Spaghetti med grön sparris och ärtskott

1 maj 2013
-
Sparris är definitivt den grönsak som är mest inspirerande just nu. Jag läste att man redan lyckats skörda grön sparris på Gotland men vi får nog vänta ytterligare innan vi hittar den i våra butiker. Tills vidare får vi njuta av sparris från sydligare nejder, framförallt Italien & Spanien.
När jag lagade torsk med sparris och ärtskott härom dagen fick jag över lite av den goda gräddbuljongen. Jag har här lagat en god pastarätt med grön sparris och ärtskott där gräddbuljongen kom väl till pass. I receptet nedan har jag dock utgått från början. Lycka till!
 
 
Spaghetti med grön sparris och ärtskott    4 port
 
2      dl sparrisbuljong
1      dl grädde
500  gr grön sparris
50    gr ärtskott grovhackade
4      st äggulor
40    gr riven parmesan
svartpeppar från kvarn
salt
400   gr speghetti
olivolja
 
riven parmesan att servera till
 
 
1. Skölj sparrisen och skär bort ändbitarna av stammarna. Håll i sparrisknopparna med två fingrar och hyvla sparrisarna i tunna strimlor med en potatisskalare.
 
2. Koka upp  rikligt med saltat vatten och koka speghetti "al dente".
 
3. Fräs sparristopparna och den hyvlade sparrisen i en bredbottnad kastrull med lite olivolja. Krydda med salt och svartpeppar.
 
4. Tillsätt sparrisbuljong och grädde, koka samman till en krämig koncistens.
 
5. Lyft upp den färdigkokta pastan och vänd ned i sparriskrämen. Vänd ner ärtskotten, riven parmesan och äggulor samt ytterligare svartpeppar från kvarn. Blanda väl och servera rykande het med riven parmesan vid sidan.
 
6. I glaset serveras en pinot noir från södra tyskland.
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se,  patrik.arneke@telia.com
Instagram