Bucatini all'amatriciana

2 mars 2012
-
Jag tror att jag ätit mig igenom åtminstone 70 restauranger i Rom och på alla har jag provat deras pasta all'amatriciana. Kan de laga denna rätt kan de laga övrigt på menyn lika gott. Amatriciana serveras med bucatini, spaghetti eller penne. Den kan lagas med sidfläsk istället för griskind men enligt min mening så är det griskinden som ger den rätta runda söta smaken som karakteriserar denna goda pastarätt. Ursprunget för rätten kommer från staden Amatrice som tidigare låg i Abruzzerna, nu i Lazio. Receptet innehöll från början vare sig lök eller tomat men i Rom, där pastarätten vunnit sin popularitet har dessa ingredienser blivit synonymt med Amatriciana. Du måste prova, detta är pasta på högsta nivå!Bucatini all'amatriciana
4 port   

400    gr bucatini   
300    gr krossade tomater   
150    gr guanciale, lufttorkad griskind, skivad   
1/2    st silverlök, finhackad   
6    msk olivolja   
1    nypa chili flakes       
riven peccorino romano       
salt                                                                                   
1. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i  en stor kastrull.

2. Skär griskinden i grova strimlor, finhacka löken.

3. Fräs griskinden i olivolja på svag värme i en bredbottnad kastrull. Lyft upp griskinden och lägg i  den finhackade löken och låt den svettas i oljan, tillsätt chili och krossade tomater samt den frästa griskinden. Låt puttra på svag värme ca 20 min. smaka av med salt.

4. Koka under tiden bucatini al dente, Vänd ned den färdigkokta pastan i tomatsåsen och  vänd runt ordentligt. Vänd ner en riklig mängd riven pecorino romano. Servera rykande het med riven pecorino vid sidan samt ett glas Montepulciano d'Abruzzo. Buon apetito!   
1 Majs:

skriven

Allt låter så enkelt - å så gott - när du beskriver det! Tack Patrik!

Instagram