Focaccia med lök och sardeller

Valborgsmässoafton, 30 april 2012
-
Focaccia är ett matigt, tunnt men fluffigt bröd bakat på plåt eller i långpanna, ofta smaksatt med örter och olivolja och ibland med ytterligare ingredienser som tex lök, oliver, zucchini, tomater etc. Ett fantastiskt bröd som tillbehör till en buffé eller charketurier men också ett bröd som är gott att äta som det är med ett glas vin på terassen. En brödigare och rustikare variant på pizza skulle man kunna säga. Perfekt som tillbehör när vi sätter oss i solen och skålar för våren - glad valborg och välkommen värmen, ljuset och livet!



Focaccia med lök och sardeller


500  gr vetemjöl   
400  gr vatten   
20    gr jäst   
10    gr honung   
10    gr salt   
1    st kvist rosmarin, finhackad   
2    st stora chalottenlökar   
6    st filéer av sardeller       
salt       
svartpeppar från kvarn       
blad av rosmarin       
olivolja                                                   

1. Blanda vetemjöl, jäst, vatten, finhackad rosmarin och honung i en degblandare. Blanda på låg hastighet i ca 10 minuter. Tillsätt saltet och fortsätt att bearbeta degen  ytterligare 5 minuter på högre hastighet. Lägg ett lock eller plast på bunken och låt jäsa 30 minuter.

2. Vänd runt i degen och låt jäsa ytterligare 20 minuter.

3. Under tiden. Finhacka sardellfileerna. Skala löken och skär i tunna klyftor.

4. Smörj en longpanna med olivolja och tryck ut degen i pannan, ca 1 cm tjock. Låt jäsa i 10 minuter. Strö på den tunnskurna löken och de hackade sardellerna. Krydda med salt, peppar och strö på några rosmarinblad.

5. Tryck ned degen med fingrarna så att det bildas jämna hålrum. Låt jäsa ytterligare 10 minuter. Ringla olivolja över och grädda i het ugn 250°C ca 20 minuter eller tills löken och degen fått en vacker gräddad yta. Kärntemperaturen skall vara 97°C.

6. Servera omedelbart, skuren i bitar, med tex ett rödvin från Maremma i Toscana eller som idag då solen strålar och vi skålar in våren med årets första glas rosé!

Instagram