Grillad kyckling i webergrill

28 januari 2012, Carl-dagen
-
När jag var liten och det var vinter firade vi ofta helgerna med att gå på skidor. Det blev ofta långa turer utan preparerade skidspår. Pappa bar med sig en ryggsäck med varm choklad och mamma hade deg till pinnbröd i sin. Mitt ute i skogen tände vi en brasa och värmde oss, vi njöt av nybakat pinnbröd!

I år är det inget vidare skidföre men lusten att vara utomhus och njuta av vintervädret sitter i. Idag for vi därför ut till mina goda vänner på Prinsens Araber för att njuta av en fin vinterdag och rolig matlagning utomhus. Vi grillade korv, bakade pinnbröd och tände webergrillen för den helgrillade kycklingen. Att laga mat tillsammans över öppen eld är ett kul sätt att umgås för både vuxna och barn.  Det är inte helt enkelt utan kräver anpassning och tid. Framgången styrs av hur väl man lyckas på elden och råvarorna att passa samman. Under tiden får man njuta av stunden utomhus och av en god portion rökdoft men framförallt får man maträtter med äkta patina!Grillad kyckling i webergrill
4 port   

1    st stor färsk svensk kyckling 2-3 kg   
15  gr salt / kg kyckling   
1    st citron       
färsk timjan       
citronpeppar den ekologiska varianten                                                                                                           

Detta recept är inte särskilt exakt, eftersom mycket hänger på villken kyckling man får tag på och att grillning över öppen eld är svår att förutsäga. Man kan grilla med träkål, briketter eller med ved. Villket alternativ man väljer påvärkar tid i grillen och smak på den färdiga kycklingen. Själv föredrar jag en kombination av ved och grillbriketter. Det ger en jämn grillning och god smak från briketterna.

1. Salta och krydda kycklingen med citronpeppar runt om och innuti. Fyll kycklingen innuti med en riklig mängd färsk timjan. Om det behövs bind ihop kycklingens ben.

2. Tänd din webergrill med briketter och två vedträ. Låt brinna till en fin glöd.Det måste vara rikligt med briketter så att glöden räcker minst 30 min helst längre. Se till så att glöden ligger som i ett U efter kanterna på grillen.Lägg på locket och kolla temperaturen som bör vara ca 250°C

3. Lägg i kycklingen, placera den så att den är omringad av glöd. men inte har glöd direkt under sig, lägg på locket och öppna en kall öl. Nu är det bara att vänta. Vänd kycklingen var 10:e minut.

4. När kycklingen är färdig, dubbelkolla med termometer eller skär ett snitt vin lårbenets fäste vid kroppen. Är kycklingen klar där är den färdig. Tag ur grillen och låt vila ca 10 minuter.

5. Tranchera kycklingen, lägg på fat och pressa en hel citron över köttet. Servera med tex ugnsbakad potatis eller som vi åt idag med en ragu på potatis, linser, lök och smörbönor. Smaklig spis!   
1 Majs:

skriven

Härlig utomhuskänsla! Hade gärna varit med! Hälsningar till alla o kram till fotografen!

2 Terese

skriven

Du menar "öppna en kall öl" även vid januarigrill?...

Instagram