Helstekt fläsksida med en varm sallad på pumpa, jordärtskocka och brysselkål
Rosastekt saltrubbad älgrulle med rostade rotsaker
Omelett med comté, purjolök & rökt skinka
Risotto på Karl Johan
Fikonmarmelad med lime & lagerblad
Räksoppa med smak av curry och banan
Skottland & Whisky
Skottland & Whisky
I början av oktober besökte vi Skottland, en resa för att på plats få en kort inblick i den Skotska whiskyns värld men också för att få en försmak av ett vidunderligt vackert landskap. Vår resa utgick från Edinburgh, därifrån gjorde vi utstickare till östra kusten och norr ut mot höglänta marker kring Pitlochry. Självklart så passade vi också på att njuta av vackra Edinburgh där det finns mycket att hämta för oss som gillar mat och dryck, historia, konst och vackra byggnader. Vi konstaterade också att skottarna förutom att vara mästare på whisky även är ett mycket trevligt och hjälpsamt folk.
Åter till Whiskyn - I Skottland produceras tre typer av whisky:
- Malt whisky som görs av mältat korn för att sedan destilleras två gånger i potstill, säljs oftast som single malt från ett och samma destilleri
- Grain whisky som görs av majs eller vete, nu för tiden mest vete, som kokas och sedan blandas med en mindre mängd mältat korn. Grainwhisky destilleras i Kolonnpanna, ofta till över 90 %-ig alkohol. Den säljs sällan utan att blandas med maltwhisky.
- Blended whisky, den mest sålda whiskysorten, består av en blandning av olika sorters malt- & grainwhisky. Blandningens syfte är att alltid smaka lika oavsett hur den är tillverkad och lagrad. Denna whisky är vad man oftast benämner som Scotch.
Gemensamt för all whisky som produceras över hela världen är att den efter destillering måste lagras i minst tre år på ekfat före försäljning. Vanligast är dock att den lagras över 12 år på ekfat.
Whiskyproduktionen delas traditionellt in i 5 huvudområden.
- Lowlands Det sydligaste området med bara ett fåtal destillerier kvar i områdena runt Edinburg & Glasgow. Whiskyn härifrån brukar oftast ha gräsiga och citrustoner i doft och smak.
- Highlands Det största området som sträcker sig från Sterling i söder upp till nordligaste fastlandet. Området är höglänt och består av mycket berg och hedområden. Whiskyn härifrån bär ofta på vaniljtoner.
- Speyside Detta är egentligen en del av highlands, själva hjärtat, här finns en så stor koncentration av destillerier så att området har fått en egen benämning. Whiskyn från Speyside sägs vara mycket fruktig ofta med toner av tex banan.
- Islay Är en grupp av öar i västra Skottland där man producerar stor mängd whisky och där man vid torkning av malten traditionellt använt eldning av torv som värmekälla. Detta har gett en rökig smak och doft åt malten (peated malt) som lever vidare som särdrag också i whiskyn.
- Campbeltown Är staden/ kärnområdet i Islay där det destillerats stora mängder whisky. Det finns idag bara ett fåtal destillerier kvar i Campbeltown varför det av Skottarna numera räknas in i Islay.
Vi kan efter några få men välutnyttjade dagar konstatera att Skottland har mycket att erbjuda och hit måste vi återvända. Här på bloggen kommer jag att återkomma till den goda whisky vi smakade under resan.
Marmelad på Gröna tomater
Marmelad på gröna tomater
800 gr gröna tomater
100 gr citroner
100 gr lime
1 tsk chili
600 gr strösocker
2. Skär lime och citron i klyftor och sedan i tunna skivor.
3. Skär tomater i kvartar och sedan i tunna skivor, tag bort kvistfästen.
4. Blanda samman tomater, citron, lime, chili och socker, låt marinera några timmar, gärna över natten.
5. Slå upp i en bredbottnad vid gryta och koka på hög värme, rör om då och då i botten. Låt koka till 107°C kolla temperaturen med en termometer. Tag bort eventuella orenheter eller skumbildning.
6. Slå på rena burkar och sätt på locket direkt. Låt svalna upp och ned.
7. Avnjut med hårt bröd och en krämig brie.
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com