Corniglio della Nonna, Kanin med rosmarin samt vitt vin & Polenta

25 februari 2012
-
Jag har underbara matminnen förknippade med min italienska "mormor" Rosalinda. Jag levde med henne under ett år i mitten av 80-talet och fick då njuta av hennes fantastiska mat varje dag under det året. Flera år därefter återvände jag till hennes kök och pratade, doftade, smakade och njöt! Rosalinda gav mig så mycket kärlek och smakupplevelser, hon bidrog till mitt yrkesval och en hel värld av matupplevelser. Hon lärde mig så mycket om livet att jag tänker på henne  så fort jag ställer mig vid spisen.
- Här Linda, här kommer min egen tolkning av din klassiska söndagsmiddag, Kanin med rosmarin & polenta.
Jag minns när Du om lördagarna gick ned i trädgården bakom huset för att fånga in söndagens kanin...



Corniglio della Nonna, Kanin med rosmarin samt vitt vin &  Polenta
4 port  

1    st kanin, flådd och urtagen   
1    st gul lök   
2    st vitlöksklyftor   
1/2 st fänkål   
3    dl vitt vin   
3    dl vatten   
1    st kvist rosmarin   
4    st blad salvia       
salt och peppar       
chili flakes       
olivolja               

Polenta:           
1    lit vatten   
250 gr majsmjöl       
1/2 dl olivolja       
salt
rosmarin   

1. Tag bort huvudet från kaninen. Lägg lever, hjärta och njurar åt sidan. Stycka kaninen i 8 bitar med ben. Dela den längs med  ryggraden, skär sedan loss låren, framben med bringan, dela kroppen i två delar rakt över som sadel samt, nacke/sida.

2. Skala och klyfta löken, samt fänkålen, skala och krossa vitlöksklyftorna. 

3. I en bredbottnad gryta värms rikligt med olja. Bryn inälvorna runt om och lyft upp. Fräs grönsaker och örter, lägg i delarna av kaninen och bryn runt om. Krydda med salt, peppar och chili. Tillsätt vitt vin och vatten, brässera under lock i ca 40 minuter. Lägg ned inälvorna när 10 minuter återstår. Koka under tiden

Polentan:
4. Koka upp vatten med olivolja och rosmarin samt salt. Tillsätt majsmjölet under vispning. Låt koka på svag värme under omrörning i ca 35 minuter. Smaka av med salt. Slå upp på en skärbräda eller i en skål, ställ mitt på bordet.

5. Lyft upp bitarna av kaninen på ett fat och slå lite av skyn över, ställ fram på bordet med resten av skyn och grönsakerna vid sidan.

6. Njut av en fantastisk söndagsmåltid med en stor flaska Brunello di Montalcino att dricka till!    




Instagram