Vitello tonnato

29 augusti 2012
-
Många regioner i Italien slåss om att vara ursprungsort för Vitello tonnato och det är en rätt som serveras över större delen i det långsträckta landet. Piemonte räknas oftast som den region varifrån anrättningen kommer och åker du dit kommer du säkerligen få denna fantastiska anrättning som förrätt, antipasto, vid ett flertal måltider.
Vitello tonnato är värt att ätas många gånger! Ursprungligen görs rätten på kokt kalvkött som får ta smak av vin eller vinäger samt lagerblad. I en del recept marineras köttet före kokningen för att få extra mycket smak. Kokar man köttet får man också en god buljong som sedan är utmärkt till minestrone eller risotto. Det går också bra att steka kalvsteken i ugn eller brässera. Huvudsaken är att köttet tillagas så att det är mört och lätt att äta.
Här nedan kommer receptet med en kokad kalvstek. Såsen till vitello tonnato görs inte på majonnäs, som många tror, utan tillagas genom att finhacka eller mixa i matberedare, kokta äggulor, sardeller, tonfisk i olja samt kapris och sedan tillsätta olivolja. Var noga med valet av olivolja, och tonfisk!
 
          4 port
 
600 gr kalvinnanlår1morot
1   gul lök
1   stjälk blekselleri
2   lagerblad
1   vitlöksklyfta
3   dl vitt vin
 
tonfisksås:
200 gr tonfisk i olja
4    filéer sardeller
3    msk kapris
2    kokta äggulor
1    dl olivolja
1    citron, pressad
salt
vitpeppar från kvarn
kapris, örter och olja till garnering
 
1. Skölj, skala och ansa grönsakerna. Skär i mindre bitar.
 
2. Lägg köttet och grönsakerna i en kastrull och täck med kallt vatten. Koka upp, skumma och sjud i 45 minuter. Låt svalna i sin lag.
 
3. Lägg samtliga ingredienser till såsen i en matberedare och mixa till en slät sås. Tillsätt eventuellt lite mer olja. Smaka av med salt och peppar.
 
4. Skiva köttett i tunna skivor och lägg ut på ett fat.
 
5. Bred tonfisksåsen i ett täckande lager över köttet. Låt stå och dra i en timme före servering.
Garnera med kapris och örter.
Servera en italiensk väl kyld Pinot Grigio i glaset.
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, Stockhom, patrik.arneke@telia.com
Kategori: Förrätter
Taggar: tonfisk, kalv, lagerblad, olivolja, kapris, piemonte, italien
Instagram