Smörstekt rödtungsfilé med räkor, jordärtskocka och sockerärtor

4 oktober 2012
-
Så här på hösten är både skaldjur och plattfisk som bäst. Passa på att njuta av dessa delikatesser nu. Rödtunga är som godast i sig själv, lättstekt i lite smör eller pocherad med vitt vin. Räkorna låter jag använda till fullo genom att göra en smakrik sås av skalen. Snabbt och enkelt men med massor av smak. Bryn skalen ordenligt för att få karaktär på såsen. Mixa rubb och stubb men var sedan noga med att sila bort alla skal rester så får du en blank och klart rödfärgad sås med massor av god räksmak. Den söta smaken på jordärtskockan gifter sig väl med räkorna. Fisk är något av det godaste som finns!
 
 
Smörstekt rödtungsfilé med räkor, jordärtskocka och sockerärtor   4 port
 
700 gr rödtungsfilé
250 gr räkor med skal
150 gr jordärtskocka
150 gr sockerärtor
300 gr krossade tomater
1/2  gul lök
1     vitlöksklyfta
2     dl grädde
salt
vitpeppar från kvarn
dill finhackad
vetemjöl till panering
maizena till redning
smör till stekning
 
potatis eller potatispuré att servera till
 
 
1. Skala räkorna och lägg räkorna svalt till senare.
 
2. Bryn räkskal samt lök och vitlök i lite smör så att de får färg. Tillsätt de krossade tomaterna och lika mycket vatten. Låt koka under lock några minuter och sjud sedan i 20 minuter.
 
3. Slå på grädden och koka upp. Mixa alltsammans med en stavmixer eller i en blender och sila sedan genom en finmaskig sil. Tryck ut all vätska genom silen.
 
4. Reducera såsen till hälften och smaka av med salt och peppar, red ev med lite maizena. Varmhåll.
 
5. Snitta sockerärtorna på sniskan. Skala jordärtskockorna och skär i tunna skivor.
 
6. Vänd rödtungsfiléerna i lite vetemjöl, vik dem dubbla och smörstek försiktigt i lätt brynt smör så att de får en vacker gyllenbrun yta. Krydda med salt och vitpeppar.
 
7. Slunga de finskurna jordärtskockorna och sockerärtorna i lite smör. Låt sjuda någon minut under lock. Tillsätt räkor, hackad dill och smaka av med salt och vitpeppar.
 
8. Lägg upp rödtungan på varma tallrikar och garnera med räk- och grönsaksgarnityret samt slå på varm sås. Servera gärna kokt potatis eller puré till. I glaset smakar det med en väl kyld  Verdejo från Rueda i Spanien.
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
Kategori: Fisk
Taggar: Rödtunga, räkor, jordärtdkocka, fisk
Instagram