Avocadosoppa med tapenade & sardeller

9 februari 2012
-
Avocado har alltid legat i på fruktfatet hemma. Min far föddes och växte upp i Afrika, de matminnen han förde vidare till oss barn de kretsade kring kondenserad mjölk, saftig solmogen mango och fet avocado.
Jag kommer därför så väl ihåg när avocado började dyka upp i fruktstånden här hemma i Sverige på 70-talet.
Min far valde lyckligt ut de bäst mogna avocadofrukterna (han kallade dem savoca) och sedan for vi hem och mumsade. Oftast åt vi avocadon rakt upp och ner med lite strösocker och citron eller med färskmald svartpeppar och salt och kanske är det fortfarande så som jag uppskattar frukten bäst. Men avocadon har många användnings-områden och idag dignar butikernas fruktstånd av avocado. Välj med omsorg och se till att alltid ha några frukter hemma på fat i rumstemperatur, så är det lätt att välja ut mogen frukt när du behöver den - var dag!
Här kommer en matig soppa som jag tycker är en utmärkt start på en vintermåltid.Avocadosoppa med tapenade & sardeller 4 port.    

6    st mogna avocado 
1    st citron, pressad
4    dl ljus höns eller kalvbuljong    
1    dl vitt vin    
1/2 dl sherry    
1    dl puylinser, kokta    
2    msk tapenade    
4    st filéer av sardeller, skurna i små bitar.        
salt        
chili flakes        
vitpeppar        
krutonger till servering        
creme fraiche till servering                                            

1. Skala 2 st avocado och skär dessa i fina kuber, vänd runt med lite av citronsaften (för att hindra oxidering), blanda med linser och tapenade. Krydda med salt & peppar. Låt stå till senare.

2. Skala och gröp ur resterande 4 avocado, vänd runt med en nypa chili flakes, resten av sitronsaften, vin, sherry samt salt och peppar. Slå i en blender. Mixa  och slå samtidigt på kycklingbuljongen. Fortsätt att mixa till en slät soppa. Smaka av.

3. Packa blandningen av avocado, linser & tapenade som små puckar med hjälp av stansmått och placera i djupa tallrikar. Slå soppan runt och dekorera med lite creme fraiche, tapenade och krutonger fördela de finskurna sardellerna ovanpå. Servera den kalla soppan med ett glas gewurstraminer eller en torr sherry.
Instagram