Ugnsbakad fläsksida med brässerade grönsaker & kokt potatis

9 maj 2012
-
Här kommer ett recept på en varmrätt som har blivit poppis på ett otal restauranger. Billig råvara, massor av god smak och ett riktigt långkok. Men så är det ofta med riktigt god mat, både hemma och på restaurang, den tar lång tid att laga. Här är det dock ugnen som får göra jobbet och det medan du får en skön nattsömn. Detta är en rätt Du måsta prova att laga och öva på till fulländning, det blir ofantligt gott.  Stockholms bästa Fläsksida hittar Du annars på Tegnergatan hos Rolfs kök, en av stans mest matglada restauranger    ...också den är värd att prova!Ugnsbakad fläsksida
4 port   

1    kg fläsksida med svål   
20  gr salt   
20  gr socker   
10  st vitpepparkorn   
1    tsk malen ingefära   
1    kvist timjan   
1    kvist rosmarin   
3    blad salvia   
200 gr ister eller ankfett   
3     st kvistar med örter, som ovan, till stekningen       

Till servering:       
späda grönsaker, tex sparris, sockerärtor, vårlök       
kokt potatis               
grov senap                           

1. Mixa samman örter, socker, salt, ingefära och peppar. Gnid in fläsksidan med saltblandningen och låt ligga att marinera över natten. Rista ett rutnät i svålen med en riktigt vass kniv.

2. Lägg köttet med svålen nedåt i en ugnsfast form som precis rymmer köttet. Lägg 1 kvist av varje sorts ört  under köttet. Smält fettet och slå över tillsammans med 3 dl vatten. Ställ in i ugn 90°C i ca 10 timmar, tills fläsksidan är riktigt mör.

3. Tag ut ur ugnen och lägg en tyngd på för att få fläsksidan så jämn som möjligt. Kyl tills helt kall. Tag tillvara på överblivet fett samt den goda buljongen.

4. Skär fläsksidan i fyrkantiga portionsbitar. Lägg i stekpanna med svålen neråt och en tyngd ovanpå, stek på försiktig värme i ca 5 minuter. Tag bort tyngden och sätt in i ugn 175°C ca 30 minuter. Vänd upp bitarna av fläsksidan med den gyllenbruna krispiga svålen uppåt.

5. Brässera grönsakerna i lite av buljongen.

6. Servera fläsksidan med de brässerade grönsakerna, kokt potatis samt grov senap. En lätt röd Bourgogne passar bra till .    
1 Anna-Lena:

skriven

Oj vad gott!

2 Daniel

skriven

Blev otroligt gott! Dock med rapsolja istället för ankfett...

Svar: Va' kul att det smakade!mvh Patrik
PA

Instagram