Rödkål på mitt vis

4 december 2012
-
Jag har alltid gillat att koka rödkål, det doftar gott och det blir så otroligt vacker röd färg. Dessutom är jag förtjust i smaken av rödkål. Vi är ju vana att äta rödkål till jul men jag tycker att den har sitt berättigande under hela vintersäsongen, från Mårten gås fram tills snön smält i trädgården. Rödkål är fantatsiskt gott till fläskstek, skinka eller griljerade revbenspjäll men smakar också gott till fågel såsom anka eller gås. Prova också till vilt kött såsom hare eller rådjur.
Det är viktigt att hitta den rätta balansen mellan syra och sötma när du kokar rödkål. Som syra kan du använda rödvin, vinäger eller äpple och sötman kan komma från honung, socker, farinsocker eller tex katrinplommon eller dadlar. Prova dig fram med olika smaker till olika kötträtter. Det viktigaste vid beredningen är att ha med syra från början för det är syran som gör att kålen behåller och utvecklar den kraftigt röda färgen. Kokar du kålen utan syra så kommer den röda färgen avta.
 
 
Rödkål på mitt vis      4-6 port
 
400 gr rödkål, strimlad
2    st röda äpplen
1/2 dl rödvinsvinäger
1/2 dl rörsocker
1    st stor chalottenlök
2    dl skink- eller fläskbuljong
1    msk smör eller matolja
1    st kanelstång
1    st stjärnanis
6    st kryddnejlikor
3    st kryddpeppar
1    st lagerblad
2    msk honung
vitpeppar fån kvarn
salt
 
 
1. Ansa och strimla rödkålen. Skala och strimla löken. Riv äpplena på rivjärn.
 
2. Fräs alltsammans i en stor bredbottnad kastrull med lite smör, tillsätt socker, salt och vitpeppar, fräs tills sockret är upplöst.
 
3. Tillsätt rödvinsvinäger och kryddor (gärna i en kryddpåse) låt koka under lock några minuter. Rör om och tillsätt skinkbuljong. Låt puttra under lock i ca 40 minuter.
 
4. När det mesta av vätskan kokat in så tillsätt honung och smaka av med salt och peppar.
 
5. Servera som tillbehör till skinka, revben, gås eller anka.
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
Instagram