Skördefest på Högberga Vinfabrik

22 september 2013
-
Veckans vintips; 8.90 San Riserva  nr: 71574   249 kr/ fl
 
Igår besökte jag Högberga vinfabrik på Lidingö, där firades det skördefest och inbjudna gäster fick ta del i arbetet med årets nyskördade druvor. Gänget bakom Högberga vinfabrik hade varit nere och plockat druvor i Toscana, de nu nyanlända druvorna sorterades, rensades och pressades för att läggas på ståltankar där de nu har börjat macerera. Druvsorterna som fraktats från Toscana till Lidingö i kyld transport var Merlot, Cabernet Sauvignon samt Sangiovese. Druvorna var härligt söta och av yppersta kvalitet. De hade klarat den långa resan i mycket gott skick. Med kunnnadet hos Högberga vinfabrik kommer de säkert att förvadlas till förföriskt vin.
Tills vidare får vi hålla till godo med de befintliga vinerna från Högberga, se nedan.
Tack för Er öppenhet och vilja att ge oss vinintresserade en inblick i vinmakarens liv!
 
Cabernet Sauvignon, årets skörd.
 
Pressning samt kontroll av sockerhalt i musten.
 
Jag refererar till mitt tidigare inlägg, från maj i år, då jag för första gången besökte Högberga och provade deras viner. Läs vad jag då skrev:
Det har ”surrats” mycket, på sistone, om denna lilla och udda vinproducent som valt att producera svenska viner av italienska druvor. Jag måste erkänna att den första tanken som slog mig efter att ha läst om vinerna från Högberga var:

- Vad är det för galenpanna som tar upp kampen om att producera toscanskt vin med italienarna!

2012 års Merlot som bla lagras på svenska ekfat av ek från Visingsö

Efter ett studiebesök i vinfabriken är mina tankar om denna överraskande idé mycket mer positiva. Johan Zälle som med största entusiasm tog emot oss för att visa runt bland pressar, jästankar och ekfat beskriver i mycket lustfyllda ordalag om flera års arbete med skaffa kontakter i Toscana, finna transportmöjligheter för druvorna och lära sig den svåra processen för att utveckla sina mustiga rödviner som döpts till 8.90. Vägen till ett lyckat vin har inte varit spikrak men däremot målmedveten. En kamp för att göra det omöjliga möjligt. Med modern utrustning, hög kunskap och mycket vilja har man lyckats att producera allt bättre viner med hög intensitet och kryddiga djupa smaker.

Vi skall inte helt jämföra Högbergas viner med sina jämlikar i Italien men helt klart är att det skall det bli spännande att följa dessa viner in i framtiden och faktum är att det välutvecklade, riktigt goda vinet 8.90 San Riserva, baserat på Sangiovese och lagrat 15 månader på ekfat, smakar väldigt mycket Toscana!

Fotnot: Vinerna från Högberga Vinfabrik  8.90 San, 8.90 San Riserva, 8.90 Cab & 8.90 Cab Riserva finns att köpa på Systembolaget på Lidingö, Garnisionen samt Fältöversten i Stockholm och går naturligtvis att beställa till alla landets Systembolag.

Instagram