lägg omedelbart på rena glasburkar och förslut med lock. Låt svalna   

Sparris med rabarberhollandaise

Rabarberfestival  20 maj 2012
-
Fantastiskt gott, låt två fulländade vårprimörer träffa varandra på samma tallrik. Välj ut den bästa sparrisen (den som gör männen avundsjuka och kvinnorna förlägna) och koka den med största varlighet. Använd ett färskt smör av högsta kvalitet. Skär rabarbern i perfekta små tärningar - brunoise. Dett är en maträtt som är en fröjd för ögat att laga och en överhärlig upplevelse för gommen att smaka. Det är också en härlig känsla att slå sin egen hollandaise.



Sparris med rabarberhollandaise
4 port   

1    kg grön sparris   
20  gr salt   
10  gr socker   
1    msk smör               

hollandaise:  
2     dl brunoise av rabarber   
3     st äggulor   
1     msk citronjuice   
250 gr smör       
salt       
cayenne peppar                                                   



1. Skala sparrisen och skär bort den trådiga nedre biten.

2. Skär rabarber i riktigt fina tärningar - brunoise.

3. Smält smöret och håll det varmt.

4. Vispa äggulorna fluffiga över vattenbad, vispa ned brunoisen av rabarber, tillsätt smöret i fin stråle under ständig vispning över vattenbad. Vispa mot slutet ned citronjuicen och smaka av med salt och peppar. Varmåll på svag värme.

5. Koka upp välsaltat vatten i en rymlig kastrull. Tillsätt en nypa socker och en matsked smör. Lägg i de skalade och ansade sparrisarna, koka upp och sjud i 5 min. Lyft försiktigt upp med hålslev och låt rinna av på en handduk.

6. Servera de rykande varma sparrisarna  med riklig mängd rabarberhollandaise. Det är svårt att rekommendera vin till sparris här passar ett fruktigt pinot gris från Alsace.

Smulpaj med rabarber, hallon och ananas

Rabarberfestivalen 19 maj 2012
-
Rabarber har en otrolig förmåga att komplettera och underordna sig andra smaker. Tillsammans med andra frukter och bär lever den i smaklig symbios. De allra godaste kombinationerna (förutom vanilj, kanel och kardemumma) är i min mening hallon, jordgubbe eller svarta vinbär. Vid några tillfällen har jag haft nöjet att sitta i smakpaneler och prova rabarberpaj. Jag har därför skaffat mig viss erfarenhet i hur just rabarber passar samman med andra smaker.
Jag kan lova att efter en timmes avsmakning av 20-talet rabarberpajer så har man en viss överton av oxalsyra i gom och tandrad men efter att ha provat olika rabarber-kombinationer är jag likväl imponerad av denna rödgröna hårdsmälta växt och dess mångsidighet. Idag har det blivit en klassisk smulpaj  med en lite exotisk smaksammansättning. Det är nu dags för alla duktiga rabarberpajbagare att påbörja hårdträningen inför 2012 års stora rabarberpajtävling. Den går av stapeln den 27 maj på Yxtaholms Slott. Lycka till!



Smulpaj med rabarber, hallon och ananas
4 port   

1    dl vetemjöl   
1    dl havregryn   
1    dl strösocker   
100 gr smör   
100 gr hallon   
150 gr rabarber   
100 gr ananas   
2    msk strösocker   
2    msk vatten   
1    krm kanel                                                                   

1. Mät upp vetemjöl, strösocker, havregryn i en bunke, tillsätt lite mald kanel. Tärna smöret och knåda samman till en grynig massa.

2. Tärna ananas och rabarber. Koka upp i en kastrull tillsammans med strösocker och vatten och låt koka samman tills vätskan kokat in. Vänd ner hallonen.

3. Bred i en ugnsfast form ut hälften av smuldegen. Slå på rabarber- &

Gratinerad getost med crudité på fänkål och rabarber

Rabarberfestival 18 maj 2012
-
Rabarber har en stickande syrlig smak som kommer fram till sin fullhet när den äts rå. Här kommer därför en förrätt för den riktige "rabarber-nörden". Tunnt, tunnt skivad fänkål och rabarber får marinera sig med salt, lite citron och riklig mängd olivolja. En crudité som går snabbt att göra och som passar bra som tillbehör även till tex en lite fetare grillad köttbit. Men här kombinerar vi med den sötsyrliga smaken av en av Frankrikes mest berömda getostar.
Bon apetit!



Gratinerad getost med crudité på fänkål och rabarber 4 port   

1    st Crottin de Chavignol    
2    st skivor franskbröd   
1    st fänkål   
10  cm av en bred rabarberstängel   
1/2 st citron, pressad       
vitpepar från kvarn       
salt       
olivolja                                                                                   

1. Stek brödskivorna gyllenbruna i olivolja.

2. Skär getosten i fyra skivor och stansa ut rundlar av brödet i samma storlek.

3. Skär bort blasten och "stänglarna" på fänkålen och skiva den i så tunna skivor som möjligt. Skär rabarbern i tunna julienne.

4. Vänd den skurna fänkålen och rabarbern med citronsaft en och en nypa salt. Tillsätt olivolja, vänd runt och låt marinera en stund.

5. Lägg ostskivorna på toastarna och gratinera i ugn till en gyllenbrun yta på osten. Servera den gratinerade getosten med cruditésalladen och ett glas Sauvignon Blanc från Loire.   

Frullato av rabarber och hallon

Rabarberfestival 17 maj 2012
-
Riktigt kall mjölk, rabarber och hallon - smaker som både skär sig och smälter samman till en svindlande symfoni.Både friskt syrligt och basiskt fylligt på samma gång. Jag är ingen "mjölkdrickare" men jag är väldigt förtjust i smaker baserade kring mjölk. En varm sommardag är det därför som en uppenbarelse ett få sig serverat ett stort glas med en kall frullato. Mixerstav eller en riktigt bra blender behövs och om du utgår från färska bär så komplettera med några isbitar under mixer-processen. I detta recept är vi väldigt nära nivån där mjölken skär sig av raberberns syra men det är också detta fenomen som ger extra fluffighet åt mjölkdrinken. Här är det snabba ryck som gäller!

Frullato av rabarber och hallon 4 port   

2    dl tärnade rabarber   
1    dl florsocker   
1    tsk vaniljsocker   
2    dl fysta hallon   
8    dl mjölk


1. Skölj och ansa rabarbern, skär i fina tärningar. Blanda med socker och vaniljsocker i en kastrull. Koka upp och koka bort vätskan. Låt svalna

2. Blanda det kalla rabarberkoket med mjölken och de frysta hallonen i en mixer och mixa till en slät och fluffig drink. Servera direkt i kalla höga glas.

Rabarberfestival

16 maj 2012
-
Äntligen är det dags att börja skörda rabarbern i trädgårdslandet, en av våra största och mest betydelsefulla vårprimörer. Tänk när man var liten och fick ett glas strösocker i handen och gick ut för att bryta sig vårens första rabarberstjälk, sedan var det bara att doppa i sockret och tugga - en sötsyrlig smakbomb!
Rabarberpaj med vanilsås hör väl också till en av de smaker som vi starkast förknippar med svensk sommar, lika gått varje år när man får första skeden i mun. Det finns många godsaker som går att tillaga med rabarber och som en del i Sörmlands Rabarberfestival kommer jag under perioden 16- 27 maj lägga fullt fokus på recept med rabarber här på Smaka & Se. För flera år sedan var jag med att starta upp företeelsen Sörmlands Rabarberfestival som sedan blivit ett signum för många matälskare i Sörmland och också spridit sig hit till Stockholm. Vill Du ta del av alla pågående rabarber-aktiviteter rekomenderar jag ett besök på www.rabarberfestival.se, välkommen till Rabarberns Värld!

Först ut bland mina rabarberrecept blir Rabarbergriljerade revben, en gudomligt god smakbrytning av sött och syrligt till det feta fläsket. Ett härligt exempel på hur rabarbern passar in i fler sammanhang än just desserter.
Mycket rabarbernöje!!!

Rabarbergriljerade revben
4 port   

1,2 kg tjocka revben av gris i hel bit   
15  gr salt   
6    korn vitpeppar   
1    st gul lök   
1    st morrot   
1    stjälk av blekselleri   
2    st lagerblad       

Glace:   
200 gr rabarber    
80  gr socker   
1    st finhackad gul lök   
1    tsk riven färsk ingefära   
1    st vitlöksklyfta           
1    nypa chiliflakes
2    msk olivolja      
finhackad färsk rosmarin   



1. Lägg revbenen i en stor kastrull med kallt vatten. Koka upp hastigt och slå av vattnet. Tillsätt nytt vatten samt ansade grönsaker, salt och kryddor. Koka upp och låt koka i ca 1 timme tills  revbenen är möra när man trycker en köttgaffel genom dem.

2. Under tiden kokas en glace. Ansa, skala och finhacka rabarbern. Blanda samtliga ingredienser till galcen i en kastrull och koka samman tills allt vatten är bortkokt. Låt svalna något och rör ner olivoljan.

3. Lyft upp revbenen ur vattnet. Lägg dem i en ugnsfast form med köttsidan upp. Rista med en vass kniv in ett tunnt rutmönster i köttet. Lägg på ett jämnt lager av glace över revbenen och ställ in i ugn 250° C tills en griljerad väl brynt yta uppnåtts. Tag ur ugnen och låt stå 5 minuter.

4. Tranchera revbenen och servera tillsammans med kokt eller rostad potatis. En kraftig Pinot Noir serveras till   

Cassoulet "Minute"

Min syster Sofia's namnsdag 15 maj 2012
-
En cassoulet skall kokas i timmar, under tiden hinner alla juvliga smaker från kött, paprika, lök, korvar etc utvecklas till djupaste musik. Genom den långa koktiden har man möjlighet att använda ett köttslag som inte är så mört och oftast innehåller mera smaker, under tiden hinner även bönorna koka klart. Själv hinner man också roa sig med diverse aktiviteter under koktiden. 
Nu är det en helt vanlig vardagskväll och tiden är knapp. Genom att välja ett mörare köttslag, den rätta smakrika chorizon och förkokta bönor kokar vi samman vår cassoulet på bara några minuter. Ibland måsta man böja sig för tiden som sätter ramar kring våra liv. Men vi får inte gå för långt, mat skall vara nyttig och smakrik!


Cassoulet "Minute" 4 port   

600 gr mört nötkött, här Flat iron steak,
ryggbiff eller entrecôte är bra alternativ  
4    st chorizo-korvar   
4    st stora potatisar   
1/2 röd paprika   
1/2 gul paprika   
1/3 purjolök   
2    st vitlöksklyftor   
4    st chaminjoner   
2    kvistar rosmarin   
2    blad salvia   
2    dl vitt vin   
1    tsk chiliflakes   
400 gr förkokta stora vita bönor               
olivolja       
salt                   

1. Skär köttet i grova tärningar, skiva chorizon i grova skivor.

2. Skär chaminjonerna i skivor, paprikan och purjolöken i grova tärningar. Dela potatisarna på mitten och skär i skivor.

3. Bryn i en stor tjockbottnad kastrull köttet i rikligt med olivolja. Lyft upp det och tillsätt  ytterligare olivolja.

4. Fortsätt med att fräsa grönsakerna, tillsätt rosmarin och salvia, salt och chiliflakes. Vänd ner den skivade choritzon och det brynta köttet. Slå på vinet och koka upp. Tillsätt 3 dl vatten och låt koka försiktigt under lock. Koka tills potatisen känns färdig. Vänd ner de förkokta vita bönorna och tillåt ett nytt uppkok. Smaka av med salt och chili.

5. Servera rykande het med ett saftigt vitt bröd vid sidan. Ett kraftigt sydfranskt rött vin passar bra till.   

Pasta fresca

14 maj 2012
-
Att knåda sin egen pasta är en utmaning. Det gäller att få den rätta konsistensen och smidigheten på pastan. Ägg och mjölkvalitet avgör hur tålig degen blir. I italien har man flera olika malningsgrader på mjölet för att kunna välja rätt mjöl till respektive pastadeg. Blir pastan för torr så blir den stum och tappar sin smidighet vid kavling, blir den för fuktig så klibbar den fast i underlaget och blr svårhanterad. Att se en italiensk husmoder knåda och kavla sin pasta för att sedan göra ravioli, tortellini eller skuren pasta är en fröjd för ögat. Det ser så underbart lätt ut och går fort. Övning ger färdighet, ibland tarvar övningen en och annan svordom, när man väl hittat handlaget är det ett stort nöje att stå vid bakbordet. Kom igen, ta fram stora mjölbingen och  ge Dig hän!

Pasta fresca, bianca
~500 gr    

5   st ägg        
1   tsk olivolja        
1   nypa salt    
500 gr vetemjöl av bästa kvalitet                                                                                                                    

1 Lägg mjölet på bakbord. Bilda en grop i mjölet, och slå däri de övriga ingredienserna.
Kan även blandas i en liten degblandare och knådas ca 10 minuter.

2.Arbeta samman, från mitten, till jämn deg. Knåda flitigt minst 15 minuter till en  smidig deg.
Låt vila 10 min innan kavling.   

3. Kavla för hand med pastakavel eller med pastamaskin. Använd för ravioli, tortellini, skuren pasta etc

Tagliarini con panna, asparagi e limone

Tagliarini serveras i Piemonte oftast med ragú och är en fantastisk god men ganska mäktig pastarätt. Tagliarini betyder i stort sett "finskuren" och görs genom att man rullar samman den kavlade färska pastan och sedan skär i fina strimlor, som en mycket finskuren Tagliatelle. Här kommer ett vårligare recept med grön sparris & rivet citronskal samt reducerad grädde.


Tagliarini con panna, asparagi e limone
4 port   

350 gr färsk pasta skuren som tagliarini   
500 gr grön sparris   
1/2 gul lök finhackad   
3    dl grädde   
1    st citron, saft och rivet skal   
40  gr smör       
salt       
vitpeppar från kvarn       
riven parmesan att servera till                                                                           

1. Koka upp en kastrull rikligt med saltat vatten.

2. Skölj sparrisen och skär bort de  trådiga nederdelarna på stjälkarna. Skär resten av sparrisen i tunna skivor på sniskan. Spara topparna och dela dem på två. Finhacka löken.

3. Fräs löken i smöret i en vid plateau. Tillsätt sparrisen och grädden. Koka samman några minuter. Krydda med salt och peppar.

4. Lägg i den färska pastan i det kokande vattnet, koka upp och låt sedan koka 1 minut. Lyft upp pastan och vänd ner den i grädden med sparrisen. Vänd runt över värmen och riv fint över skalet av en citron samt pressa över saften.

5. Servera direkt på tallrik och  strö över lite riven parmesanost och lite grovmalen vitpeppar. En vit pinot bianco serveras till.

Nässelcarbonara

13 maj 2012
-
Det finns fortfarande späda nässlor att finna. Våren går varligt fram och ger oss möjlighet att njuta av dessa delikatesser ytterligare en tid. Jag ser nu fram emot årets första rabarber som börjat skjuta fart men här kommer först ett recept med nässlor. En underbar grön variant på Pasta Carbonara - Kolarhustruns Pasta - här med nässlor, urtica på italienska.



Carbonara al'urtica / Nässelcarbonara
4 port

400 gr pastafjärilar   
1     lit späda nässlor   
50   gr pecorino romano  + extra att servera vid sidan
3     st ägg   
4     st äggulor till serveringen   
100 gr lättrökt sidfläsk   
60   gr smör   
2     st salviablad   
1     st kvist salvia       
salt       
svartpeppar från kvarn                                                           

1. Skölj nässlorna noga. Koka upp saltat vatten och koka nässlorna däri 2 minuter. Sila av och låt svalna. Hacka nässlorna mycket fint, eller kör dem i snabbhacker, till en puré.

2. Sätt på en stor kastrull saltat vatten till pastakoket.

3. Skär sidfläsket i mycket små tärningar. Lägg fläsket med smöret och örterna i en panna o hetta upp tills allt är brynt. Låt svalna något.

4. Riv osten och blanda samman de hela äggen, nässelpurén, osten samt det brynta smöret med sidfläsket. Krydda med riklig mängd färsk grovmald svartpeppar. Salt behövs ej då pecorinon har gott om den varan.

5. Koka pastan al dente, sila av i ett durkslag och slå genast åter i den varma kastrullen tillsammans med ägg och nässelblandningen.  Rör om väl och låt äggen koagulera av eftervärmen i den varma kastrullen tillsammans med den varma pastan.

6. Servera rykande het på tallrik med en rå äggula i mitten, svartpeppar över och med extra riven pecorino vid sidan. Ett glas rosévin av druvan Pinot Grigio är gott till.

Äggplanta parmigiana

12 maj 2012
-
Äggplanta eller aubergine är en ofta bortglömd men fantastiskt god och användbar grönsak som framförallt hör hemma i medelhavsköket. Med ursprung från Neapel och Campania kommer denna otroligt goda kombination med tomat, parmesanost och mozzarella. Vansinnigt gott!
Ingenstans har jag ätit så god Mozzarella som i just Campania som är ursprungsost för denna speciella ost. Den görs här på buffelmjölk och skall ätas riktigt riktigt färsk. Med bara några droppar olivolja, lite salt och basilika är en färsk buffel mozzarella kanske närmaste vägen till himmelen. Len, rund, mjuk och med en härligt fyllig mjölksmak - underbart god! Men nu åter till dagens äggplanta parmigiana. Prova att laga den enligt nedan som eleganta portioner eller lägg dem lite tätare i en större form och servera som gratäng. Det viktigaste i denna rätt är att jobba med bra råvaror och då framför allt buffel mozzarellan.

Äggplanta parmigiana
2  port

1    stor äggplanta   
2    st bifftomater   
2    dl tomatsås   
20  gr riven parmesanost   
1    st mozarella av buffelmjölk       
färsk basilka och/ eller oregano       
olivolja till stekning       
salt        
svartpeppar från kvarn       
färskrivet rivebröd


1. Skiva äggplantan i skivor ca 4mm tjocka. Lägg ut dem på skärbrädan och salta. Låt dem vattna ur sig ca 20 minuter.

2. Koka samman en tomatsås på krossade eller färska tomater smaksätt gärna med lite vitlök & basilika

3. Hetta upp rikligt med olivolja i en stekpanna. Stek/ frittera äggplantan till gyllenbrun yta. Lägg upp på papper så att den får rinna av.

4. Skiva mozarella och bifftomater.

5. Lägg ut två skivor äggplanta i en ugnsfast form. Strö på riven parmesan, lägg på lite tomatsås, en skiva tomat, ett blad basilika och en skiva mozarella. Lägg sedan en skiva äggplanta och fortsätt i samma ordning. Avsluta med  rikligt med parmesanost samt lite rivebröd på toppen.

6. Grädda i ugn 200°C i ca 10 minuter. Låt stå till sig några minuter före servering. Servera som antipasto eller istället för pasta som förrätt. En lättare Nero d'Avola passar till.

Creme Caramel

11 maj 2012
-
Som en hälsning till fenomenale Ryan Adams som spelar i Stockholm i kväll.
Detta är verkligen desserternas konung, en söt Royal, guldgul med gyllene krona. Tyvärr får den ofta stryka på foten för den betydligt fetare och krämiga Creme Brulé som serveras i stort sett på varje restaurang med dessertlista. Jag vill istället slå ett slag för en försiktigt tillagad Creme Caramel med rätt konsistens och härliga smakbrytning mellan ägg, mjölk och brynt socker - den tar Dig snabbt ett steg närmare himlen. Vill Du dricka något gott till föreslår jag ett glas Madeira.
För snart 20 år sedan praktiserade jag på ett familjeägt hotell i Locarno, södra Schweiz. Hotellet ansågs vara stadens finaste och restaurangen likaså. I konditoriavdelningen härskade en äldre högröstad konditor som oftast bara blev ilsknare ju längre dagen led. Tack vare mitt lugna temperament var jag den ende lärling som fick gå in i konditoriet. Det var en spännade tid. Jag lärde mig en hel del, både nyttiga och onyttiga kunskaper. Vad jag framför allt tog med mig är detta recept på Creme Caramel som jag fortfarande tycker hör till de bästa -     Creme Caramel Hotel Reber.

Creme Caramel Reber
8 st cocotter. á 1,5dl       

matolja       
1 dl   strösocker       
1/2   citron, saften           
4      st ägg   
3      st äggulor   
120   gr strösocker   
30     gr strösocker smaksatt med vanilj   
7       dl mjölk      

1. Smörj formarna med matolja. Smält strösocker med lite citronsaft till karamell, och slå lite i botten på varje cocottform. Placera formarna i ett bain marie.

2. Blanda samman strösocker, vaniljsmaksatt socker och alla ägg.

3. Koka upp mjölken och slå över äggblandningen. Sila. Fyll cocottformarna till brädden med ägg- och mjölksåsen.

4. Lägg ett dubbelvikt papper på botten av en långpanna (pappret gör att formarna står stilla i ugnen) och fyll med varmt vatten. Ställ de fyllda cocotterna i långpannan. Pochera i ugn 140°C 45 min, tills precis coagulerade och stilla. Ställ svalt.

5. Stjälp upp på tallrik och servera rumstempererade.
Servera som den är eller med lite vispad grädde och färska bär.
Förvarade i kyl håller de 5 dagar.

Finns ej vaniljsmaksatt socker, ersätt med vanligt socker och låt två vaniljstänger koka med i mjölken.  
Dessa vaniljstänger kan Du sedan torka och lägga med socker i tätslutande burk några veckor. Mixa altsammans och sila. Nu har Du vaniljsocker till nästa gång...

Arneis och Sallad på skogschampinjoner med sparris

Idag kom min underbara fru hem med en flaska Arneis. Arneis är ett vitt vin, från Piemonte i Norra italien, gjort på druvan med samma namn. Arneis betyder på piemontesisk dialekt; svårodlad. Jag kan tänka mig att det kräver sin karl att göra detta underbara vin, det är definitivt inte svårt att dricka. Härlig doft av mandel och persika och i smaken finns både äpple och päron samt en frisk bitterhet. Arneis är inget vanligt vin på systemets hyllor så passa på för nu finns det flaskor att smaka. Idag fick mao vinet styra valet av maträtt, vad äter man till en flaska Arneis?
Här kommer mitt förslag. En sallad där fräshören av råa champinjoner och pressad citron tar överhand och kompletteras av en fyllig olivolja samt krispig sparris.
Buon appetito e salute!

Sallad på skogschampinjoner och sparris
4 port   

12  st skogschampinjoner   
12  st gröna sparrisar   
1    st pressad citron   
1    dl olivolja av god kvalitet   
1    dl klippt smörgåskrasse   
1/2 huvud rosésallad   
1    huvud romansallad   
4    st ägg löskokta       
salt       
svartpeppar från kvarn   
3    st skivorsurdegsbröd   
20  gr smör                                                   

1. Skölj och skala den gröna sparrisen. Skär bort den grova nederdelen på stamen. Skär resten i tunna strimlor. Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i sparrisen och tillåt ett hastigt uppkok. slå av vattnet och kyl sparrisen.

2. Skär brödet i grova tärningar och stek i panna tillsammans med smöret tills gyllenbrunt och lätt knaprigt

3. Skölj och torka svamparna skär dem i mycket tunna skivor.

4. Blanda citronsaften och olivoljan i en rymlig bunke. Vänd ner de skivade champinjonerna och sparrisen. Krydda med salt och rikligt med svartpeppar.

5. Riv rosé- och romansalladen i små bitar, skölj och slunga torr. Vänd försiktigt ned salladen och den klippta smörgåskrassen med champinjonerna och sparrisen. Bland väl men försiktigt.

6. Lägg upp på tallrik och dekorera med klyftor av äggen samt de smörbrynta brödkrutongerna. Avnjut tillsammans med ett glas Arneis från Piemonte.   

Ugnsbakad fläsksida med brässerade grönsaker & kokt potatis

9 maj 2012
-
Här kommer ett recept på en varmrätt som har blivit poppis på ett otal restauranger. Billig råvara, massor av god smak och ett riktigt långkok. Men så är det ofta med riktigt god mat, både hemma och på restaurang, den tar lång tid att laga. Här är det dock ugnen som får göra jobbet och det medan du får en skön nattsömn. Detta är en rätt Du måsta prova att laga och öva på till fulländning, det blir ofantligt gott.  Stockholms bästa Fläsksida hittar Du annars på Tegnergatan hos Rolfs kök, en av stans mest matglada restauranger    ...också den är värd att prova!



Ugnsbakad fläsksida
4 port   

1    kg fläsksida med svål   
20  gr salt   
20  gr socker   
10  st vitpepparkorn   
1    tsk malen ingefära   
1    kvist timjan   
1    kvist rosmarin   
3    blad salvia   
200 gr ister eller ankfett   
3     st kvistar med örter, som ovan, till stekningen       

Till servering:       
späda grönsaker, tex sparris, sockerärtor, vårlök       
kokt potatis               
grov senap                           

1. Mixa samman örter, socker, salt, ingefära och peppar. Gnid in fläsksidan med saltblandningen och låt ligga att marinera över natten. Rista ett rutnät i svålen med en riktigt vass kniv.

2. Lägg köttet med svålen nedåt i en ugnsfast form som precis rymmer köttet. Lägg 1 kvist av varje sorts ört  under köttet. Smält fettet och slå över tillsammans med 3 dl vatten. Ställ in i ugn 90°C i ca 10 timmar, tills fläsksidan är riktigt mör.

3. Tag ut ur ugnen och lägg en tyngd på för att få fläsksidan så jämn som möjligt. Kyl tills helt kall. Tag tillvara på överblivet fett samt den goda buljongen.

4. Skär fläsksidan i fyrkantiga portionsbitar. Lägg i stekpanna med svålen neråt och en tyngd ovanpå, stek på försiktig värme i ca 5 minuter. Tag bort tyngden och sätt in i ugn 175°C ca 30 minuter. Vänd upp bitarna av fläsksidan med den gyllenbruna krispiga svålen uppåt.

5. Brässera grönsakerna i lite av buljongen.

6. Servera fläsksidan med de brässerade grönsakerna, kokt potatis samt grov senap. En lätt röd Bourgogne passar bra till .    

Paté på anka

8 maj 2012
-
Det tar tid men är väl värt mödan. Jag pratar om att laga en paté. Det är något av det roligaste man kan göra i ett kök. Påminner lite om när man var liten och skulle bygga modeller av bilar och flygplan. Det krävs en konstruktionsritning, tid, tålamod och eftertanke. Vägen är lika viktig som målet. Jag kan rekommendera fri tillgång på vin och god musik under själva produktionen. Det kommer att göra resultatet gott och mödan ännu mera värd.

- Du, det behövs en köttkvarn också!

Lycka till!



Paté på anka
1 st paté   

1    st hel anka   
500    gr kycklinglever   
200    gr fläskkarré   
1    st äpple   
2    st ägg   
20    gr salt/ kilo färs       
vitpeppar från kvarn   
2    dl rött vin   
3    msk calvados   
1    st vitlök   
3    st salviablad   
1    st kvist rosmarin   
5    st lagerblad           
6    st gelatinblad blötlagda i kallt vatten   
5    dl mörk köttbuljong                   

1. Bena noga ur ankan, ta tillvara på allt kött och fett.

2. Putsa ut och skär fyra centimatertjocka strimlor av de mittersta delarna av ankbrösten. Plocka ur 6 st kycklinglevrar. Skala och kärna ur äpplet och skär i klyftor. Bryn dessa bitar i stekpanna, krydda med salt och peppar. Låt svalna.

3. Mal restarande ankkött och kycklinglever samt fläskkarré på grova skivan i en köttkvarn. Finhacka vitlök och örter.

4. Blanda samman färsen, vitlök, örter, ägg, vin och calvados. Väg denna blandning. Tillsätt 20 gram salt / kg av färsblandningen. Krydda med riklig mängd vitpeppar. Blanda väl och plasta, låt stå att marinera ca 4 timmar.

5. Fyll en patéform om ca 1,5 lit med en tredjedel av färsblandningen. Lägg i mitten av färsen de brynta bitarna av äpple, ankbröst & kycklinglever så att de bildar en mittenrad i patén. Tryck ner bitarna något i färsen. Fyll på med resterande av färsen. Packa väl så att inga luftfickor uppstår. Fyll på med färs så att det bildas en liten råge. Lägg en rad lagerblad ovan. Lägg på ett lock eller täck med folie.

6. Sätt ugnen på 175°C och ställ in ett djupt bläck med vatten som vattenbad. Ställ i det varma vattenbadet ner patén och grädda i 1-1,5 timme till en kärntemperatur på 70°C.

7. Lyft patén ur vattenbadet lyft av locket och lägg på en tyngd för att pressa samman patén. Kyl så snabbt som möjligt.

8. Koka upp köttbuljongen och smält däri de blötlagda gelatibladen. Låt svalna utan att stelna. Lösgör den kalla patén ur formen, tag bort överflödigt fett och vätska. Lägg tillbaks patén i formen och slå på kötbuljongen med gelatinet. Låt svalna och stelna. Patén behöver stå i 24 timmar innan den skärs i skivor och serveras. Servera gärna cumberlandsås och syltlök samt endiver till. Pinot Noir i glaset, om du inte drack upp allt under själva tillverkningen...   

Lättgravad ugnsbakad rödingfilé med smör- & vinbrässerade grönsaker

7 maj 2012
-
Självklart finns det inget som går upp mot att få steka sin nyfångade röding över öppen eld på fjället. Jag hade glädjen för några år sedan att följa med på ripjakt utanför Kiruna. Eftersom jag själv inte är jägare tog jag med flugspö istället för bössa. Vi fick fantastiska middagar beredda över elden baserade på Ripa & Röding kompletterat med de få ingredienser vi burit med oss ut på fjället. När man sitter i solnedgången på fjället räcker det gott med huvudråvaran!
Röding är populär att odla och här i södra Sverige är det oftast den odlade fisken vi får tag på. Till och med vätterrödingen har blivit rar så vi får allt som oftast glädjas åt odlad röding. Det är en otroligt mjäll och välsmakande fisk. Extra god tycker jag att den blir om den får grava lite lätt med salt, socker och vitpeppar.



Lättgravad ugnsbakad rödingfilé
3 port   

3     st filéer av röding   
150 gr sockerärtor   
3     st salladslökar   
40   gr smör   
1     dl vitt vin       
vitpeppar från kvarn       
salt       
strösocker       
dill hackad               

kokt färskpotatis att servera till                                                           

1. Putsa rödingfiléerna och ta bort eventuella ben. Krydda dem på köttsidan med en nypa salt och en nypa socker samt rikligt med grovmald vitpeppar. Låt dem ligga att marinera ca 2 timmar.

2. Skölj och ansa sockerärtor samt salladslök. Striimla dem. Smält smöret.

3. Rulla rödingfiléerna med skinsidan utåt och stick två stycken grillpinnar genom dem. Smörj en ugnsfast form med det smälta smöret. Ställ spetten med fiskfiléerna i formen, pensla dem med det smälta smöret. Slå grönsakerna runtom. Slå över resten av smöret samt vinet. Krydda med salt och peppar.

4. Baka fisken och grönsakerna i ugn 175°C 20-30 minuter tills filéerna är genombakade. Koka under tiden färskpotatis.

5. Servera ruladerna av röding med kokt potatis samt de smör och vinkokta grönsakerna. Strö hackad dill över. En frisk riesling passar bra till.

Hackebøff & grön sparris på kolgrillen

6 maj 2012
-
En härlig dag fylld av solsken då är det underbart att flytta ut köket och ställa sig vid grillen. En saftig hackebøff och grillad grön sparris är otroligt gott. Många klagar på köttfärs och tycker att det är finare med helt kött, sluta med det!
Välj köttet som skall malas med omsorg, ett smakrikt kött från väl använda muskler på djuret, putsa ej bort för mycket av fettet - låt det istället smälta bort vid tillagningen. Köttfärs är vädigt gott och tillåter oss att ta till vara på hela djuret vid slakt, det är viktigt att inte slösa på goda resurser. Tillåt oss också att steka eller grilla en god färsbiff utan att nödvändigtvis lägga den mellan två skivor bröd och kalla det för hamburgare. Hamburgare kan också vara gott emellanåt men låt oss äta en god färsbiff på ett kultiverat sätt, utan ketchup och dressingar - med kniv och och gaffel!

Hackebøff & grön sparris på kolgrillen
4-6 port   

1    kg nötfärs   
20  gr salt   
2    tsk citronpeppar   
2    msk olivolja   
1    st ägg   
1    st gul lök finhackad   
1    kvist rosmarin, finhackad           
500 gr grön sparris       
salt       
peppar       
olivolja                       

Sköljd, plockad, slungad sallad konderad med olja, salt & vinäger               

kolgrill           

1. Tänd kolgrillen, gärna en klotgrill.

2. Fräs den finhackade löken i olivoljan, låt svalna.

3. Hacka samman nötfärs med den frästa löken, oljan, ägget och kryddorna på en skärbräda. När allt är väl blandat skapa en stor rektangel av köttfärsblandningen, ca 2 cm hög. Hacka ett mönster och skär upp i fyrkantiga biffar. Låt ligga till sig några minuter.

4. Skölj och ansa den gröna sparrisen. Lägg upp på tallrik och krydda med salt och peppar samt ringla över olivolja. Låt stå och vattna ur ca 10 minuter.

5. Lägg sparrisen på grillen grilla någon minut och snurra på sparrisen fortsätt så tills en är mjuk men fortfarande med spänst. Tag upp och varmhåll.

6. Lägg på köttfärsbiffarna och grilla till en fin yta på bägge sidor. Låt biffarna bli genomvarma. Lyft upp och servera tillsammans med den grillade sparrisen samt en lätt konderad sallad.

7. En kall Ale passar bra till eller ett rött vin från Languedoc.   

Smörstekt kalvlever med salvia, lök och kapris

5 maj 2012
I tanken stannar jag kvar i Rom för ytterligare en måltid. Kalvlever, det är en av de mest substantiella maträtter jag vet. Det är oerhört gott och det känns oerhört nyttigt, en maträtt som fyller en med livskraft ända in i märgen, mättar lagom mycket men berikar kroppen till hundra procent. Brynt smör, brynt salvia, brynt lök och kapris - det blir vare sig enklare eller godare. I Rom äter jag en portion cicoria slungad med olivolja och peperoncino vid sidan, här hemma nöjer jag mig med en enkel konderad sallad. I Rom blir det rött bordsvin i glaset men hemma kan jag tillåta mig en Pomard från Bourgogne, en perfekt match - Njutningen är total!
Har Du inte fattat vinken nu så kommer den här i klartext;
- Ät mer lever!!!

Smörstekt kalvlever med salvia, lök och kapris 2 port    


300   gr skivad kalvlever    
1      st finhackad gul lök    
4      st salviablad    
2      msk kapris    
1      dl vitt vin    
50    gr smör        
vetemjöl till panering        
salt        
svartpeppar från kvarn                                                                            

1. Vänd den skivade kalvlevern i vetemjöl.

2. Bryn smöret och salvian i en vid panna, lägg i kalvlevern och stek gyllenbrun på båda sidor. Krydda med peppar och lite salt. Lyft upp levern och varmhåll.

3. Tillsätt kapris och den hackade löken i pannan, bryn och tillsätt sedan vinet. Koka samman.

4. Lägg upp levern på tallrik och garnera med lök, kapris och smör. Servera med en conderad sallad eller lite smörfräst spenat. I glaset en Pommard om det är helg annars en Valpolicella eller lättare italienskt bordsvin.

Carciofi alla romana

4 maj 2012
-
När nu skafferiet är fyllt av kronärtskockor fortsätter jag med ytterligare ett recept på temat. I Rom serveras dessa skockor på var restaurang och inget kort är säkrare än just detta. Jag har aldrig sett så mycket kronärtskockor under mitt liv som i Rom. Det går inte en dag utan att jag längtar dit. Viva Roma!



Carciofi alla romana
4 stycken

4    st späda kronärtskockor med lång stam   
1    st vitlöksklyfta   
3    msk finhackad persilja   
1    dl olivolja       
salt       
peppar från kvarn                                                                                                   

1. Ansa kronärtskockorna; skala stammen och kapa den ca 4cm lång, kapa bort toppen på skockan, skär rent från alla grova blad, rensa bort borsten i mitten.

2. Finhacka persilja och vitlök, blanda samman, Krydda med salt och peppar. Fyll med persiljeblandningen i kronärtskockorna och stställ dem tätt med stammarna nedåt i en djup kastrull.

3. Fyll på med vatten så att det täcker skockorna med ca 2 cm och tillsätt 1 dl olivolja. Lägg på ett lock och koka upp. Sjud sedan på svag värme i ca 20 minuter, tills skockorna är mjuka.

4. Lyft upp och servera som tillbehör till kött eller som en förrätt. Smakar också gott kalla som antipasto. 1-2 skockor krävs per portion beroende på serveringsalternativ och storlek. Vill du dricka vin till så servera  ett  vitt Frascati.

Risotto på kronärtskocka

3 maj 2012
-
Jag går igång på kronärtskockor! Det är svårt att gå förbi dessa delikatesser i butiken utan att plocka med sig några i varukorgen. I Sverige är det svårt att hitta små mjälla skockor som fungerar för  de lite mer spännande recepten med hela skockor i. Men ibland har man tur och då gäller det att passa på. Tänk på att inte vara feg med kniven när du ansar skockorna. Lägg dem i citronvatten så fort du skurit ner dem så att de inte oxiderar.
Kronärtskockor är inte helt lättlagade men ge inte upp, laga om och om igen, när du lyckas blir det en minnesvärd smakupplevelse. Smaka o Se...



Risotto på kronärtskocka
4 port   

2-3    st små mjälla kronärtskockor   
300   gr carnarolo ris   
1       st citron   
80     gr riven parmesanost   
1       st vitlöksklyfta   
1,5    liter ljus kalvbuljong   
60     gr smör       
finhackad persilja       
salt       
peppar från kvarn                                                                   

1. Ansa kronärtskockorna; skala stammen, kapa bort toppen, skär rent från alla grova blad, rensa bort borsten i mitten. Skär ned i tunna klyftor. Lägg i kallt vatten med en pressad citron. 2. Koka upp kalvbuljong.

3. Fräs vitlöksklyftan i hälften av smöret, tillsätt de avrunna klyftorna av kronärtskockor och låt puttra några minuter. Lyft bort vitlöksklyftan. Tillsätt riset och låt det svettas tillsammans med kronärtskockorna. Tillsätt en skopa buljong och låt den dra in i riset, tillsätt ytterligare buljong allt eftersom riset suger åt sig tills riset är färdigkokt, ca 30 minuter.

4. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt en matsked finhackad persilja, resten av smöret samt hälften av den rivna parmesanosten. Rör om och servera rykande het med resten av parmesanosten vid sidan. Kronärtskocka är tufft att kombinera med vin, ödsla inga stora pengar på vinet till denna rätt, drick något enkelt men gott i stora klunkar. Njut av det goda riset!

Grön sparris med brynt salvia- & citronsmör, parmesan och surdegscrisp

2 maj 2012
-
Nu är den äntligen här, den Gotländska sparrisen! Den åkte rakt ner i shoppingkassen och sedan blev det språngmarsch hem till spisen. När sparrisen är som bäst gör den damerna förlägna och herrarna avundsjuka, leta efter de grova sparrisarna! Brynt smör med salvia, syra från citron och mjölksmak från parmesanost till detta krispiga surdegsmulor. Både jag, min vackra fru och sparrisen är på väg mot himmelen! Tack Gotland, vi hör den sjunde vågen rulla in...



Grön sparris med brynt salvia- & citronsmör, parmesan och surdegscrisp
4 port   

20  st grova gröna sparrisar   
4    st salviablad   
1/2 citron pressad   
5    cm av en surdegsbaguette   
40   gr grovt riven parmesanost   
150 gr smör       
salt       
vitpeppar från kvarn


1.Skölj sparrisen, skär bort den trådiga nederdelen, skala skaftet.

2. Strimla salviabladen fint. Bryn 50 gr smör i en liten kastrull och tillsätt salvian. Krydda rikligt med vitpeppar och lite salt. Drag av värmen. Tillsätt citronjuice. Låt svalna men ej stelna.

3. Vispa 100 gram rumstempererat smör med maskinvisp så att det blir fluffigt. Tillsätt, under vispning det brynta salviasmöret. Vispa till ett homogent smör och ställ svalt.

4. Skiva baguetten i mycket tunna skivor, strimla och hacka i små smulor. Lägg smulorna i en torr panna och rosta dem över svag värme tills kriapiga.

5. Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i sparrisen och koka tills mjuk men spänstig, ca 4 minuter.

6. Lyft upp den varma sparrisen och lägg i en bunke tillsammans med 1/3 av smöret, parmesanosten och hälften av brödsmulorna. Slunga tills allt blandat sig väl.

7. Lägg upp resten av smöret som "ägg" på tallrikar och lägg den varma sparrisen vid sidan. Strö resten av surdegskrispet över. Servera varmt med ett riktigt torrt kallt rosévin!

Kyckling under tegelsten, med rostade rödvinsmarinerade morötter

1 maj 2012
-
Vårkyckling - små fina portionsstora kycklingar fyllde disken hos Hellbergs fågel & vilt i Hötorgshallen - de var helt enkelt omöjliga att motstå. Spring chicken, nu är det vår! Från Toscana har jag hämtat ett underbart recept som bygger på att man bereder kycklingen under en tyngd tex en tegelsten, Pollo al mattone (tegelsten). Receptet är ursprungligen tänkt för en stor kyckling som man med kraft trycker sönder bröstbenet på och sedan steker eller grillar under tyngd. Resultatet blir en platt och sftig kyckling med god stekskorpa. Jag har tillåtit mig att förfina tillvägagången något och skär helt enkelt ur bröst- & ryggben ur kycklingen och på så vis kan man servera kycklingen hel på talriken och kan med glädje gå loss med kniv och gaffel utan ett bekymra sig över alla små ben. Håll er framme alla chicken-lovers!

Pollo al mattone, Kyckling under tegelsten, med rostade rödvinsmarinerade morötter
2 port.   

2    st vårkycklingar av portionsstorlek   
2    st kvistar rosmarin   
2    st salviablad   
1    st vitlöksklyfta   
1/2 st citron       
salt       
chiliflakes       
peppar från kvarn       
olivolja               

garnityr:   
8    st späda morötter   
3    dl rött vin               
salt       
svartpeppar       
spiskummin       
olivolja   

1. Skala morötterna och lägg dem att marinera i rödvinet över natten.

2. Bena ur kycklingen från ryggen så attden håller samman men att skrovet är urtaget. (Du ser tillvägagångssättet i kycklingreceptet från den 6 mars i år) Krydda med finhackad rosmarin och salvia samt salt och chiliflakes. Låt stå med kryddorna några timmar.

3. Lyft upp mörtterna ur rödvinet och klyv dem. Lägg dem med insiddan upp i en långpanna. Ringla olivolja över, krydda med salt och peppar samt spiskummin. Sätt in i ugnen 250°C ca 10 minuter.

4. Hetta upp en panna med olivolja och en kvist rosmarin samt en vitlöksklyfta. Lägg i vårkycklingen med bröstsidan neråt. Lägg på ett bakplåtspapper och en tyngd ovanpå tex stor tegelsten eller en vid kastrull med vatten eller en gjutjärnspanna. Låt steka ca 7 minuter till en gyllenbrun yta, vänd på kycklingen och stek vidare ytterligare 7 minuter under samma tyngd. Mot slutet av stektiden pressas en halv citron över kycklingen.

5. Lägg upp de varma rostade morötterna på ett fat och lägg kycklingen över. Slå på den stekjus som blivit från kycklingen. Garnera med vitlöken och rosmarinen och servera allt rykande hett. Sallad vid sidan samt en mjuk Chianti eller, för alla frankofiler, ett rött från Volnay passar bra till.    

Focaccia med lök och sardeller

Valborgsmässoafton, 30 april 2012
-
Focaccia är ett matigt, tunnt men fluffigt bröd bakat på plåt eller i långpanna, ofta smaksatt med örter och olivolja och ibland med ytterligare ingredienser som tex lök, oliver, zucchini, tomater etc. Ett fantastiskt bröd som tillbehör till en buffé eller charketurier men också ett bröd som är gott att äta som det är med ett glas vin på terassen. En brödigare och rustikare variant på pizza skulle man kunna säga. Perfekt som tillbehör när vi sätter oss i solen och skålar för våren - glad valborg och välkommen värmen, ljuset och livet!



Focaccia med lök och sardeller


500  gr vetemjöl   
400  gr vatten   
20    gr jäst   
10    gr honung   
10    gr salt   
1    st kvist rosmarin, finhackad   
2    st stora chalottenlökar   
6    st filéer av sardeller       
salt       
svartpeppar från kvarn       
blad av rosmarin       
olivolja                                                   

1. Blanda vetemjöl, jäst, vatten, finhackad rosmarin och honung i en degblandare. Blanda på låg hastighet i ca 10 minuter. Tillsätt saltet och fortsätt att bearbeta degen  ytterligare 5 minuter på högre hastighet. Lägg ett lock eller plast på bunken och låt jäsa 30 minuter.

2. Vänd runt i degen och låt jäsa ytterligare 20 minuter.

3. Under tiden. Finhacka sardellfileerna. Skala löken och skär i tunna klyftor.

4. Smörj en longpanna med olivolja och tryck ut degen i pannan, ca 1 cm tjock. Låt jäsa i 10 minuter. Strö på den tunnskurna löken och de hackade sardellerna. Krydda med salt, peppar och strö på några rosmarinblad.

5. Tryck ned degen med fingrarna så att det bildas jämna hålrum. Låt jäsa ytterligare 10 minuter. Ringla olivolja över och grädda i het ugn 250°C ca 20 minuter eller tills löken och degen fått en vacker gräddad yta. Kärntemperaturen skall vara 97°C.

6. Servera omedelbart, skuren i bitar, med tex ett rödvin från Maremma i Toscana eller som idag då solen strålar och vi skålar in våren med årets första glas rosé!