Räksoppa med smak av curry och banan

22 oktober 2013
-
När jag arbetade i Sörmland lärde jag känna en äldre man som drev ett hotell i Malmköping. Vi kom ofta i samtal om våra verksamheter, utbytte mycket erfarenheter och kunskaper samt diskuterade hur vi skulle kunna utveckla våra respektive hotell. Det blev många samtal om framförallt marknadsföring och självklart utbytte vi också idéer om utvecklingen av vår lokala matkultur, det senare var mitt egna "ess i skjortärmen" och det som höll min arbetslåga brinnande. Vi var inte alltid överens och hade förmodligen ganska olika tillvägagångssätt men jag tror att vi bägge upplevde glädje och nytta av våra samtal. Mannen är nu bortgången och jag saknar allt som oftast våra samtal. Ibland blev jag vid våra sammanträffande bjuden på en soppa som inte hade någon som helst anknytning till den bygd vi arbetade i och som faktiskt låter som en ganska omöjlig kombination av smaker - men faktum är att den är riktigt god. Jag har ingen aning om ursprunget till detta recept men jag brukar laga den då och då, och då stannar minnet en stund hos min äldre vän. Här kommer min tolkning av Räksoppa med smak av curry och banan:
 
 
 
Räksoppa med curry & banan    2-4 port
 
400  gr räkor med skal
1     lök
1     morot
5     dl kycklingbuljong
2     stora bananer
1     dl vit vermouth
50   gr smör
2     tsk kraftig curry
1     nypa chiliflakes
 
1. Skala räkorna och spara skalen.
 
2. Finhacka lök och morot.
 
3. Fräs hälften av löken och moroten i lite av smöret, tillsätt en tesked curry samt skalen från räkorna. Låt bryna någon minut. Slå på kycklingbuljongen och sjud i 15 minuter.
 
4. Skala och skiva bananerna.
 
5. Fräs resten av löken samt morötterna i lite av smöret. Tillsätt de skivade bananerna samt resten av curryn och chili. Låt fräsa några minuter.
 
6. Tillsätt vermouth och låt reducera.
 
7. Sila över buljongen från räkskalen och låt koka samman en kort stund.
 
8. Mixa med stavmixer till en slät soppa, mixa ned resten av smöret. Smaka av med salt. Lägg ned de skalade räkorna och låt värmas upp.
 
9. Serveras rykande het med ett glas kall Gewurtstraminer vid sidan.
 
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
Kategori: Fisk Soppa
Taggar: Curry, Banan, Räkor, Räksoppa
Instagram