Äggplanta parmigiana

12 maj 2012
-
Äggplanta eller aubergine är en ofta bortglömd men fantastiskt god och användbar grönsak som framförallt hör hemma i medelhavsköket. Med ursprung från Neapel och Campania kommer denna otroligt goda kombination med tomat, parmesanost och mozzarella. Vansinnigt gott!
Ingenstans har jag ätit så god Mozzarella som i just Campania som är ursprungsost för denna speciella ost. Den görs här på buffelmjölk och skall ätas riktigt riktigt färsk. Med bara några droppar olivolja, lite salt och basilika är en färsk buffel mozzarella kanske närmaste vägen till himmelen. Len, rund, mjuk och med en härligt fyllig mjölksmak - underbart god! Men nu åter till dagens äggplanta parmigiana. Prova att laga den enligt nedan som eleganta portioner eller lägg dem lite tätare i en större form och servera som gratäng. Det viktigaste i denna rätt är att jobba med bra råvaror och då framför allt buffel mozzarellan.

Äggplanta parmigiana
2  port

1    stor äggplanta   
2    st bifftomater   
2    dl tomatsås   
20  gr riven parmesanost   
1    st mozarella av buffelmjölk       
färsk basilka och/ eller oregano       
olivolja till stekning       
salt        
svartpeppar från kvarn       
färskrivet rivebröd


1. Skiva äggplantan i skivor ca 4mm tjocka. Lägg ut dem på skärbrädan och salta. Låt dem vattna ur sig ca 20 minuter.

2. Koka samman en tomatsås på krossade eller färska tomater smaksätt gärna med lite vitlök & basilika

3. Hetta upp rikligt med olivolja i en stekpanna. Stek/ frittera äggplantan till gyllenbrun yta. Lägg upp på papper så att den får rinna av.

4. Skiva mozarella och bifftomater.

5. Lägg ut två skivor äggplanta i en ugnsfast form. Strö på riven parmesan, lägg på lite tomatsås, en skiva tomat, ett blad basilika och en skiva mozarella. Lägg sedan en skiva äggplanta och fortsätt i samma ordning. Avsluta med  rikligt med parmesanost samt lite rivebröd på toppen.

6. Grädda i ugn 200°C i ca 10 minuter. Låt stå till sig några minuter före servering. Servera som antipasto eller istället för pasta som förrätt. En lättare Nero d'Avola passar till.
1 Anna-Lena:

skriven

Om denna rätt måste jag få säga -

Jag är inte bara god, jag är vacker också!

Snyggt Patrik!

3 Erik Florén:

skriven

Härligt Patrik! Det tar sig!!! Nu lagar Patrik veg. mat. Jag har annars erfarenhet över när Patrik gjorde sig till "fiende nummer 1" hos alla vegetarianer. Mot kraftig betalning låter jag denna händelse bli allmän egendom!

Där du Patrik.Håller med Anna-Lena vackert är det dessutom.

5 Patrik:

skriven

Helen, Kul att Du gillar mina kreationer, tack för uppmuntran det gör det hela ännu roligare!Erik, -Jo, jag råkade en gång fälla fel kommentar till fel journalist. Jag tycker dock fortfarande att man skall få tillåta sig att äta kött, det är gott och nyttigt, men min relation till grönsaker har vuxit sig mycket stark under mina 25 år i restaurangköket. Att tillaga dessa delikatesser är både roligt och utmanande. Relationer till vegetarianer har jag inte så många. Vi lever så att säga sida vid sida, i ett paralellt förhållande. Alla blir heliga av sin egen tro, det är gott nog. Ett är dock säkert, vi behöver äta mer grönsaker och lite mindre kött om vårt jordklot skall hålla i längden. Så mer grönt åt folket!

2 Erik Florén

skriven

Härligt Patrik! Det tar sig!!! Nu lagar Patrik veg. mat. Jag har annars erfarenhet över när Patrik gjorde sig till "fiende nummer 1" hos alla vegetarianer. Mot kraftig betalning låter jag denna händelse bli allmän egendom!

Där du Patrik.Håller med Anna-Lena vackert är det dessutom.

4 helene

skriven

Patrik, du gör mästerverk med kameran - allt ser sååå gudomligt gott ut! Och det vet jag ju att det är också, om man får tro din fru =)

Instagram