Smulpaj med rabarber, hallon och ananas

Rabarberfestivalen 19 maj 2012
-
Rabarber har en otrolig förmåga att komplettera och underordna sig andra smaker. Tillsammans med andra frukter och bär lever den i smaklig symbios. De allra godaste kombinationerna (förutom vanilj, kanel och kardemumma) är i min mening hallon, jordgubbe eller svarta vinbär. Vid några tillfällen har jag haft nöjet att sitta i smakpaneler och prova rabarberpaj. Jag har därför skaffat mig viss erfarenhet i hur just rabarber passar samman med andra smaker.
Jag kan lova att efter en timmes avsmakning av 20-talet rabarberpajer så har man en viss överton av oxalsyra i gom och tandrad men efter att ha provat olika rabarber-kombinationer är jag likväl imponerad av denna rödgröna hårdsmälta växt och dess mångsidighet. Idag har det blivit en klassisk smulpaj  med en lite exotisk smaksammansättning. Det är nu dags för alla duktiga rabarberpajbagare att påbörja hårdträningen inför 2012 års stora rabarberpajtävling. Den går av stapeln den 27 maj på Yxtaholms Slott. Lycka till!Smulpaj med rabarber, hallon och ananas
4 port   

1    dl vetemjöl   
1    dl havregryn   
1    dl strösocker   
100 gr smör   
100 gr hallon   
150 gr rabarber   
100 gr ananas   
2    msk strösocker   
2    msk vatten   
1    krm kanel                                                                   

1. Mät upp vetemjöl, strösocker, havregryn i en bunke, tillsätt lite mald kanel. Tärna smöret och knåda samman till en grynig massa.

2. Tärna ananas och rabarber. Koka upp i en kastrull tillsammans med strösocker och vatten och låt koka samman tills vätskan kokat in. Vänd ner hallonen.

3. Bred i en ugnsfast form ut hälften av smuldegen. Slå på rabarber- &
Instagram