Rabarberfestival

16 maj 2012
-
Äntligen är det dags att börja skörda rabarbern i trädgårdslandet, en av våra största och mest betydelsefulla vårprimörer. Tänk när man var liten och fick ett glas strösocker i handen och gick ut för att bryta sig vårens första rabarberstjälk, sedan var det bara att doppa i sockret och tugga - en sötsyrlig smakbomb!
Rabarberpaj med vanilsås hör väl också till en av de smaker som vi starkast förknippar med svensk sommar, lika gått varje år när man får första skeden i mun. Det finns många godsaker som går att tillaga med rabarber och som en del i Sörmlands Rabarberfestival kommer jag under perioden 16- 27 maj lägga fullt fokus på recept med rabarber här på Smaka & Se. För flera år sedan var jag med att starta upp företeelsen Sörmlands Rabarberfestival som sedan blivit ett signum för många matälskare i Sörmland och också spridit sig hit till Stockholm. Vill Du ta del av alla pågående rabarber-aktiviteter rekomenderar jag ett besök på www.rabarberfestival.se, välkommen till Rabarberns Värld!

Först ut bland mina rabarberrecept blir Rabarbergriljerade revben, en gudomligt god smakbrytning av sött och syrligt till det feta fläsket. Ett härligt exempel på hur rabarbern passar in i fler sammanhang än just desserter.
Mycket rabarbernöje!!!

Rabarbergriljerade revben
4 port   

1,2 kg tjocka revben av gris i hel bit   
15  gr salt   
6    korn vitpeppar   
1    st gul lök   
1    st morrot   
1    stjälk av blekselleri   
2    st lagerblad       

Glace:   
200 gr rabarber    
80  gr socker   
1    st finhackad gul lök   
1    tsk riven färsk ingefära   
1    st vitlöksklyfta           
1    nypa chiliflakes
2    msk olivolja      
finhackad färsk rosmarin   1. Lägg revbenen i en stor kastrull med kallt vatten. Koka upp hastigt och slå av vattnet. Tillsätt nytt vatten samt ansade grönsaker, salt och kryddor. Koka upp och låt koka i ca 1 timme tills  revbenen är möra när man trycker en köttgaffel genom dem.

2. Under tiden kokas en glace. Ansa, skala och finhacka rabarbern. Blanda samtliga ingredienser till galcen i en kastrull och koka samman tills allt vatten är bortkokt. Låt svalna något och rör ner olivoljan.

3. Lyft upp revbenen ur vattnet. Lägg dem i en ugnsfast form med köttsidan upp. Rista med en vass kniv in ett tunnt rutmönster i köttet. Lägg på ett jämnt lager av glace över revbenen och ställ in i ugn 250° C tills en griljerad väl brynt yta uppnåtts. Tag ur ugnen och låt stå 5 minuter.

4. Tranchera revbenen och servera tillsammans med kokt eller rostad potatis. En kraftig Pinot Noir serveras till   
Instagram