Pasta al ragú in bianco

21 september 2012
-
Ytterligare en pastarätt för alla oss som skulle kunna äta pasta varje dag.
- Har du någon gång kokat köttfärsås utan tomat?
- Varför inte?
Testa, det är riktigt gott och ger en spännande variation i både smak och utseende. I italien säger man inte köttfärssås, där heter det ragú. Den kan vara kokt på kött i bitar som får koka sönder eller så lagas den på malt kött. Viktigast är att den får koka riktigt länge, så att smakerna verkligen får komma fram i ljuset. Oroa dig inte om såsen mot slutet av koktiden blir lite fet, det binds snabbt upp av pastan när du blandar.
Buon apetito!
 
 
Pasta al ragú in bianco   4 port
 
500  gr mald fläskfärs
1      gul lök, finhackad
1      stjälk blekselleri, finhackad
3      blad salvia
1      kvist rosmarin
1      klyfta vitlök, krossad
2      dl vitt vin
60    gr smörsaltvitpeppar från kvarn
400  gr spaghetti
50    gr riven parmesanost
olivolja
finhackad persilja
 
 
1. Bryn vitlöken i  olivolja, tillsätt fläskfärsen och låt den fräsa på hög värme. Tillsätt de finhackade grönsakerna samt örterna och låt fräsa tills vätskan i köttet kokat bort. Krydda rikligt med vitpeppar från kvarn.
 
2. Slå på vin och låt koka under lock i ca 10 minuter. Tillsätt vatten och låt sedan stå och sjuda i ca 1 timme. Fyll på med vatten allteftersom det behövs. Smaka av med salt och peppar 3. Tillsätt smör och persilja till ragún precis innan servering och låt koka in en minut.
 
4. Koka spaghetti al dente i rikligt med saltat vatten. 5. Vänd ner den färdigkokta spaghettin i ragún och servera rykande hett med riven ost vid sidan och en Montepulciano d'Abruzzo i glaset.
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se,  patrik.arneke@telia.com
Kategori: Pasta & Ris
Taggar: Pasta, Italien, Ragú, Fläskfärs, Salvia
Instagram