Brysselkål med pancetta

17 januari 2012
-
Jag älskar brysselkål! Det är dessutom en fantastisk grönsak att njuta av på vintern, full av smaker, koncistens och c-vitamin, den kombinerar bra med nästan allt; kött, fisk, fågel eller bara för sig själv. Många tycker att den är bitter men då har man nog inte fattat själva grejen... Prova med lite honung, råsocker eller som här med en sötsmakande lättrökt pancetta. Förresten säg dess engelska benämning tyst för dig själv, rena poesin...
...brussel sprouts...

Brysselkål med pancetta.

500 gr      brysselkål
4 st          stora potatisar
2 st          stjälkar stjälkselleri
1 st          gul lök
50 gr        smör
100 gr      pancetta eller lättrökt bacon
2 msk      råsocker
salt
svartpeppar från kvarnen

1. Ansa brysselkålen och skär i halvor, skala den gula löken och hacka fint, skär stjälksellerin på längden och sedan i kuber, skala potatisen och skär i cm-stora kuber. Strimla pancetta i fina strimlor.

2. Bryn smöret i en stor panna och tillsätt alla grönsaker, slunga energiskt. Krydda med salt, peppar och råsocker fortsätt att slunga. Lägg på lock i en minut så att grönsakerna tillagar sig i sin egen vätska, rör på pannan hela tiden så att inget fastnar i botten på pannan. Tillsätt strimlad pancetta och slunga runt altsammans, bryn ytterligare någon minut. Drag av värmen och lägg på ett lock igen. Låt stå tills pannan är stilla.

3. Servera som en egen vardas-måltid med bröd och lagrad grevé-ost eller som ett tillbehör till tex en smörstekt filé av slätvar. Rött vin eller en mogen vit bourgogne passar till men också en skummande kall lageröl! Du kommer att längta till nästa vinter...
1 Karin:

skriven

Jag tillhör ju de som inte fattat själva grejen;), men hörde för någon vecka sedan ungefär samma förtjusning uttryckas av dottern Evelina. Så nu är ni två som hävdar att det är gott! Kanske ska göra ett nytt försök i allafall...- Tack för ditt initiativ - ser varje dag fram emot att titta in på bloggen och se vad du "bjuder på".

3 Christian Giertta:

skriven

Patrik, en man som går sina egna vägar. En man som aldrig gör något halvhjärtat. En man som har känsla för innovation parat med tradition. Nu får man väl säga upp Linas Matkasse och börja storhandla igen. Du bjuder på ytterligheter och glada överraskningar. Håll ut, vi följer din utmaning med spänning och förväntan.

5 Linda Lundberg:

skriven

Vad underbart Patrik! Jag hör själv till de som älskar brysselkål och jag äter de gärna med knaprig bacon och en härlig grönmögelstuvning. Underbart gott! Lycka till med utmaningen, jag kikar nog in då och då. :-)

2 Majs

skriven

Ok, först blev jag "omvänd" på valnötterna och det här kan definitivt bli "same story" med brysselkålen ... det tackar vi för :-).

4 Terese

skriven

å jag älskar också brysselkål!...

Instagram