8 oktober 2012
-
Människan befinner sig högst upp i näringskedjan och vi besitter också makten att få bestämma vad vi skall producerera och konsumera. Detta faktum gör att våra beslut om hur vi nyttjar våra matresurser påverkar jorden vi lever av i väldigt stor grad. Jag tycker därför att det är viktigt att tänka på hur vi utnyttjar de råvaror vi köper för matlagning. Vissa råvaror bör vi kanske avstå från och vissa råvaror finns i överflöd. Oavsett hur det är med den saken så är vårt ansvar att utnyttja alla produkter till fullo. Vi skall tex äta hela djuret vi slaktar och inte bara de lättillgänliga delarna som filé, innnalår etc. Vi måste ta tillvara på allt i mesta möjliga mån. Resursutnyttjande är en viktig del av vår kosthållning och vår ekonomi av de råvaror vi köper till våra skafferi.
Sagt och gjort - i helgen njöt vi av gratinerad hummer, nu är det dags att koka hummerbuljong som sedan kan ge makalöst goda soppor. Skalen från hummern vi åt i helgen lät jag rosta under sittande middag och nu är det bara att tillsätta kryddor och grönsaker, ge tiden an, så får vi njuta av god buljong också!
Hummerbuljong 4- 6p.
2 skal av 2 st humrar
1 st morot
1/3 st purjolök
1 st palsternacka
1 stjälk blekselleri
1 tsk timjan
3 lagerblad
10 vitpepparkorn
1/2 tsk cayennepeppar
3 msk tomatpure
1 krona av krondill alt 1 tsk dilfrö
1 stjärnanis
salt
peppar
1. Klyv och plocka ur humrarna. Lägg köttet åt sidan till annan användning.
2. Rosta hummerskalen i ugn 200°C i 15 min. Grovkrossa därefter skalen.
3. Finhacka grönsakerna och lägg till en mirepoix.
4. Fräs grönsakerna och hummerskalen i lite matolja. Tillsätt tomatpure samt kryddor. Täck med vatten och låt koka 30 min. Skumma väl under tiden. Drag grytan från värmen och låt stå att dra minst en timme, gärna över natt (står den över natt så måste den kylas).
5. Koka åter upp buljongen och Sila sedan av hummerskalen. Spara buljongen och kasta skalen. Koka ihop till hälften, smaka av med salt och peppar och kyl.Hummerbuljongen kan användas till soppor och såser. Går utmärkt att frysa.
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com