Nässelcarbonara

13 maj 2012
-
Det finns fortfarande späda nässlor att finna. Våren går varligt fram och ger oss möjlighet att njuta av dessa delikatesser ytterligare en tid. Jag ser nu fram emot årets första rabarber som börjat skjuta fart men här kommer först ett recept med nässlor. En underbar grön variant på Pasta Carbonara - Kolarhustruns Pasta - här med nässlor, urtica på italienska.Carbonara al'urtica / Nässelcarbonara
4 port

400 gr pastafjärilar   
1     lit späda nässlor   
50   gr pecorino romano  + extra att servera vid sidan
3     st ägg   
4     st äggulor till serveringen   
100 gr lättrökt sidfläsk   
60   gr smör   
2     st salviablad   
1     st kvist salvia       
salt       
svartpeppar från kvarn                                                           

1. Skölj nässlorna noga. Koka upp saltat vatten och koka nässlorna däri 2 minuter. Sila av och låt svalna. Hacka nässlorna mycket fint, eller kör dem i snabbhacker, till en puré.

2. Sätt på en stor kastrull saltat vatten till pastakoket.

3. Skär sidfläsket i mycket små tärningar. Lägg fläsket med smöret och örterna i en panna o hetta upp tills allt är brynt. Låt svalna något.

4. Riv osten och blanda samman de hela äggen, nässelpurén, osten samt det brynta smöret med sidfläsket. Krydda med riklig mängd färsk grovmald svartpeppar. Salt behövs ej då pecorinon har gott om den varan.

5. Koka pastan al dente, sila av i ett durkslag och slå genast åter i den varma kastrullen tillsammans med ägg och nässelblandningen.  Rör om väl och låt äggen koagulera av eftervärmen i den varma kastrullen tillsammans med den varma pastan.

6. Servera rykande het på tallrik med en rå äggula i mitten, svartpeppar över och med extra riven pecorino vid sidan. Ett glas rosévin av druvan Pinot Grigio är gott till.
Instagram