Monferrato – finsmakarens näste söder om Torino

 
Dimman ligger tät i Monferrato
 
 
Söder om den gamla kungliga Italienska staden Torino breder ett en stor dalgång ut sig omringad av Appeninerna och Alpi Cozie som skiljer Italien från Frankrike. Slättlandet, kullarna och bergen runt Asti, Alba och Cuneo samlar sig under namnet Monferrato. Ett område fyllt av historia och tradition kring vin, mat och jordbruk.
 
Att få se och smaka på druvan Nebbiolo direkt från vinrankan är i sig resan värd men det finns många fler anledningar att så här års bege sig till södra Piemonte och Monferrato. I området produceras några av världens mest renommerade viner, Barolo och Barbaresco, här återfinns både vit och svart tryffel och området är välkänt för att producera Europas kanske bästa hasselnötter. Regionens huvudstad Torino är välkänd för sin chokladproduktion och sin fantastiska Gjanduja, hasselnötsblandning av socker och hasselnötter. Området har spelat stor betydelse i Italiens moderna historia och bland annat stadsbildaren Cavour har sina rötter härifrån.

Området runt och söder om staden Alba skiftar mellan slättland, kullar och högre berg. När naturen såhär års slår om från sommar till höst framträder årsskiftningarnas färger och temperaturskiftningarna bjuder på härliga dimslöjor som sveper in vinodlingar och kullar under tidiga morgontimmar.

 Nebbiolo
 

Många menar att druvan Nebbiolo har sitt namn efter sin lite ”frostade” och dimlika färgskiftning som omger skalet. Jag vet inte om det stämmer men kopplingen mellan den nu mogna druvan och klimatväxlingarna så här års klargör associationen. Nebbiolodruvan är sist ut att mogna, dess skörd föregås av flertalet andra druvsorter som alla ger upphov till underbara viner.

Här görs flera olika appelationer av den djupfärgade Barbera-druvan, ett vin som tidigare gjordes för tidig konsumtion men som nu även kan lagras några år. Ett underbart matvin som passar så väl till områdets många pastarätter och även till den tunna Salsiccian från Bra som ofta avnjuts rå men självklart kan lagas i sin spiral på grillen.

I södra Monferrato görs ett kraftigt men fruktigt vin av druvan Dolcetto som blivit ett av mina favoritviner från området. Kvalitetsinriktad produktion gör sig väl för lagring och övrigt vin drickes ungt till mustiga grytor, kastanjer och fårosten från Murazzano. Området runt Dogliani gör Dolcetto Docg, glöm inte att smaka detta vin.

Vingårdar hos Anna Maria Abbona, Farigliano
 

Ytterligare en röd druva från Piemonte är väl värd att nämnas. I området runt staden med de varma källorna, Aqui, odlas den lite mindre kända druvan Brachetto. För den som uppskattar eran och stilen runt 6o- och 70-talets Bondfilmer kanske det röda fruktiga mousserande vinet Brachetto d’Aqui är bekant. Att få slå sig ner i en bar före middagen och avnjuta en aperitivo med lite oliver och fyllda smördegstilltugg tillsammans med goda vänner, en flaska Brachetto och några "svängare" är en självklar start på en fin kväll. Ett nästan bortglömt vin som bjuder på mycket glädje.

Åter till Nebbiolo-druvan som är den enda druvan i Barolo; kungarnas vin, vinernas kung. Vinet som ursprungligen gjordes på stora ekfat och krävde lång lagring blev uppskattat vid hovet i staden Torino och fraktades dit i 500 liters ekfat med häst och vagn har under åren utvecklats både i uppskattning och i produktion.

Barolo som tillverkas i den lilla byn med samma namn och flera omkringliggande små kommuner är fortfarande ett vin som kräver lagring. Men medans man förr lagrade vinerna 20-30 år så har modernare produktionsmetoder gjort vinerna tillgängliga redan 5-10 år efter buteljering. Barolo är idag vida känt över hela världen och har marknadsförts hårt mot USA och Japan. En grupp odlare, idag ihågkomna under benämningen Barolo Boys, revolutionerade vinproduktionen i området under 80- och 90-talen då man bla införde små franska ekfat i produktionen och man skapade en försäljningsboom som förändrade förutsättningarna för många odlare i området. Idag är det många producenter som börjar återgå till äldre produktionsmetoder och man talar idag om en traditionell och en modern Barolo.

 

Vinskörd i Cannubi, Castello di Barolo i bakgrunden

 

Barbaresco är också en vacker gammal by som blickar ut över dalgångarna där vinproduktionen har stark tradition. Barbaresco och dess tre omkringliggande små byar bär upphovet till ytterligare ett vin baserat på 100% Nebbiolo. Vinet Barbaresco betecknas ofta som den lite elegantare och lättare systern till den kraftfulla Barolon men då talar vi om nyanser. Barbaresco är ett stort vin som behöver flera år på flaska för att utvecklas. Även Barbaresco görs traditionellt på stora ekfat sk Botti. Vid ett besök i byn Barbaresco nu i skördetid får man uppleva insamling och pressning av druvor mitt på stadens torg. Traktorer med druvfyllda släp står på kö för att få sälja och lämna sina druvor. Den annars lite sömniga byn sjuder av liv.

Den kraftfulla druvan Nebbiolo används också i flertalet andra viner med enklare appelationer och då görs vinerna i regel mer fruktdrivna för att drickas unga.

 Kö för leverans av druvor i Barbaresco
 

De två mest kända vita vinerna görs bägge av druvan Moscato och har sitt ursprung norr om Monferrato i området runt Asti, men drufan odlas även i södra Piemonte. Det något enklare vinet Asti Docg, oftast tillverkat enligt Charmatmetoden i trycktank, är relativt alkoholsvagt. Lätt sött och med rik mousse är det ett självklart vin att servera till födelsedagstårtan eller med sötsaker vid övriga festligheter. Rikt på arom och fläderlika toner är det ett riktigt sommarvin. Nästan varje vinproducent har en liten vinlott där de odlar Moscato-druvan för att producera det lite mer kvalitativa söta vinet Moscato di Asti som oftast är gyllengult eller bärnstensgult till färgen och fullständigt exploderar i fruktiga och blommiga dofter. Ett underbart vin till sommarens bär eller lättare desserter. Avnjutes gladeligen väl kylt med färska smultron, vispad grädde och en mandelbiskvi.

Det är svårt att äta en middag i Monferrato utan att den inleds med en rad olika antipasto. Den kanske vanligaste kalla förrätten är Vitello tonnato, en kall kalvstek skuren i tunna skivor och täckt av en riklig tonfiskmajonnäs och kapris. En härlig maträtt som gör sig väl både om vintern och en varm sommarkväll. Vitello tonnato avnjutes bäst med ett torrt fruktigt vitt vin i glaset. I området görs ett relativt okänt men likväl ett av Italiens godaste vita viner, Roero Arneis av Druvan Arneis. Lagrat på ekfat är detta vin en oslagbar kombination till Vitello tonnato. Druvans potential kommer som bäst fram i vinerna som görs av bröderna Damonte hos Malvira i Canale norr om Roero.

Ytterligare två vita druvor från området runt Monferrato är väl värda att nämnas, Favorita och Cortese. Favorita ger ett lite enklare torrt vin som träffas på lite här och var, ibland uppblandat med andra druvor. Cortese ger ett mycket lätt, torrt vin som passar utmärkt till fisk och skaldjur. Druvan har en egen appelation, en av de äldre i Italien, i Gavi di Gavi. Prova och njut med en sjötunga meuniere.

Vinskörd Grinzane Cavour
 
De flesta vinproducenter tar emot besök och erbjuder avsmakningar av sina viner, ofta får man betala för en mer avancerad provning eller så bjuds man på ett litet glas i samband med en rundvandring. Man bör räkna med att boka sina besök, särskilt såhär i skördetid. Hos till exempel Josetta Saffiero i Monforte d’Alba finns det möjlighet till att med guide och hund leta efter tryffel för att därefter få smaka viner och traktens mat under kunnig vägledning. Familjen producerar enastående viner och man gör också en mousserande rose´ av Nebbiolo som är mycket god. Sara som håller i utvecklingen av egendomen berättar att hela produktionen är på väg att bli ekologisk. – Vi lever mitt i vingården och tillbringar all vår tid i jordbruk och vinproduktion, för oss är det ett självklart val att inte omge oss med pesticider som kan skada jorden eller mig och min familj.

Italienarna är kända för att ta tillvara på varje tillfälle till god konsumtion och i den piemontesiska vinproduktionen måste vi därför också nämna några ord om områdets Grappa. Här finns nämligen några av landets bästa destillerier av Grappa. De flesta gör druvrena destillat av Nebbiolo, Barbera och Moscato men här återfinns också Grappa di Arneis, flera producenter väljer också att årgångslagra sin grappa på ståltank eller ekfat. För den som gillar destillat finns här mycket att finna.

Det gäller också för den matglade. En restaurang som verkligen sticker ut är La Ciau del Tornavento i Treiso. Med stor finess serveras traktens specialiteter i modern tappning ackompanjerat av traktens viner. Vinkällaren är ett skådespel i sig och full av överraskningar, missa inte ett besök i den.

Monferrato är en hel labyrint av vingårdar, restauranger och små matproducenter att leta sig genom. Här finns något för nästan varje gom och det roligaste av allt är att merparten är småskalig produktion, väldigt familjenära och starkt knuten till de vänliga och glada människor som bär kulturen i området framåt generation efter generation.

Utsikt från byn Barolo
 


Lite fakta:


 Området Barolo:

  • Barolo, vacker by, museum, enoteca, en av områdets viktigaste vinorter
  • La Morra, mycket vacker by med härlig utsikt och flera restauranger många välkända vinproducenter
  • Serralunga d’Alba liten men vacker ort i en liten borg, här finns några av de bästa Barolo-producenterna
  • Grinzane Cavour,en vacker borg som haft stor betydelse i både den Italienska- och vinets- historia,   enoteca och vinmuseum
  • Monforte d’Alba, större ort i Barolos centrala delar, restauranger och lite shopping
  • Sinio

Området Barbaresco:

  • Barbaresco, vacker ort med mycket vinhistoria, restauranger, producenter och enoteca
  • Neive
  • Treiso

 
 
 Pressning av druvor på piazzan i Barbaresco

 Övriga byar:
  • Bra Medelstor ort med butiker, marknader, restauranger etc ursprungsort för Slow Food
  • Alba       Större ort med shopping, restauranger vinbutiker och många gastronomiska fester, bla den                                        världskända Fiera Internazionale del Tartufo Bianco d’Alba i mitten på oktober etc
  • Murazzano, pittoresk liten by ort med butiker och familjära restauranger känd bla för sin fårost
  • Dogliani
  • Cuneo
  • Canale

Enoteche:
  • Enoteca Regionale Grinzane Cavour, Castello di Grinzane, Grinzane Cavour
  • Enoteca Regionale del Barolo, Castello Comunale, Barolo (Museum att se)
  • Enoteca Regionale del Barbaresco, Piazza del Municipio 7, Barbaresco
  • Enoteca Regionale del Roero, via Roma 57, Canale

Intressanta Vinkällare/ gårdar:

  • Josetta Safirio, loc.Castelletto 39, Monforte d’Alba, 0173- 787278
  • Malvirà, via Case Sparse 144, loc. Canova, Canale, (Arneis)
  • Produttori del Barbaresco, via Torino 52, Barbaresco (Cantina Sociale, bra priser Barbaresco)
  • Bruno Rocca, Cascina Rabajà 29, Barbaresco (Barbaresco, Barbera, Chardonnay)
  • Renato Ratti, Fraz. Annunziata 7, La Morra (Barolo Barbera)
  • Pira, via XX Settembre 9, Serralunga d’Alba (Barolo)
  • Massolino, Piazza Cappellano, 8, Serralunga d’Alba,  0173 613 138
  • La Spinetta, Via Annunziata 17, Castagnole delle Lanze (Barbaresco, Barbera)
  • Anna Maria Abbona, Fraz. Moncucco 21 Farigliano(Dolcetto, Barbera)
  • Francesco Boschis, Pianezzo, Dogliani (från Dogliani mot Bossolasco, efter 1300m tag av vänster därefter skyltat) (Dolcetto, Barbera)
  • Pecchenino, Borgata Valdiberti 59, Dogliani (Dolcetto, Barbera)
  • Cantina Sociale di Vinchio e Vaglio Serra, Vinchio, Regione  San Pancrazio, Monferrato (Barbera)
  • Blangé, Loc San Casiano 34, Alba, (Arneis)
  • Matteo Correggia, Via Santo Stefano Roero 124, Canale (Arneis, Barbera)
  • Bricco Asili, Loc. Asili, Barbaresco
  • Pelissero, Via Ferrere 10, Treiso ( Barbaresco, Barbera)
  • Flavio Roddolo, Bricco Appiani, Loc. Sant’Anna 5, Monforte d’Alba (Dolcetto, Nebbiolo, Barolo)
  • Terre da Vino, via Bergesia 6, Barolo, (Coperativ, Barolo ”Paesi Tuoi”)
  • Bartolo Mascarello, via Roma 15, Barolo (Traditionalist Barolo)
  • Domenico Clerico, Borgo Manzoni 67, Monforte d’Alba ( Barolo)
  • Ceretto, Loc San Cassiano, 34 (Barolo)
  • Ravello, Fraz. Annunziata 103, La Morra (Dolcetto, Barolo, Barbera)

Grappa:

  • Destelleria Dott. Mario Montanaro, Via Garibaldi 6, Fraz. Gallo, Alba (Grappa, destillat)
  • Destilleria Santa Teresa dei Fratelli Marolo, Corso Canale 105/1, Alba (Grappa, destillat)
  • Distelleria Bocchino, Via Comm.L.Bocchino 8, Canelli, Asti (Grappa, destillat) 

 
Nebbiolo färdig förskörd

Prövade Restauranger:

  • Trattoria Cascina Schiavenazza, Via Mazzini 4, Serralunga d’Alba, 0173-613115
  • Albergo Ristorante Italia, Piazza M Capellano 3, Serralunga d’Alba, 0173-613114
  • Locanda in Cannubi, Via Crosia, 14, Barolo, 0173 56294
  • Osteria La Cantinella, Via Aquagelata 4, Barolo, 0173-56267 (enklare men bra)
  • Winebar Barolo Friends, Piazza Castello 3, Barolo,  0173- 560542
  • Albergo Ristorante Giardino da Felicin, via Vallada 18, Monforte dÁlba
  • Osteria Veglio, fraz. Annunziata 9, La Morra, 0173-509341
  • La Ciau del Tornavento, 
Piazza Baracco 7, Treiso, 0173-638333
  • Trattoria da Lele, Piazza G.Cerrina, Murazzano, 0173- 798016
  • Osteria Veglio, Fraz. Annunziata 9, La Morra, 0173-509341
  • Boccondivino, via Mendicità Istruita 14, Bra, 0172- 425674, (Traditionella rätter)

Fler restauranger att pröva:

  • La Rosa dei vini, Via Mazzini 4, loc.Parafiada, Serralunga d’Alba, 0173-613219
  • Osteria La Salita, via Marconi 2, Monforte d’Alba, 0173-787196
  • Trattoria Nonna Genia, loc. Borzone 1, Grinzane Cavour, 0173-262410
  • Il Centro, via Umberto 1° 5, Priocca, 0173-616112 ***
  • Osteria dell’Arco, Piazza Savona 5, Alba 0173-363974
  • Gener Neuv, via Lungo Tanaro 4, Asti, 0141-557270, måste bokas ***
  • Guido, Piazza Umberto 27,Costigliole Asti, 0141-966012 ***
  • Da FrancescoVia Vittorio Emanuele, 103, 12062 Cherasco, +39 339 809 6696
  • Albergo Castello di Novello, Hotell med restaurang,
    Via Guglielmo Marconi 4, Novello CN, +39 0173 744502

  Typisk mat:

  • Hasselnötter, rostade, Torta di Nocciole
  • Vit & svart tryffel, maträtter smaksatt med tryffel
  • Ostar, Murazzano, Robiola d’Alba, Toma Piemontese,
  • Honung
  • Salsiccia di Bra
  • Kastanjer
  • Ris, risotto
  • Färsk pasta, Tagliarini, Plin etc
  • Nötkött av vit ras

Vinskörd i Cannubi, Barolo

 
Viktiga Appellationer i Södra Piemonte:

 Rött vin;                                                                Druva

  • Barolo, docg                                               Nebbiolo
  • Barbaresco, docg                                       Nebbiolo
  • Nebbiolo d’Alba, doc                                  Nebbiolo
  • Barbera d’Alba, doc                                    Barbera
  • Dolcetto di Dogliani Superiore, docg        Dolcetto
  • Dolcetto di Dogliani, doc                            Dolcetto
  • Dolcetto d’Alba, doc                                    Dolcetto
  • Langhe Nebbiolo, doc                                 Nebbiolo
  • Langhe Rosso, doc                                      Flera röda druvor
  • Brachetto d’Aqui, docg (mosserande)         Brachetto              

Vitt vin;

  • Asti, docg  (sött mousserande)                      Moscato
  • Moscato d’Asti, docg  (sött stilla)                  Moscato
  • Roero Arneis, docg                                        Arneis
  • Langhe Arneis, doc                                        Arneis
  • Langhe Chardonnay, doc                              Chardonnay
  • Langhe Favorita, doc                                      Favorita
  • Gavi, docg                                                        Cortese

 

1 Martin Kull:

skriven

Underbar och detaljrik beskrivning av denna del av det kulinariska Italien, man blir verkligen sugen på att både smaka och resa. Bilderna på Nebiolodruvan är nästan taktila och det får snålvattnet att rinna i gommen. Det märks att du besitter djup kunskap - tack för att du delar med dig!
Hemma puttrar en lammgryta på spisen, men det känns efter läsningen som litet torftigt :-)

Svar: Roligt att artikeln inspirerar. En lammgryta är väl nästan det godaste man kan äta såhär års, gissar att den blev mycket god.
PA

Instagram