Rhubarbtart

Rabarberfestival, 24 maj 2012
-
Marco Pierre White lagade på sin tid en otroligt god Lemontart baserad på double cream, extra fet grädde. Denna goda citronpaj har kommit att bli en klassiker på restauranger runt om i Europa. Senaste receptet på detta bakverk läste jag i den nyutkomna boken "Heston Blumenthal at home" (en bok jag varmt kan rekommendera) Efter att ha läst den kunde jag inte låta bli att försöka mig på en rabarbervariant på denna härligt krämiga paj.
Det är inte alltid så lätt att hitta double cream här i Sverige men det går hjälpligt att ersätta med creme fraiche men inget går upp mot riktig double cream. Let´s try it out!


Rhubarbtart
1 st ca 20cm ø       

Mördeg   
500    gr vetemjöl   
125    gr strösocker   
300    gr smör   
1    st ägg   
1    st äggula               

Fyllning   
9    st ägg   
400    gr florsocker   
1    st zest av 
1 citron   
100    gram rabarberbrunoise   
100    gr rabarbersaft           
2,5    dl double cream               

jordgubbar till serveringen           

1. Blanda samman vetemjöl och socker. Arbeta in smöret i tärningar till en smulig massa. Arbeta snabbt in äggen tills degen bunder samman. Låt vila svalt en timme. Denna deg räcker till två pajer, går utmärkt att frysa.

2. Kavla degen tunnt och lägg i en smord pajform. Lägg i ett bakplåtspapper och fyll med torra bönor. Grädda pajskalet 20 minuter i 200°C. Förbered under tiden fyllningen.

3. Blanda samman ägg, florsocker, rabarbersaft, double cream och citronzest i en skål. Värm över vattenbad till 62°C. Sila och tillsätt rabarberbrunoise.

4. Tag ut pajskalet, töm ut bönorna och lyft bort bakplåtspappret. Sänk temperaturen i ugnen till 150°C.

5. Slå äggsmeten med rabarberbrunoise i det varma pajskalet och fortsätt att grädda i ca 25 minuter eller tills äggsmeten uppnår 70°C i kärnan. Låt svalna helt före servering.

6. Servera som en utskuren tårtbittillsammans med färska jordgubbar eller precis som den är.

Har Du inte tillgång till Creme Dubble så kan Du använda Creme Fraiche istället.
Instagram