Tagliarini con panna, asparagi e limone

Tagliarini serveras i Piemonte oftast med ragú och är en fantastisk god men ganska mäktig pastarätt. Tagliarini betyder i stort sett "finskuren" och görs genom att man rullar samman den kavlade färska pastan och sedan skär i fina strimlor, som en mycket finskuren Tagliatelle. Här kommer ett vårligare recept med grön sparris & rivet citronskal samt reducerad grädde.


Tagliarini con panna, asparagi e limone
4 port   

350 gr färsk pasta skuren som tagliarini   
500 gr grön sparris   
1/2 gul lök finhackad   
3    dl grädde   
1    st citron, saft och rivet skal   
40  gr smör       
salt       
vitpeppar från kvarn       
riven parmesan att servera till                                                                           

1. Koka upp en kastrull rikligt med saltat vatten.

2. Skölj sparrisen och skär bort de  trådiga nederdelarna på stjälkarna. Skär resten av sparrisen i tunna skivor på sniskan. Spara topparna och dela dem på två. Finhacka löken.

3. Fräs löken i smöret i en vid plateau. Tillsätt sparrisen och grädden. Koka samman några minuter. Krydda med salt och peppar.

4. Lägg i den färska pastan i det kokande vattnet, koka upp och låt sedan koka 1 minut. Lyft upp pastan och vänd ner den i grädden med sparrisen. Vänd runt över värmen och riv fint över skalet av en citron samt pressa över saften.

5. Servera direkt på tallrik och  strö över lite riven parmesanost och lite grovmalen vitpeppar. En vit pinot bianco serveras till.
Instagram