Kaninsadel med vit sparris

13 juni 2012
-
Av sadeln på kaninen är det roligt att tillaga något lite mer förfinat. En sadel räcker nätt och jämnt till 2 portioner som varmrätt men till 4 portioner i form av en varm förrätt. Köttet är relativt torrt och skall serveras genomstekt. Det passar därför utmärkt tillsammans med en gräddsås. Den milda smaken på kanin är en fin kombination med vit sparris som jag här låter koka direkt i gräddsåsen för att ta tillvara på alla smaker. Cognac ger fyllighet till gräddsmaken och fyller på med en lagom dos av "franskhet" - förfinat med hög hållning - bon appetit!Kaninsadel med vit sparris
4 port

1    st kaninsadel   
1    st schalottenlök finhackad   
1/2 st stjälk av bladselleri finhackad   
1    dl vitt vin   
2    msk cognac   
1    msk olivolja   
2    dl grädde   
4    st tjocka vita sparrisar   
1    st vitlöksklyfta       
salt       
svartpeppar från kvarn       
färsk salvia, rosmarin, timjan finhackat                                                   

1. Bena ur kaninsadeln i ett stycke, lägg ut den på skärbrädan, krydda med salt och peppar samt de finhackade örterna. Rulla samman till en kompakt rulle. Bind upp med bindgarn.

2. Skala och ansa sparrisen.

3. Bryn i en djup sauteus kaninruladen runt om, fräs med hackad lök, selleri och vitlök, slå på cognac samt vitt vin. Koka samman något och tillsätt grädden. Lägg på ett lock och ställ in i ugnen. 130°C i ca 30 min. Ruladen skall ha en kärntemperatur på 65°C.

4. Tag ut sauteusen ur ugnen. Lyft upp ruladen och varmhåll. Lägg i sparrisen i gräddsåsen och koka den däri i 5 minuter, lyft upp och varmhåll. Koka ihop gräddsåsen så att den är lagom simmig. smaka av med salt och peppar samt ev lite cognac.

5. Tranchera den ljumma ruladen i tunnna skivor. Servera en sparris per person med två skivor av kaninryggen samt rikligt av gräddsåsenn. Garnera med finhackad rosmarin o svartpeppar.
I glaset serveras en kyld väl Chablis.   


© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
1 Craig Petherick:

skriven

This is for me!!! Tack so mycket. med ett glass Chablis. Kanske?? Kanske?? en lite??

Instagram