Friterad lök

20 november 2013
-
Kring staden Roscoff i Bretagne odlas en smakrik och söt lök, lätt rosa i färgen och av högsta kvalitet. Mest känd har kanske löken blivit i England eftersom lökodlarna från Bretagne seglade över  Engelska Kanalen för att där saluföra sin utmärkta lök. Flätad i långa flätor salufördes löken via försäljning dörr till dörr. I samband med 2:a världskriget försvann möjligheten att saluföra löken på detta sätt men den odlas fortfarande och är fortfarande av yttersta kvalitet. Löken från Roscoff är lätt rosa i färgen men skalet är gult. Hittar Du denna goda lök från Bretagne så passa på att köpa ett litet lager, den kommer att göra Dig lycklig. För att göra god friterad lök går det naturligtvis utmärkt med vanlig svensk gul lök också!
 
 
Friterad lök
 
3   st lökar, gärna lök från Roscoff 
2   dl maizenamjöl
1   lit solrosolja
salt
 
 
 
 
1. Skala löken och skiva den i skivor/ringar 3mm tjocka
 
2. Hetta upp oljan i en bredbottnad kastrull till ca 180°C.
 
3. Vänd runt löken i maizena och skaka av så mycket som möjligt av överflödigt mjöl.
 
4. Fritera i oljan i lagom kvantitet så att oljan inte kokar över eller att temperaturen sänks för kraftigt. Rör om lite försiktigt bland lökringarna under friteringen.
 
5. När löken är krispig och gyllenbrun, lyft upp med en trådslev och låt löken rinna av på ett läsk- eller tidningspapper.
 
6. Salta relativt rikligt och servera som garnityr på maträtter eller som snacks.
Gott med en kall ljus öl vid sidan.
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
Instagram