Spaghetti med lax & pilgrimsmusslor


5 augusti 2012
-
Pasta med fisk och skaldjur hör till prestige-rätterna på många italienska restauranger. Viktigt är naturligtvis att råvarorna är av bästa kvalitét men också att man gjort ett bra jobb med att koka en god skaldjursbuljong. Anrättningen får gärna vara lite het av chili/ peperoncino och vitlök och det skall också finnas god smak från riklig mängd olivolja. I italien avslutas nästan alltid en pasta som dena med riklig mängd persilja och lite rivet skal av citron. Dill är ingen vanlig krydda i Italien men själv tycker jag att det är väldigt gott med dill till fisk och skaldjur.
Parmesanost serveras aldrig till pasta med fisk och skaldjur men om tillgång finns så är det gott att riva över lite bottarga - torkad rom av multe.
 
Spaghetti med lax & pilgrimsmusslor    4-6 port
 
250 gr benfri lax
250 gr pilgrimsmusslor
4    st tomater
50   gr purjolök
500 gr spaghetti
1    dl olivolja
1    dl vitt vin
1    kvist rosmarin
1    vitlöksklyfta
1    tsk chiliflakes/ torkad peperoncino
2    dl skaldjursbuljong
1/2 citron rivet skal
salt
2    msk hackad dill eller persilja
 
1. Skär tomater och purjolök i fina kuber. Strimla lax och pilgrimsmusslor fint.
 
2. Koka upp rikligt med väl saltat vatten och lägg i spaghettin, koka al dente.
 
3. Fräs lök, purjolök och rosmarin i olivoljan. Tillsätt, chili, finskurna tomater, lax och pilgrimsmusslor och vitt vin. Låt koka samman något och tillsätt skaldjursbuljongen. Koka upp, smaka av med salt och låt stå tills pastan är färdig kokt.
 
4. Vänd samman den kokta pastan med fisk och skaldjursåsen vänd ner hackad dill eller persilja. Slå upp på serveringsfat och riv över citronskal, servera rykande het med ett glas siciliansk chardonnay vid sidan.
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se,  patrik.arneke@telia.com
Instagram