Kokt skinka med persiljesås & jordärtskockor

2 April 2012
-
Jag har aldrig förstått varför man bara äter skinka vid jul, det är ju lika gott året om. Här kommer ett vårligt recept som passar utmärkt som påskmat. Ett alternativ till lammsteken på påskafton!? Skinka är ett väldigt magert kött som passar bra med en krämig sås och kokta grönsaker. Jordärtskockorna är snart ett minne blott, för nu väntar snart nya primörer, så passa på och njut av dess runda och rika smak en sista gång. De gifter sig väl med grisköttet, persiljan och dijonsenapen. Denna kötträtt blir också så härligt grön och grönska är verkligen något vi längtar efter nu!


Kokt skinka med persiljesås & jordärtskockor
6 port   

1000 gr skinkstek   
2       st gul lök   
1       st morot   
1       st fänkål   
6       st jordärtskockor   
2       st lagerblad   
1       st kvist timjan   
8       st vitpepparkorn   
50     gr finhackad persilja   
100   gr smör   
2       dl vitt vin       
maizena       
salt                
vitpeppar från kvarn   
3       msk dijonsenap.       
potatis till servering           

1. Koka upp skinksteken i kallt vatten. Slå bort vattnet och lägg skinkan i rikligt med nytt vatten tillsammans med en gul lök, en morot och 1/2 fänkål. Krydda med lagerblad, vitpeppar och timjan samt lite salt. Koka upp och låt koka ca 1,5 timmar. Skinkan skall ha en kärntemperatur på 73°C. Lyft upp och låt svalna och skär skinkan i 2 cm stora kuber.

2. Reducera skinkbuljongen till 5 dl tillsammans med det vita vinet.

3. Skala och klyfta jordärtskockorna grovt, skala och klyfta den resterande löken och klyfta resten av fänkålen. Koka dessa grönsaker mjuka i buljongen som du reducerar. Lyft upp grönsakerna till senare användning.

4. När buljongen har reducerat sig så smaka av med salt och peppar samt red med maizena till en relativt tjock sås. Mixa med en stavmixer i smöret, senapen samt den finhackade persiljan.

5. Vänd ner de kokta grönsakerna samt det tärnade fläskköttet i persiljesåsen och värm till kokpunkten. Servera tillsammans med kokt potatis eller potatispuré. Ett lättare rött vin från  Rhonedalen passar bra till.
Instagram