Dillmajonnäs till skaldjur

24 juli 2012

-

Majonnäs är en av det kalla kökets mest användbara såser. Idag finns det mängder olika sorters färdiga majonnäser att köpa i butiken men ingen går upp mot en hemrörd och den går dessutom snabbt att göra. Kvalitet och färskhet på äggen är det viktiga när det gäller att göra egen majonnäs och självklart skall den göras på en bra olja med neutral smak. Smaksättningen går sedan att variera i det oändliga jag har nedan gett några olika förslag. Vi närmar oss skaldjurstider och då är det oumbärligt med rostat vitt bröd och en riktigt god dillmajonnäs som tillbehör. Eftersom jag är på västkusten, och avslutar varje kväll med att lyssna till havets vågor som rullar in, kunde jag inte motstå frestelsen att åka till fiskhandlaren och köpa några nykokta havskräftor.  Tillbehören blev naturligtvis enkla och goda; dillmajonnäs, rostat vitt bröd och champagne.

Så är livet här på ”bästkusten”!

 

 

Dillmajonnäs till skaldjur           ½ liter

 

Majonnäs;

2  st äggulor av bästa kvalitet

2  msk dijonsenap

1  msk rödvinsvinäger

4  dl  raps- eller majsolja

2  msk vatten

salt

vitpeppar från kvarn

 

smaksättningsalternativ;

2  msk finhackad dill

1   klyfta finhackad vitlök + 2 msk hackad persilja

0,5 gr saffran

2  msk tomatpuré +  1 tsk chilipasta

2  st rivna och pressade lime eller citroner

1  st vaniljstång urskrapad

2  msk grov dijonsenap

3  msk basilika + saften av en pressad citron

Ersätt 1 dl av oljan med valnöt- eller hasselnötsolja

Ersätt rödvinsvinäger med ciderättika

 

Majonnäs med eller utan dill (eller annan smaksättning) är väldigt användbar i det kalla köket. Vill Du dessutom få en lite lättare och syrligare sås så komplettera ovanstående recept med några dl gräddfil.

 

1.     Använd en balongvisp eller en maskinvisp. Vispa samman äggulor, senap, vinäger och önskad smaksättning. Vispa äggen lätt fluffiga.

2.     Tillsätt under konstant vispning oljan i en fin stråle tills majonnäsen blivit tjock och fast. Mängden olja kan variera något beroende på äggulornas storlek och kvalitet.

3.     Smaka av med salt och peppar, komplettera eventuellt med vald smaksättning. Vispa ned lite vatten för att få en smidigare majonnäs. Servera till skaldjur, kallskuret kött, kokt fisk eller grönsaker. Majonnäsen används också som basi i olika kalla såser eller sallader.

 

Instagram