Arneis och Sallad på skogschampinjoner med sparris

Idag kom min underbara fru hem med en flaska Arneis. Arneis är ett vitt vin, från Piemonte i Norra italien, gjort på druvan med samma namn. Arneis betyder på piemontesisk dialekt; svårodlad. Jag kan tänka mig att det kräver sin karl att göra detta underbara vin, det är definitivt inte svårt att dricka. Härlig doft av mandel och persika och i smaken finns både äpple och päron samt en frisk bitterhet. Arneis är inget vanligt vin på systemets hyllor så passa på för nu finns det flaskor att smaka. Idag fick mao vinet styra valet av maträtt, vad äter man till en flaska Arneis?
Här kommer mitt förslag. En sallad där fräshören av råa champinjoner och pressad citron tar överhand och kompletteras av en fyllig olivolja samt krispig sparris.
Buon appetito e salute!

Sallad på skogschampinjoner och sparris
4 port   

12  st skogschampinjoner   
12  st gröna sparrisar   
1    st pressad citron   
1    dl olivolja av god kvalitet   
1    dl klippt smörgåskrasse   
1/2 huvud rosésallad   
1    huvud romansallad   
4    st ägg löskokta       
salt       
svartpeppar från kvarn   
3    st skivorsurdegsbröd   
20  gr smör                                                   

1. Skölj och skala den gröna sparrisen. Skär bort den grova nederdelen på stamen. Skär resten i tunna strimlor. Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i sparrisen och tillåt ett hastigt uppkok. slå av vattnet och kyl sparrisen.

2. Skär brödet i grova tärningar och stek i panna tillsammans med smöret tills gyllenbrunt och lätt knaprigt

3. Skölj och torka svamparna skär dem i mycket tunna skivor.

4. Blanda citronsaften och olivoljan i en rymlig bunke. Vänd ner de skivade champinjonerna och sparrisen. Krydda med salt och rikligt med svartpeppar.

5. Riv rosé- och romansalladen i små bitar, skölj och slunga torr. Vänd försiktigt ned salladen och den klippta smörgåskrassen med champinjonerna och sparrisen. Bland väl men försiktigt.

6. Lägg upp på tallrik och dekorera med klyftor av äggen samt de smörbrynta brödkrutongerna. Avnjut tillsammans med ett glas Arneis från Piemonte.   
1 Anna-Lena:

skriven

Perfetto. Det var extra gott med sallad efter 2 måltider fläsksida.

God och spännande druva med vackert namn - Arneis. Ännu coolare är att min svägerska heter Arneke Isaksson i efternamn, det är så att säga hennes druva :)

Instagram