Varmökt flundra


12 juli 2012

Att äta rökt flundra hör verkligen till sommarens upplevelser vid Östersjön. Jag befiner mig på Åland och här fiskas det en hel del och det går naturligtvis att köpa fin rökt flundra. Självklart så vill jag röka min flundra själv så jag köpte några fina fiskar och saltade dem över natten. De fick inte plats i min lilla ABU-rök utan istället tog jag fram en klot-grill. Den bildar ett perfekt rökrum åt lite större fiskar. Det vill bara till att låta den heta grillkolen skjutas åt ena sidan i grillen så att fisken inte blir grillad istället för rökt. Alspånet lägger jag på glöden samtidigt som jag lägger ned fisken och sedan gör den varma röken jobbet... under tiden kunde jag njuta av Östersjöns vågor som rullade in över gruset vid Lumparns norra strand!

Varmökt  flundra                6st

 

6  st flundror

salt ca 20 gram/ kg flundra

alspån för rökning

grillkol eller briketter

1. Klipp av huvud och fenor på flundrorna. Skölj dem inuti under rinnande vatten.

2. Salta flundrorna runtom och låt dem ligga att marinera över natten.

3. Tänd upp webergrillen och låt det bildas en jämn fin glöd. Skjut glöden åt ena halvan av grillen. Lägg flundrorna på den halvan av grillen utan glöd under. Häll på rikligt med alspån på glöden och lägg genast på webergrillens lock med stängt spjäll. Den kraftiga rökutvecklingen röker flundrorna medans den glödgade kolens värme tillagar dem. Låt locket ligga på 10-15 min beroende på flundrornas storlek.

4. Lyft av locket och kontrollera att fisken är genomlagad 65°C i kärntemperatur.

5. Tag flundrorna från värmen och låt dem svalna. Avnjutes varma eller kalla med kokt potatis eller bara vitt bröd samt en kyld öl.

Kategori: Fisk
Taggar: flundra, rök, röka, alspån, webergrill
Instagram