Långsamt ugnsbakad torsk med brynt creme på rostad blomkål och vitlök

30 augusti, min födelsedag
-
Idag skall vi fira! Det blir underbart god torsk till middag, med härliga smaker från rostad blomkål och rostad vitlök. Mums vad gott! Till detta bakade kvisttomater samt en spröd väl kyld Chablis!!!
 
 
Långsamt ugnsbakad torsk med brynt crème på rostad blomkål och vitlök    4 port
 
800  gr stor torskfilé med skinn
1      st blomkålshuvud
5      st vitlöksklyftor
2      rosmarinkvistar
8      st salladslök
12    st cocktailtomater på kvist
2      dl grädde
1      dl vitt vin
salt
svartpeppar från kvarn
olivolja
 
1. Ansa blomkålen och klyv huvudet på mitten. Krossa vitlöksklyftorna och skala dem. Ansa salladslöken och skär ner den i tre cm långa bitar. Klipp 4 klasar av tomaterna.
 
2. Lägg samtliga grönsaker och rosmarinstjälkarna på en långpanna smord med olivolja och ringla olja över. Krydda med salt och peppar. Baka i ugn 250°C tills grönsakerna får färg, lyft av dem allt eftersom de blir klara, blomkålen behöver längst tid och skall bli rikligt gyllenbrun, likaså vitlöken. Låt grönsakerna ligga var för sig på ett fat och svalna för senare uppvärmning.
 
3. Skär torsken som "fjärilar" med skinnet kvar. Lägg på den smorda långpannan, krydda med salt och peppar och täck med plastfilm. Sätt in i ugn på 60°C, ej mer, och baka där i 1 timme. (i en hushållsugn kan det vara svårt att hålla så låg temperatur, då kan man sätta ugnen på 100°C och tillaga fisken kortare tid, fisken skall uppnå 60°C i kärnan, ej mer)
 
4. Skär ena halvan av blomkålen i skivor till serveringen. Skär ner andra halvan av blomkålen och en vitlöksklyfta och lägg i en liten kastrull, slå på grädde och vitt vin och låt koka samman till en simmig kräm. Mixa med stavmixer tills helt slät. Smaka av med salt och peppar. Varmhåll.
 
5. Värm på nytt grönsakerna försiktigt i ugnen och portionera fisken, grönsakerna och blomkålscrémen på varma tallrikar. Garnera med rosmarinkvist, krydda med lite svartpeppar från kvarn och ringla lite olivolja över. Servera tillsammans med en god väl kyld Chablis.
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
Kategori: Fisk
Taggar: rostad blomkål, vitlök, torsk
Instagram