Veckans vintips - Champagne, Gott Nytt År!

27 december 2012
-
Veckans vintips - Champagne, Gott Nytt År!
 
Det kan verka lite för uppenbart att tipsa om champagne och andra mousserande viner nu när året är på upphällningen och champagnen borde vara det, upphälld alltså...         Jag får så många frågor i andra sammanhang så det är lika bra att breda ut texten här.
 
Champagneutbudet på Systembolaget är formidabelt och det finns många bra viner.
Redan i början av november tipsade jag om Bruno Paillards "Première Cuvée" (Bolagets nummer 7857) för 349 kr och den är fortfarande ett huvudspår, vare sig det är nyår eller inte.
Ett annat bra alternativ i samma klass och för lika många enkronor är Jacquesson Cuvée no 735 (nr 7436).
Det vinet finns i ett antal välsorterade systembolagsbutiker.
Det finns dock andra bra alternativ, till exempel Pierre Peters Cuvée de Reserve, nr 7350, för i sammanhanget måttliga 279 kr. Vinet finns i de flesta butiker, liksom Palmer & Co Brut Reserve nr 7372 för 229 kr, och detta kooperativs årgångsskumpa, Palmer & Co 2006, nr 7867 för 269 kr.
 
När det gäller vanligt mousserande vin är utbudet också stort. Jag antar att ni redan beställt hem den löjligt billiga JP Chenet Brut (nr 77189) men de som missat detta kan söka upp två mousserande viner från Bourgogne, Geisweiler Monopole (7685) och Blason de Bourgogne Rosé (7687) som är helt OK för en knapp hundralapp och duger bra till tolvslaget.
Ett bättre vin, t ex till maten, för lite mer pengar hittar man i Langlois Crémant de Loire Brut (nr 7404) för 119 kr.
 
Gott slut och tänk på att en champagnekork inte skall smällas iväg, den skall lirkas upp varsamt och med omsorg!
 
/ Christer E.
Kategori: Veckans vintips
Taggar: Champagne till nyår, Pierre Peters, Bruno Paillards, Palmer & Co, JP Chenet, Geisweiler Monopole, Blason de Bourgogne Rosé, Smaka & Se
1 Anonym:

skriven

Tack för tipsen jag provar alla :-)

Svar: Lycka till!
PA

2 Gabriella

skriven

Tack, det ska jag också göra!

Instagram