Grön sparris med brynt salvia- & citronsmör, parmesan och surdegscrisp

2 maj 2012
-
Nu är den äntligen här, den Gotländska sparrisen! Den åkte rakt ner i shoppingkassen och sedan blev det språngmarsch hem till spisen. När sparrisen är som bäst gör den damerna förlägna och herrarna avundsjuka, leta efter de grova sparrisarna! Brynt smör med salvia, syra från citron och mjölksmak från parmesanost till detta krispiga surdegsmulor. Både jag, min vackra fru och sparrisen är på väg mot himmelen! Tack Gotland, vi hör den sjunde vågen rulla in...



Grön sparris med brynt salvia- & citronsmör, parmesan och surdegscrisp
4 port   

20  st grova gröna sparrisar   
4    st salviablad   
1/2 citron pressad   
5    cm av en surdegsbaguette   
40   gr grovt riven parmesanost   
150 gr smör       
salt       
vitpeppar från kvarn


1.Skölj sparrisen, skär bort den trådiga nederdelen, skala skaftet.

2. Strimla salviabladen fint. Bryn 50 gr smör i en liten kastrull och tillsätt salvian. Krydda rikligt med vitpeppar och lite salt. Drag av värmen. Tillsätt citronjuice. Låt svalna men ej stelna.

3. Vispa 100 gram rumstempererat smör med maskinvisp så att det blir fluffigt. Tillsätt, under vispning det brynta salviasmöret. Vispa till ett homogent smör och ställ svalt.

4. Skiva baguetten i mycket tunna skivor, strimla och hacka i små smulor. Lägg smulorna i en torr panna och rosta dem över svag värme tills kriapiga.

5. Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i sparrisen och koka tills mjuk men spänstig, ca 4 minuter.

6. Lyft upp den varma sparrisen och lägg i en bunke tillsammans med 1/3 av smöret, parmesanosten och hälften av brödsmulorna. Slunga tills allt blandat sig väl.

7. Lägg upp resten av smöret som "ägg" på tallrikar och lägg den varma sparrisen vid sidan. Strö resten av surdegskrispet över. Servera varmt med ett riktigt torrt kallt rosévin!
Instagram