366° - har nu gått varvet runt

9 januari 2013
-
 

366° - har nu gått varvet runt

 

För ett år sedan bestämde jag mig för att anta en utmaning med mig själv – att laga och publicera ett recept om dagen under ett års tid. Utmaningen fick namnet 366°, efter antalet dagar under skottåret 2012. De 366 recepten, och några till, har tillsammans med ett urval av nästan 5000 fotografier publicerats på min blogg, här kan Du nu se resultatet av min utmaning – www.smakaose.com

 

Recepten har kommit att bli en betraktelse av måltider och råvaror som passerat revy under ett års tid, en slags krönika som återspeglar årstidernas växlingar och råvaruutbudet på marknader och torg där jag befunnit mig.  Recepten har vuxit fram i tanken under arbetsdagen men också plockats fram ur mitt vildvuxna biblioteket fyllt av kokböcker. Inspiration har hämtats från mina 25 års arbete i restaurangkök och flera av recepten är ”klassiker” från de kök jag arbetat i eller vistats nära, några av recepten är hämtade från vänner som är mig kära.

 

Under ett års tid hinner man med ett antal resor och jag har tagit med mig mitt projekt ut på strövtåg. Året har fört mig till Lombardiet, Marche & Apulien i Italien, till Andalusien i Spanien samt till Danmark och Åland. Det har varit inspirerande att uppleva dessa skilda platsers olika matkulturer och de har alla lämnat avtryck bland recepten. Även här hemma har utflykter till bla Halland, Gotland, Västergötland, Småland samt min tidigare gastronomiska hemvist Sörmland bidragit med inspiration.

 

De flesta recept har tagit form under strövtåg i matbutiker, saluhallar och på förlängda promenader både på väg hem från arbetet och ute i skog och mark.  Inget är så inspirerande som att befinna sig mitt bland säsongens råvaror oavsett om platsen är  Hötorgshallen i Stockholm, fiskmarknaden i Cadiz, grönsaksdisken på Coop eller mitt i ett hav av kantareller i de sörmländska skogarna. Känslan av ”här och nu” är utan tvekan den som bjuder på den godaste maten!

 

Den vanligaste frågan jag fått under året har varit; - Vem äter upp all maten?  Jag måste passa på att tacka alla vänner som hjälpt till, smakat och tömt faten, haft åsikter och tålamod med min matlagning och råvarujakt i alla upptänkliga situationer. Ordet ”nörd” har hängt i luften flera gånger men ni har tigit och låtit er väl smaka.Tack för att ni ätit upp allt jag lagat! Tack också till Christer som under senare delen av året givit del av sina stora vinkunskaper under rubriken Veckans vintips.  

 

Självklart går mitt största tack till min underbara fru, Anna-Lena, som klarat sig igenom alla 366 dagars prov-ätande utan att en ända gång få be om repris på några av favoritrecepten.  Du har varit fantastisk - och dessutom läst all korrektur till mina recept - I Love You!

 

www.smakaose.com kommer att leva vidare som blogg. Jag kommer att fortsätta att tycka och tänka om mat och dryck, det kommer även att publiceras fler recept (om än i något långsammare takt) och jag hoppas att ”ni där ute” vill fortsätta att ta del av  kulinariska texter, fotografier och åsikter. Välkomna att även i fortsättningen komma med inlägg, motargument samt inspirerande kommentarer!

 

Vi ses även framöver i cyberspace eller i verkliga livet, 366° är över - ett avslutat kapitel.                                 Jag följer mitt motto…   - gå vidare! 

 

                                                                                                              Patrik Arneke

Kategori: Allmänt
Taggar: www.smakaose.com, Smaka & Se, 366°
1 Isabella:

skriven

TACK det har varit ett rent nöje, en stor glädje och fantastiskt gott att få njuta av din underbara, spännande och omväxlande mat. Tack också för alla lunchlådor jag fått under året som jag sparat under dagen och tagit med hem till middag så även Christer skulle få smaka :-)
Vi har fått många idéer och uppslag tack vare dig.
GRATTIS och Lycka till i fortsättningen

Svar: Tack för allt stöd och glada tillrop!
/ Patrik
PA

3 Lasse:

skriven

Har inte hakat på din blogg förrän på sluttampen , men temat har & är även om "366" är över underbart!! gillade som fan nästan alla "måltider" utom lutfisken som f.ö. anser är vid sidan om andouille de enda produkter jag anser vara oätliga!!!
Tack Patrik

Svar: Kul att du gillat recepten! Jag kan hålla med om att Andouillet är speciellt.../ Patrik
PA

5 Calle Björklund :

skriven

Hejsan Patrik !
Otroligt bra jobbat ! Hälsningar från gänget på Åland !
Både Jenny och jag har lyckats få vintersemester under vårt sportlov som borde infalla vecka 8 då planerar vi en trip till Stockholm , kanske vi kan ses då ?!
Mvh ! Calle med fam

Svar: Tack!Vi hoppas att vi får bjuda Er på god middag då, i februari!
Välkomna!
Patrik & Anna-Lena
PA

7 Elsa:

skriven

Tack för alla härliga recept, jag kommer att sakna den dagliga titten på smakaose, hoppas du är tillbaka snart. Lycka till, hälsningar Elsa

Svar: Se You out there...!
PA

9 Majs:

skriven

... och ja, experimenterandet och för min del - smakandet - har varit ett stort nöje att följa och få vara en del av. Fortsätt med det i din sanna "när- och här-anda"! Du är en källa till inspiration och att inspirera andra är stort!
Kram igen från Majs/

Svar: Tack, glad att du är med på samma tåg!/ Patrik
PA

2 Christer

skriven

Tack för allt, Patrik!
Hoppas att det kommer mer och ett extra plus för en grann avslutning. Louis de Sacy Brut Grand Cru är dessutom en riktigt bra champagne.
Fler vintips kommer!

Svar: Champagnen smakade underbart, så ock sjötungan...Jag och många med mig ser fram emot fler vintips, du är uppskattad!
/ Patrik
PA

4 Susanne:-)

skriven

Amigo, kanonbra jobbat! vi ser fram emot fler härliga recept och mer av din inspiration som du ger oss. Lycka till och nästa gång kanske det blir en bok......., Besos i massor :-))))

Svar: Tack för att Ni har hängt med, det har gett kraft!
Kramar Patrik
PA

6 Calle Björklund

skriven

Hejsan Patrik !
Otroligt bra jobbat ! Hälsningar från gänget på Åland !
Både Jenny och jag har lyckats få vintersemester under vårt sportlov som borde infalla vecka 8 då planerar vi en trip till Stockholm , kanske vi kan ses då ?!
Mvh ! Calle med fam

8 Majs

skriven

Mycket bra, Patrik!
Till nästa jul skulle jag gärna se din bok i bokhandeln!
Jag ser fram emot att följa din vidare framfart!
Kram från Majs/

Svar: You never know!/ PA
PA

10 Gabriella

skriven

Grattis till Smaka o se året, fantastiskt bra gjort. Jag håller nyfiket koll på fortsättningen,
mvh
Gabriella

Instagram