Oxrullader

15 mars 2012
-
Så mycket mer Sverige kan det inte smaka! Välbräserat nötkött, gräddsås och sötsyrlig gurka. Till och med mormor skulle gråta av glädje, detta är fantastiskt gott. Italienarna har sina saltimbocca (jag lovar att återkomma till dem längre fram) men vi är minst lika lyckosamma med våra härliga oxrullader. Smaklig spis!

Oxrullader 2port
300    gr 4st tunna skivor av fransyska eller innanlår
1/2    morot
1/2    gul lök
1/2    selleristjälk
2       msk dijonsenap
4       st cornichon
1       dl vitt vin
1       dl grädde
smör
soya
salt
peppar från kvarn
vetemjöl
Till servering;
pressgurka
kokt potatis
1. Be din kötthandlare att skära tunna skivor av fransyska från oxe.
2. Skär fyra stycken stavar av moroten och dela cornichon på längden. Lägg ut köttet på bänken och bred på dijonsenap. Lägg sedan en cornichon och en morotstav i ena änden av köttbiten och rulla ihop till en rulad, gör likadant med övriga köttbitar. Rulla dem i lite vetemjöl.
3. Finhacka övriga grönsaker fräs dem  med lite smör i en panna. Slå grönsakerna på en tallrik och bryn lite nytt smör. Bryn däri oxrulladerna runt om, tillsätt grönsakerna och vinet, låt koka samman. Tillsätt 1 dl vatten och lägg på ett lock, låt puttra på svag värme i ca 30 min. Förbered under tiden pressgurka och koka potatis.
4. Lyft på locket till oxrulladerna och tillsätt grädde och låt koka samman till en lätt gräddsås. Smaka av med soya och peppar från kvarn. Servera ruladerna med kokt hel eller pressad potatis samt pressgurka. En kall öl eller en lättare Chianti passar utmärkt till.
Instagram