Höns i curry med vintergrönsaker

9 januari 2012
Vinterdag – det är långkokens årstid – idag får det bli en tur ned till Hötorgshallen.

På Hellbergs Fågel & Vilt hittar jag en fin höna, vad kan väl vara bättre en dag som denna när första nysnön lagt sig som florsocker över landskapet. Fram med tryckkockaren, en god bok och ett glas rött vin, idag blir det – kokt höna i curry med vintergrönsaker.

 

 

Höns i curry med vintergrönsaker.

 

1 st            höna plockad och urtagen

2 st            morötter

2 st            palsternacka

1 st            fänkål

2 st            gul lök

2 st            klyftor vitlök

1 st            litet brocolihuvud

10 st           brysselkål

2 dl             vitt vin

1 st             stjälk rosmarin

2 st             lagerblad

2 msk          curry av god kvalitet

3 msk          vetemjöl för toppredning

vitpeppar

chiliflakes

salt

matfett

potatis att servera till

 

  1. Lägg hönan i en kastrull (gärna en tryckkokare) och täck med vatten. Låt koka upp hastigt och slå bort vattnet. Fyll på med nytt vatten – tag rikligt med vatten för buljongen som blir över är utmärkt att spara i frysen för framtiden - och tillsätt en morot, palsternacka, vitlöksklyfta och gul lök samt halva fänkålen. Lägg också till lagerblad, rosmarinkvisten samt några korn vitpeppar. Koka upp och låt sjuda i ca en timme. Passa på att läsa en god bok under tiden och läppja på en enkel röd Bordeaux.
  2. Ansa broccoli och brysselkål och spar till senare. Skär resterande av  löken, moroten, palsternackan samt fänkålen i centimeterstora tärningar. Lyft upp den kokta hönan och passa på att plocka allt köttet från skrovet medan den fortfarande är varm, det lossar bättre då. Låt skrovet och rester från hönan koka vidare i buljongen emedan du fortsätter med resten.
  3. I en ny bredbottnad kastrull fräser du de tärnade rotsakerna, löken och vitlöken. Tillsätt även curry samt lite chiliflakes och låt bryna lätt. Slå på vitt vin och reducera samman. Tillsätt det plockade köttet av hönan samt  ca en halv liter av hönsbuljongen. Koka upp och toppred med vetemjölet. Låt koka försiktigt, under omrörning, i  ungefär 20 minuter, när tio minuter återstår så tillsätt broccoli samt brysselkål, smaka av med salt och vitpeppar från kvarnen.
  4. Servera rykande varm med potatis eller ris. Ett tips är att koka potatisen eller riset med lite av hönsbuljongen för extra god smak. Fortsätt gärna med bourdeauxvinet till middagen. Grytan passar utmärkt för återuppvärmning senare i veckan!!
1 Gabriella:

skriven

Vad kul! New York är härlig inspiration. Ser fram emot att läsa mer här, Lycka till! Ciao e arrivederci

Instagram