Löksoppa gratinerad med bröd och ost

Vårdagjämningen, 20 mars 2012
-
Fransmännen är otroliga, de lyckas med att specialisera sig i varje smak och skapar  på det sättet möjligheter till smakkoncentrationer i alla rätter. Har du hört talas om "Oignon de Roscoff". Kring staden Roscoff i Bretagne odlas en smakrik och söt lök, lätt rosa i färgen och av högsta kvalitet. Mest känd har kanske löken blivit i England eftersom lökodlarna från Bretagne seglade över  Engelska Kanalen för att där saluföra sin utmärkta lök. Flätad i långa flätor salufördes löken via försäljning dörr till dörr. I samband med 2:a världskriget försvann möjligheten att saluföra löken på detta sätt men den odlas fortfarande och är fortfarande av yttersta kvalitet. Skall du göra en löksoppa finns ingen bättre lök än lök från Roscoff. (Även i Sverige odlas god lök, på tex Öland har man fina odlingar med god gul lök, självklart fungerar receptet bra med denna eller annan svensk gul lök) Receptet är en fri tolkning ur Julia Child´s "Det goda franska köket" min guide till den klassiska franska matlagningen.
Bon Apetit!

Löksoppa gratinerad med bröd och ost 3-4 port  

450 gr lök från Roscoff   
40  gr smör   
1    msk olivolja   
1    tsk salt   
1    tsk socker   
1    liter kokande mörk buljong av oxe eller höna   
1/2 dl torr vermouth   
1    st lagerblad   
25  gr vetemjöl   
4    st skivor hårdrostat vitt bröd   
30  gr gruyere finstrimlad   
1    msk cognac
3    dl riven ost, gruyere eller annan schweizerost                                                   

1. Skala och skiva löken fint. Fräs den med smör och olja, i en tjockbottnad gryta, under lock ca 15 min.

2. Tillsätt salt och socker och fräs vidare under omrörning utan lock så att löken blir vackert gyllenbrun, ytterligare 10 min. Pudra över vetemjöl och fortsätt att fräsa under omrörning i 2 minuter.

3. Tillsätt den varma oxbuljongen, lagerblad och vermouth Sjud med lock på glänt i 30 minuter. 
Tillsätt 1 msk cognac. Smaka av. Rosta under tiden brödskivorna i ugnen så att de är knapriga. Riv & strimla osten.

4. Fyll upp soppan i portionscocotter vänd ner  den strimlade osten, lägg på de rostade bröden och strö den rivna osten ovan. Ställ in i ugn ca 200°C ca 20 min eller tills osten är gyllenbrunt gratinerad.
Serveras varm med ett glas beajoulais vid sidan.
Njut!
1 Erik Florén:

skriven

Återigen ”RIKTIG” matlagning. När vi nu befinner oss i Bretagne och i Roscoff, kanske vi även kan tänka oss att öppna några ostron före löksoppan, lite finhackad lök i rödvinsvinäger för den som så önskar. Jag har varit där och fått långsambakad Roscofflök som förrätt. Den söta mjuka smaken sitter fortfarande kvar som en smekning i hjärnans smakbank. Löksoppan lär vara av samma kaliber !! Vän av ordning undrar givetvis, varför endast ett glas beajoulais till soppan då flaskan ändå är öppnad?

2 Patrik Arneke

skriven

Löksoppa är underbart gott, likaså ostron från Bretagne! Jag föredrar ostronen med några droppar citronjuice och kan ibland "häda" med någon droppe tabasco (säg inget till fransmännen).

I min familj har vi stora glas till vinet...

Instagram