Friterade räkbröd

25 november 2012
-
Under september till november är våra svenska räkor som allra bäst, de hör defenitivt till våra godaste skaldjur och det finns dessutom gott om dem i havet. Räkor är goda att äta nykokta precis som de är men ibland tycker jag att det är synd att det är så svårt att kunna köpa råräka i våra fiskdiskar. Med råräka får man större frihet att själv bestämma smaken vid tillagningen. Råräkor är dock lite besvärliga att skala, men har fantastisk smak om de är färska.
När jag nyligen var på besök i sydvästra Spanien åt jag fantastiskt goda "Tortillas de Camarones" - ett friterat bröd med små små oskalade räkor - som smakade fantastiskt gott med ett glas torr sherry vid sidan.
 
Jag kunde därför ine låta bli att göra ett försök till ett friterat "bröd" med inspiration från den spanska tortillan. Helt olikt men ändå med anknytning i smak och upplevelse. Mitt eget räkbröd fick dock baseras på svenska kokta och nyskalade räkor. Mums!!
 
 
Tortilla de camarones i Sanlúcar de Barrameda
 
 
 
Friterade räkbröd    ca 10 st
 
250  gr oskalade färska räkor
50    gr vetemjöl
2      msk mjölk
2      msk olivolja
1      äggvita
1      nypa salt
1      msk finhackad persilja
1      liten nypa chiliflakes
 
olja för fritering
 
 
1. Skala räkorna. Försök att få med räkrommen om det finns.
 
2. Vispa samman vetemjöl, olivolja och mjölk till en slät blank smet. Vänd ner räkor, ev rom samt hackad perslja och chili.
 
3. Vispa upp äggvitan med salt till ett fluffigt fast skum. Vänd försiktigt ner äggvitan i räksmeten.
 
4. Hetta upp ca 5 dl olja för fritering till 180°C 5. Klicka med en sked ner räksmeten, se till så att det kommer med räkor i alla "bröd", i den heta oljan och fritera tills gyllenbruna. Vänd runt dem i oljan så att de friteras på bägge sidor. Lyft upp och låt rinna av på papper och servera sedan riktigt varma som drinktilltugg eller som förrätt.
Servera gärna en kall torr sherry amontillado i glaset.
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
Taggar: Tortilla de camarones, räkbröd, räkor, råräka, fritera, Spanien, Sherry
1 Anna-Lena:

skriven

Fantastiskt gott, både i Spanien och här i Sverige!

Instagram