Kantarelltoast med smak av salvia

Margareta-dagen, 20 juli 2012

-

Vi har nu lämnat Åland och farit tvärs över Sverige ner till Hallandskusten, närmare bestämt Steninge där min mor driver charmiga Steninge Vandrarhem. På vägen genom Småland passerade vi min syster som plockat en riklig påse med gula kantareller åt oss.

Nu är det dags för årets först kantarellsmörgås – oh så gott!

Ett riktigt gott ljust surdegsbröd förhöjer smakupplevelsen ytterligare och som kronan på verket bryner jag med några salviablad i smöret.  Surdegsbrödet finner jag hos Solhaga stenungnsbageri i Slöinge. Där bakas det fantastiskt gott bröd!  En lyxigare variant på sallad får vi  i form av Gruvsallad från Ugglarps Grönt och deras fina grönsaksodlingar vid havet.

 

Kantarelltoast med smak av salvia 4 port

 

3  lit rensade kantareller

4  skivor vitt surdegsbröd

salt

svartpeppar från kvarn

100 gr smör

4  st blad färsk salvia

Konderad grönsallad att servera till

 

 

1.     Rensa och om nödvändigt skölj kantarellerna. Låt dem torka i ett durkslag.

2.     Lägg kantarellerna i stekpannan och låt dem fräsa bort all vätska. Krydda med salt och peppar samt tillsätt hälften av smöret. Bryn kantarellerna knapriga. Slå upp i en skål och varmhåll.

3.     Lägg resten av smöret och salviabladen i pannan och låt smöret börja bryna. Lägg i brödskivorna och stek dem gyllenbruna på bägge sidor.

4.     Lägg upp brödet på tallrikar och lägg den varma svampen ovanpå, garnera med de knaperstekta salviabladen och riv några tag med svartpepparkvarnen över. Servera med lite sallad som är vänd med olja, vinäger och salt. I glaset serveras en lättare röd Bordeaux.

 

 

1 Marja - Baka Sockerfritt:

skriven

Så gott med kantareller! Snart blir det för min del dags att gå och plocka lite av detta guld :)

Svar: Kantareller är verkligen skogens guld. En vacker dag bara står de där och lockar till smak och begär!
PA

Instagram