Rotmos

13 oktober 2013
-
Åter på Åland njuter vi av en underbar hösthelg. Från Vårdö, där det fortfarande skördas godsaker på fälten, får vi fina rotsaker att laga middag utav. Det blir rotmos och korv - mums! På Vårdö odlas mycket grönt. Stora fina äppelodlingar där träden växer i stolta raka spaljeer. Frilandsodlingar av många slag, vi såg idag skörd av kinakål men här odlas också mycket sallad, zucchini, bönor och rotsaker. I stora växthus skördas fina tomater. Vårdö är en mycket vacker och levende kommun på nordöstra Åland. Hit reser vi ofta för att koppla av och njuta av havets närhet samt en mycket vacker och omväxlande natur. En stolt stenkyrka ger också tyngd åt historiska samt kulturella tankar vid vårt besök. 
Tack Annsan för de fina ekologiska morötter & kålrötter som Du bjöd oss! De gav ett underbart gott Rotmos som vi åt tillsammans med hemlagade korvar( följ länken och se tidigare recept) Det blev en smaklig middag. Rotmos kan lagas med bara kålrötter men jag föredrar att blanda morot, kålrot och potatis i lika mängd. Har man tillgång till ett köttspad att koka rotsakerna i så blir smaken djupare men det går också utmärkt med bara vatten, salt och kryddor. Godast blir rotmoset om man bara "stompar" sönder rotsakerna till ett mos där texturen av rotsakerna fortfarande finns kvar - det skall bli mos inte puré!
 
 
Rotmos             4 port
 
300  gr kålrötter
300  gr morötter
300  gr potatis
50    gr smör
vitpeppar från kvarn
saltvatten eller spad från fläsklägg eller liknande
lagerblad
kryddpeppar
 
 
 
 
1. Skala potatis och rotfrukter, skär i grova bitar.
 
2. Lägg allt i en stor kastrull och slå på vatten eller spad från tex fläsklägg. Tillsätt lagerblad & kryddpeppar.
 
3. Koka upp och låt koka tills rotsakerna är genommjuka.
 
4. Slå av men spara spadet.
 
5. Mosa med en visp eller "stomp"till ett jämnt mos. Späd med spadet till önskad konsistens och tillsätt smöret på slutet.
 
6. Smaka av med salt och vitpeppar.
 
7. Servera som tillbehör till en god fläskkorv, rimmad fläsklägg eller oxbringa.
I glaset serveras en torr ungersk Furmint eller, för den som föredrar rött vin, en ung Pinot Noir från Bourgogne.
 
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
Kategori: Grönsaker Kött
Taggar: Rotmos, Åland, Vårdö, Rotsaker, kålrot
Instagram