Marmelad av blodapelsin med surdegsbröd på majsmjöl

31 januari 2013
-
Nu är de äntligen här - brandgula, saftiga, söta, syrliga med härlig solsmak och röd fruktsaft - blodapelsinerna har landat! Mestadels kommer de från Sicilien och de kommer hit med en stor portion sol och värme, just när vi behöver den som bäst, mitt i smällkalla vintern. Blodapelsinerna ger en underbart god marmelad, här i kombination med ett surdegsbröd smaksatt med majsmjöl.
 
 
Blodapelsinmarmelad   ca   1,5 kg
 
1      kg  blodapelsiner
700  gr strösocker
1      vaniljstång
 
1. Tvätta apelsinerna och skrubba dem i varmt vatten.
 
2. Skär apelsinerna i fina tärningar ca 5mm stora.
 
3. Klyv vaniljstången på längden.
 
4. Blanda samman vaniljstång, apelsiner och strösocker. Låt stå och marinera över natten.
 
5. Slå upp alltsammans i en bredbottnad vid kastrull. Koka på spisen på relativt hög värme. Helst skall man koka över öppen eld (gaslåga) i en speciell koppargryta för marmeladkokning.
 
6. Koka kraftigt och rör om då och då så att marmeladen inte sätter sig i botten. Rör inte om för ofta. Koka marmeladen till 106°C, mät med sockertermometer eller digital termometer.
 
7. Avsluta omedelbart kokningen och slå upp den heta marmeladen på rena glasburar. Skruva på locket direkt  och låt dem svalna upp och ned vända.
 
8. Använd på nybakat bröd eller skorpa med lite smör eller ost.
 
 
Surdegsbröd med majsmjöl      2 limpor
 
300   gr majsmjöl
100   gr grovt rågmjöl
600   gr vetemjöl
600   gr vatten
250   gr surdeg
20     gr färsk jäst
20     gr salt
 
1. Blanda samtliga ingredienser utom salt i en bunke eller på bakbordet. Har du tillgång till matberedare så använd gärna den.
 
2. Knåda degen väl i ca 10 min,  tillsätt salt och knåda med hög intensitet i ytterligare 5 min. Låt degen jäsa övertäckt i 30 min till dubbel storlek.
 
3. Tag upp på bakbordet och knåda med lätt hand, forma till två runda limpor och lägg på plåt. Jäs på varm plats i 30 min alternativt i kyl över natten.
 
4. Grädda brödet på hög värma 225°C i ca 10 minuter och sänk sedan till 190°C i ytterligare 30 minuter. Kärntemperaturen skall vara 97°C när brödet är klart.
 
5. Låt brödet svalna under handuk ca 30 minuter och servera ljummet med ett gott smör, ost och hemkokt marmelad.
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
Instagram