Äppelbrässerad högrev med savoykål & schalottenlök

29 oktober 2012
-
Jag har plockat äpplen och pressat massor med äppelmust i helgen. Frisk och underbart god blir musten med massor av äppelkaraktär. Musten är god att dricka som den är och lite hamnade i glas och flaskor för direkt konsumtion. Men den mesta musten ca 170 liter skall nu beredas för att bli härlig ekfatslagrad äppelcidervinäger. Innan den är klar får vi dock vänta några år. Med äppelmust både högt och lågt kunde jag dock inte låta bli att ge mig i kast med ett litet experiment - äppelbrässerad högrev. Resultatet blev mycket gott men en aningen syrligt. Lite grädde i skyn eller ett krämigt potatismos vid sidan skulle göra susen. Prova gärna du också, det är väl värt ett försök.
 
 
Äppelbrässerad högrev med savoykål & schalottenlök    4 port
 
1     kg högrev
1     savoykåls huvud endast de ljusa bladen
3     stora schalottenlökar
8     potatisar
1/2  lit äppelmust
1/2  lit vatten
timjan
lagerblad
salt
svartpeppar från kvarn
matfett
Ciderättika/ äppelcidervinäger
 
potatispuré att servera till
 
1. Krydda köttet med salt och peppar och bryn runtom i en rymlig stekgryta. Lyft upp för att ge plats i grytan.
 
2. Ansa lök och savoykål och skär grovt. Lägg i botten på stekgrytan tillsammans med lagerblad och timjan. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet ovanpå och slå över äppelmust och vatten.
 
3. Koka upp på spisen, lägg på ett lock och stek i ugn på 160°C i ca 45 minuter.
 
4. Under tiden, skala och skär potatisen i små bitar.
 
5. Efter 45 minuter, ta av locket och lägg i den tärnade potatisen och stek vidare ytterligare 20-30 minuter, tills potatisen känns mjuk.
 
6. Lyft upp köttet och tranchera i bitar. Servera tillsammans med de brässerade grönsakerna och lite sky. Ringla lite ciderättika/ äppelcidervinäger över före servering. Det smakar gott med ett krämigt potatismos vid sidan och i glaset serveras en torr fransk äppelcider.
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
1 Anna-Lena:

skriven

Ännu godare till lunchen idag :)

Instagram