366° - minst 335 recept kvar att laga!

Vi behöver alla våra utmaningar för att ta oss framåt i livet.

Tidigt i höstas läste jag en artikel om Jesper Waldersten som bestämt sig för att på nätet publicera ett nytt konstverk per dag i ett års tid. Den utmaningen har sedan återkommit i mina tankar som ett motiverande stimuli. Att förutsätta sig en uppgift för ett år framåt och sedan genomföra den, dag för dag, ger tankebanan nya kurvor och genererar ny kreativitet i livet. Det finns de som tar sig an liknande utmaningar på gymmet. Jag har bestämt mig för ett annorlunda träningspass - Jag skall  laga och publicera ett recept om dagen, varje dag, i ett helt år!

366° har jag valt att kalla min uppgift.
 Ett årsvarv 366 dagar (det är ju skottår i år!) hög temperatur och full fart framåt - gå vidare!

Jag arbetar som kock sedan många år tillbaka och har varit verksam i både gourmet restauranger och enklare lunchrestauranger, jag har lagat mat till vardags och till fest, i restaurangkök och ute i skogen, jag har deltagit i förberedelser och arrangerat måltider till hundratals bröllop, lagat mat till potentater och vardagsätare, jag är en erfaren kock och matkreatör. Under mina år i olika restaurangkök har jag kommit i kontakt med många intressanta råvaror och framför allt många av dessa råvarors producenter och leverantörer - det har varit en skola för livet, en skola utan slut! Att se sig om i vardagen och under resor, korta som små, bjuder tanken och smaksinnet på nya upptäckter och nya kontakter med spännande människor som arbetar, tänker och skapar kring mat.
 Så ett recept om dagen borde väl inte vara någon match, jag lagar mig ju igenom flera varje dag, välkommen att ta del av min utmaning 366° !

366° kommer att leva ett liv utanför mitt arbete, ett vardagsprojekt i köket där hemma.  Råvaror jag möter i min privata vardag kommer att bli mina stimuli, likaså årstiden, resor, matminnen, tankar och idéer, människor jag träffar under dagen, producenter, restauranger & butiker, matupplevelser och råvaror som dyker upp allteftersom livet passerar revy - det blir måttstocken för 366°.

366° blir en matresa i nuet - Du är varmt välkommen att följa med!

Mitt projekt har nu pågått i en månads tid och drygt 30 recept är publicerade på www.smakaose.com utmaningen har fått sväva fritt och tagit ganska vida svängar. Många både nya och gamla smaker har dykt upp i köket där hemma - det är roligt, riktigt roligt och gott! Jag är glad för alla fina och kreativa kommenatarer som jag fått under denna första månad. De ger styrka och råg i ryggen, snälla fortsätt att kommentera Era åsikter och hejarop kommer att behövas framöver det är 335 dagar och minst 335 recept kvar att laga!

 

/ Patrik Arneke

Instagram