Helstekt fläsksida med en varm sallad på pumpa, jordärtskocka och brysselkål

30 oktober 2013
-
Pumpa är så fantastiskt gott. Det är lätt att glömma bort pumpan i grönsaksdisken men den har mycket att bjuda på. Maträtter med pumpa i har en otrolig förmåga att sprida glädje. Självklart har det med den varma oranga färgen att göra men kanske är det framförallt sötman som ger en rund och glad smak i kombination med andra grönsaker och med kött. Den passar framförallt till vilt- och till fläskkött. I nedanståede rätt tillagas pumpan och fläsket samtidigt, faktum är att det bara är att skicka in det i ugnen och under tiden hinner man både fixa övriga grönsaker, smaka av vinet samt läsa dagens tidning. Detta recept är nästan för enkelt för att vara sant...!
 
 
 
Helstekt fläsksida med en varm sallad på pumpa, jordärtskocka och brysselkål     4 port
 
600 gr rimmad fläsksida i bit
300 gr pumpa i bit
300 gr brysselkål
300 gr jordärtskocka
50   gr smör
vitpeppar från kvarn
salt
3    lagerblad
1    kvist rosmarin
4    blad salvia
olivolja
 
 
 
1. Snitta ett rutmönster i svålen på fläsksidan.
 
2. Smörj en ugnsform med olivolja. Lägg rosmarin och lagerblad i botten och placera fläsksidan samt biten av pumpa ovanpå. Baka i ugn 200°C i 45 minuter.
 
3. Under tiden. Ansa brysselkålen och dela på mitten. Skala jordärtskockorna och skär dem i skivor.
 
4. Tag ut kött och pumpa ur ugnen, varmhåll köttet, skär bort skalet på pumpan och skär ner den i kuber.
 
5. Fräs smör och salviablad i en bredbottnad panna. Lägg i brysselkål och skockor, krydda med salt och peppar, brässera under lock några minuter. Tillsätt den nedskurna pumpan. Låt allt gå färdigt under lock tills grönsakerna är mjuka men med tuggmotstånd.
 
6. Slå upp grönsakerna på fat och tranchera den varma fläsksidan i tunna skivor. Lägg köttet ovanpå grönsakerna och servera. I glaset serveras en Barbera di Alba
 
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
1 Elsa:

skriven

Coolt!

Svar: Riktig höstmat!
PA

Instagram