Rönnbärsgelé

13 september 2012
-
Rönnbären lyser nu vackert röda i skogen och de lockar verkligen till att bli plockade. Passa på att fyll skafferiet med sylt, geléer och inläggningar nu när skördetiden är här. När vi i vintermörkret står och skall äta vår söndagstek så är det betydligt roligare att plocka fram egen tillagning av gelé än att springa till butiken och köpa. Dessutom är det mycket godare!
 
 
Rönnbärsgelé
 
1:a koket:
1 kg rönnbär
vatten så att det knappt täcker
1 st pressad citron
 
2:a koket
Avrunnen saft från rönnbären i första koket
Lika mycket socker, i vikt, som avrunnen saft
 
 
1. Rönnbär skall plockas mogna och helst efter första frostnatten. Plockar du innan frosten kommer så lägg dem över natt i frysen. Skölj bären noga så att de är rena, och låt dem rinna av. Renheten ger en klarare gelé.
 
2. Slå upp bären i en kastrull pressa i en citron. Fyll på med vatten så att det knappt täcker bären. Koka upp och låt sjuda på spisen i ca 10 min. Koka inte för länge, då förstörs pektinet i bären.
 
3. Mosa bären mot kanten i kastrullen och låt dem sedan rinna av i en silduk låt dem rinna av ordentligt så att du får med all vätska.
 
4. Mät upp mängden avrunnen rönnbärsaft och och väg upp samma mängd strösocker.
 
5. Slå upp saften i en kastrull och kkoka upp. Rör i sockret lite i sänder och låt koka försiktigt i ca 10 min, eller till en temperatur av 106 grader celsius.
 
6. Under tiden har du värmt upp geleglas i ugnen 100 grader ca 10 min detta för att de skall vara så rena som möjligt. Tag ut de varma glasen och slå på gelé nästan upp till kanten. Ställ svalt och låt stelna över natten. Smält sedan parafin och slå över så att det blir lufttätt, så gåller sig gelén längre. Gelén kan ta några dagar att stelna ordentligt. Njut sedan till älgsteken och låt gärna smaka av gräddsåsen med lite gelé också!!
 
 
 
 
 
 
 
Kategori: Allmänt
Taggar: gelé, rönnbär, sylta,
Instagram