Åländskt hemvete på mitt vis

19 juli 2012
-
Utöver svartbrödet så finns ytterligare ett specielt bröd på Åland - Hemvete. Det är en brödkaka med eller utan hål i. Som alltid med bröd så kommer dess speciella smak och karaktär från ortens mjöl. Det är roligt att botanisera i mjölhyllan i en åländsk butik. Här finns spännnade mjöl gryn från lokala kvarnar. Det traditionella vetemjölet är ett fullkornsmjöl, ganska finsiktat men även med med skalet till kärnan nedmalt, malt med stenskiva. Namnet kommer ursprungligen från att man på gården malde sitt eget mjöl och då malde man ned hela kornet med skal och allt. Det är med andra ord ett mer finmalt fullkornsmjöl än vårt grahamsmjöl.
Brödet påminner i övrigt mycket om våra svenska brödkakor, det är ej sötat, och skall efter jäsning gräddas i het ugn helst en vedäldad stenugn om det finns tillgängligt. Njut brödet nygräddat med åländskt smör (ett av nordens godaste smör) och du kommer ett steg närmare himmelen!
 
 
 

Åländskt hemvetebröd    6st  brödkakor

 

Fördeg:

½  lit vatten

100 gr vetesurdeg

10  gr jäst

300 gr hemvetemjöl / grahamsmjöl

 

Slutdeg:

1  sats av fördegen ovan

½   lit mjölk

40  gr jäst

700  gr hemvetemjöl / grahamsmjöl

30  gr salt

hemvetemjöl / grahamsmjöl till utbakning

 

1.     Blanda samman samtliga ingredienser till fördegen och arbeta ca 10 minuter. Låt jäsa ca 20 minuter och ställ sedan övertäckt i kylen över natten. Har du inte tillgång till surdeg så hoppa över denna.

2.     Tag fram degen ur kylen och blanda ned rumstempererad mjölk, jäst och resterande mjöl. Arbeta kraftigt ca 10 min. Tillsätt saltet och arbeta ytterligare 5 minuter. Låt jäsa under bakduk 30-40 min.

3.     Arbeta degen försiktigt till en längd, arbeta in ytterligare mjöl om det behövs. Dela upp längden i 6 st bitar  (ca 300 gr) och rulla till bullar.

4.     Kavla ut runda brödkakor och nagga dem.  Stansa ut ett hål i mitten. Jäs ytterliggare 15-20 min.

5.     Grädda i riktigt varm ugn maxvärme eller 300°C. Har du tillgång till en stenugn eller sten att sätta in i ugnen så använd det. Traditionellt bakas hemvetebröd i vedeldad stenugn. Grädda väl gyllenbruna. Låt svalna på galler under duk.

6.     Avnjut fortfarande lätt ljumma med Åländskt eller nykärnat smör

 

Kategori: Baka
Taggar: Åland, brödkaka, hemvete, grahamsmjöl, bröd, jäst