Salsiccia med rabarber & rosmarin

Rabarberfestival, 22 maj 2012
-
Att göra korv har verkligen blivit i ropet och visst är det gott med en härligt köttig korv. Det bästa med att göra sin egen korv är att Du vet precis vad Du stoppat i den. Som i all annan matlagning är det viktigt att använda bra råvaror vi korvtillverkning, det är också oerhört viktigt att hålla god hygien samt att alltid arbeta med väl kylda råvaror.
För ca 10 år sedan var jag med att plocka fram recept på en underbart god korv på lammkött och rabarber, råvaror som det var gott om i Sörmland (där jag bodde då) så här års. Ursprunget till det receptet var hämtat från ett klassiskt färskkorvrecept från Italien, Salsiccia. Denna smakrika och saftigt köttiga korv görs av fläskkött.
Så mitt bidrag av korv till årets rabarberfestival blir en salsiccia med smak av rabarber och rosmarin.
Prova, det är ett nöje att göra denna enkla korv! Allt Du behöver är arbetsglädje, fina råvaror samt en köttkvarn med korvhorn.  Vill Du inhämta mer kunskap om korvtillverkning rekommenderar jag starkt Kristofer Franzéns bok Korv.
Lycka till!Salsiccia med rabarber & rosmarin
10 port   

1500  gr fläskkött   
500    gr späck   
200    gr fint tärnade rabarber   
1       kvist rosmarin, hackad   
3       st salviablad, strimlade   
1       st vitlöksklyfta   
1,5    dl vitt vin   
35     gr salt   
2       gr vitpeppar från kvarn   
5       meter fjälster av gris               

Servera med potatis, linser och lök                                                   


1. Tärna köttet grovt för att under lätta malningen, sätt in det i frysen så att det är nästintill fryst. Det håller då temperaturen och ger finare bitar i köttkvarnen. Mal på grov skiva kött, späck rosmarin och salvia. Fortsätt att hålla svalt Korvsmeten skall aldrig överstiga 4°C. 2. Krossa vitlöken i mortel och slå på vinet. låt stå och dra en några minuter. Sila bort vitlöken, spara .

3. Blanda väl samman det malda köttet, späcket, örterna, de tärnade rabarbern, salt, peppar och vinet.

4. Spola igenom fjälstret med kallt vatten några gånger och trä upp det på ett korvhorn. Knyt en knop på änden av fjälstret och stoppa med hjälp av en köttkvarn eller korvstoppare med korvhorn korvsmeten i fjälstret. Packa ej för hårt, låt hela fjälstret fyllas  och knut en knut i andra änden. Snurra korvar i 10-12 cm längder. Låt ligga i sluten förpackning i kylen över natten. Det går bra att frysa den korv som inte behövs kommande dag.

5. Stek eller grilla korven så att den är genomstekt. Servera tillsammans med ett kok med linser, nedskuren potatis och lök. En lättare Chianti Classico passar bra till.
1 Bie Seipel:

skriven

Det smakar himmelskt bara men läser receptet!
Stor kram till er båda! Bie

Svar: Måste provas, himmelskt är passande beskrivning i dessa dagar...
PA

Instagram