Risotto på räkor och zucchini 4 port

22 augusti 2013
-
Risotto är en av mina passioner vid middagsbordet. Det är en anrättning som går att variera i det oändliga och som lockar fram koncentrerade smaker ur de flesta råvaror. Det finns gott om zucchin i grönsakslandet under sensommaren och till en risotto fungerar det utmärkt med frysta räkor med skal, de är oftast större och finare än de som finns att köpa färska under sommaren. Glöm inte att använda ris av bra kvalitet, det är basen i en god risotto, gärna Carnaroli.
 
 
 
Risotto på räkor och zucchini         4 port
 
250 gr   carnaroliris
300 gr   oskalade räkor
2           chalottenlök finhackade
2 msk    tomatpuré
1           grön zucchini
2 dl       vitt vin
2           lagerblad
50 gr     smör
1           vitlöksklyfta
olivolja
salt
chiliflakes
 
1. Skala räkorna. Spara skalet till buljong. Låt de skalade räkorna stå i kylen till senare.
 
2. Skala lökarna och finhacka dem. Spar skalet till buljongen.
 
3. Dela zucchini på längden och gröp ur kärnhuset (spara till buljongen). Skiva zucchini i 5mm skivor och spara till senare.
 
4. Bryn i olivolja skalen från räkorna med hälften av löken, skalrester samt zucchinrester till en lätt gyllenbrun färg. Tillsätt tomatpuré och 1 lagerblad, bryn ytterligare och slå sedan på vatten så att det täcker.
 
5. Låt sjuda i 20 minuter. Sila buljongen.
 
6. Fräs resten av löken, vitlöksklyftan samt riset i lite olivolja. Tillsätt den skivade zucchinin och deglacera med vin. Låt vinet koka in i riset.
 
7. Tillsätt sedan buljong i mindre mängder under koktiden allt eftersom det sugs upp av vinet. Rör om i botten hela tiden. Låt koka ca 20 minuter tills riset är al dente. Tillsätt hela tiden buljong så att risotton håller sig krämig.
 
8. När riset är lagom mjukt tillsätts de skalade räkorna samt smöret, rör om tills allt är varmt och servera rykande hett i djupa tallrikar.
 
9. Servera ett väl kylt Roero Arneis från Piemonte vid sidan.
 
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
1 Georg:

skriven

I like!

Instagram