Kyckling under tegelsten, med rostade rödvinsmarinerade morötter

1 maj 2012
-
Vårkyckling - små fina portionsstora kycklingar fyllde disken hos Hellbergs fågel & vilt i Hötorgshallen - de var helt enkelt omöjliga att motstå. Spring chicken, nu är det vår! Från Toscana har jag hämtat ett underbart recept som bygger på att man bereder kycklingen under en tyngd tex en tegelsten, Pollo al mattone (tegelsten). Receptet är ursprungligen tänkt för en stor kyckling som man med kraft trycker sönder bröstbenet på och sedan steker eller grillar under tyngd. Resultatet blir en platt och sftig kyckling med god stekskorpa. Jag har tillåtit mig att förfina tillvägagången något och skär helt enkelt ur bröst- & ryggben ur kycklingen och på så vis kan man servera kycklingen hel på talriken och kan med glädje gå loss med kniv och gaffel utan ett bekymra sig över alla små ben. Håll er framme alla chicken-lovers!

Pollo al mattone, Kyckling under tegelsten, med rostade rödvinsmarinerade morötter
2 port.   

2    st vårkycklingar av portionsstorlek   
2    st kvistar rosmarin   
2    st salviablad   
1    st vitlöksklyfta   
1/2 st citron       
salt       
chiliflakes       
peppar från kvarn       
olivolja               

garnityr:   
8    st späda morötter   
3    dl rött vin               
salt       
svartpeppar       
spiskummin       
olivolja   

1. Skala morötterna och lägg dem att marinera i rödvinet över natten.

2. Bena ur kycklingen från ryggen så attden håller samman men att skrovet är urtaget. (Du ser tillvägagångssättet i kycklingreceptet från den 6 mars i år) Krydda med finhackad rosmarin och salvia samt salt och chiliflakes. Låt stå med kryddorna några timmar.

3. Lyft upp mörtterna ur rödvinet och klyv dem. Lägg dem med insiddan upp i en långpanna. Ringla olivolja över, krydda med salt och peppar samt spiskummin. Sätt in i ugnen 250°C ca 10 minuter.

4. Hetta upp en panna med olivolja och en kvist rosmarin samt en vitlöksklyfta. Lägg i vårkycklingen med bröstsidan neråt. Lägg på ett bakplåtspapper och en tyngd ovanpå tex stor tegelsten eller en vid kastrull med vatten eller en gjutjärnspanna. Låt steka ca 7 minuter till en gyllenbrun yta, vänd på kycklingen och stek vidare ytterligare 7 minuter under samma tyngd. Mot slutet av stektiden pressas en halv citron över kycklingen.

5. Lägg upp de varma rostade morötterna på ett fat och lägg kycklingen över. Slå på den stekjus som blivit från kycklingen. Garnera med vitlöken och rosmarinen och servera allt rykande hett. Sallad vid sidan samt en mjuk Chianti eller, för alla frankofiler, ett rött från Volnay passar bra till.    
Instagram